Uitgelicht

Mediator Special:Kritisch kijken naar onderzoek

Met onder andere 'De roep om maatschappelijke relevante wetenschap', Bouwstenen voor innovatie en 'Geen zeldzame incidenten' .

naar Mediator Special juni 2016

Fair wetenschap


Als voorzitter van de Europese Unie maakt Nederland zich sterk voor open science. Over dat onderwerp vond op 4 en 5 april in Amsterdam een internationale conferentie plaats. Zeker tweehonderd politici en beleidsmakers, universiteitsbestuurders, uitgevers en onderzoekers bespraken hier hoe wetenschappelijke artikelen en onderzoeksdata snel breed toegankelijk gemaakt kunnen worden, binnen de wetenschap én voor burgers. 

Ga naar Column

Betrouwbaarheid zit m in de details

De recente richtlijnen voor dierexperimenteel onderzoek worden nationaal en internationaal te weinig gebruikt. Onderzoekers vinden ze omslachtig. Maar dat valt reuze mee, zegt arts en onderzoeker Janneke Horn van het AMC. Zij publiceerde de negatieve resultaten van muizen met IC-zwakte.

Naar het artikel

Actueel

Volg via RSS

Open up your Science, een ambitie met hindernissen

Sinds de presentatie van Plan S is de discussie over transparante wetenschap, waaronder FAIR data en open access, echt goed losgebarsten tussen onderzoekers, universiteiten en onderzoeksfinanciers zoals NWO en ZonMw. Dit bleek ook tijdens de workshop ‘Open up your Science’ van Mario Malički (Hogeschool van Amsterdam) en Gerben ter Riet (Amsterdam UMC) tijdens de Vernieuwingsimpuls Laureatendag van vrijdag 30 november.

 

Nieuws

Karel Luyben voorzitter European Open Science Cloud

Op 23 november is het officiële startschot gegeven voor de European Open Science Cloud (EOSC). In deze ‘cloud’ moeten alle Europese onderzoeksdata in de toekomst te vinden zijn. Bij die gelegenheid is professor Karen Luyben, voormalig Rector Magnificus van de TU Delft, benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur voor de EOSC. Luyben is al langer actief als voorvechter van open science. Hij is lid van het Europese Open Science Policy Platform...

Nieuws

COAlition S maakt richtlijnen voor implementatie Plan S bekend

Op maandag 26 november presenteerde cOAlition S richtlijnen voor de implementatie van Plan S. Met dit plan wordt vanaf 2020 de overstap naar volledig Open Access gemaakt voor alle wetenschappelijke publicaties die tot stand zijn gekomen met publieke middelen.

Nieuws

VSNU, NWO, NFU en ZonMw geven impuls aan verandering in het waarderen en belonen onderzoekers

NWO, VSNU, NFU en ZonMw onderzoeken in 2019 hoe – in dialoog met het wetenschappelijk veld – het belonen en waarderen van onderzoekers kan worden vernieuwd. Want vernieuwing is nodig: voor talentontwikkeling, voor de transitie naar Open Science, voor aantrekkelijk werkgeverschap van kennisinstituten en voor het realiseren van maatschappelijke impact met onderzoek en onderwijs.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 5291
E-mailadresStax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website