In 2019 zijn 24 Veni-projecten in het domein Medische Wetenschappen en Zorginnovatie die onder medische wetenschappen vallen gehonoreerd. Op deze pagina vindt u een overzicht van de projecten die inmiddels gestart zijn.

Opknappen van vette donorlevers om meer organen geschikt te maken voor transplantatie

Dr. V.E. de Meijer, UMCG, Afdeling Heelkunde
Door de toenemende zwaarlijvigheid bevatten donorlevers vaak te veel vet, waardoor het merendeel ongeschikt is voor transplantatie. In dit project wordt hyperthermie toegepast tijdens machineperfusie van geïsoleerde levers om de stofwisseling te stimuleren en reperfusieschade te verminderen. Het doel is om hiermee het aantal geschikte donorlevers voor transplantatie te vergroten.

Vroege opsporing van Alzheimer met taalkenmerken

Dr. J.M.J. Vonk, UMC Utrecht, Julius Centrum
Biologische markers van Alzheimer-pathologie hebben geen één-op-één relatie met uiteindelijke klinische symptomen van cognitieve achteruitgang. Daarom is het belangrijk vroege cognitieve markers te vinden. Dit project onderzoekt een nieuwe score van een veelgebruikte neuropsychologische test op basis van taalkenmerken om eerder symptomen van de ziekte van Alzheimer te kunnen signaleren.

Belegering van het biofilm fort

Dr. B. Pijls, LUMC - Department of Orthopaedics
Het probleem bij geïnfecteerde implantaten is dat micro-organismen georganiseerd zijn in een biofilm, een soort fort, die hen beschermt tegen ons immuunsysteem en antibiotica. Ik ga niet-invasieve inductieverwarming gebruiken om de micro-organismen te doden en de muren van het biofilm fort te beschadigen om zo de infectie te genezen.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website