Van groot belang is dat ook het wetenschapssysteem zelf blijft vernieuwen: met programma’s als Meer Kennis Minder Dieren, Dierproeven Begrensd, Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken en Replicatiestudies dragen wij bij aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert.

In de toekomst zal het accent binnen de wetenschap liggen op het vergroten van de kwaliteit, maatschappelijke impact, efficiëntie en integriteit van onderzoek. Dit betekent dat er op verschillende fronten vernieuwing moet worden aangebracht in het wetenschapssysteem.  

ZonMw heeft aandacht voor het gebruik van systematic reviews en passende onderzoeksmethodologie en bestudeerd hoe dit in de toekomst binnen het subsidieproces gebruikt of verbeterd kan worden. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van tools om onderdelen van dit proces te automatiseren.

Systematic reviews geven inzicht in wat de toegevoegde waarde van een nieuw programma/onderzoek is ten opzichte van de literatuur en ten aanzien van lopende programma’s/onderzoek. Kortom, belangrijke ontbrekende kennis worden geïdentificeerd voordat programma’s of onderzoek van start gaan( of wanneer deze geëindigd zijn). Daarnaast is het belangrijk dat de juiste methodologie en statistische toetsing gebruikt wordt om een onderzoeksvraag te beantwoorden.

Vernieuwing van de wetenschap brengt ook een verandering van erkennen en waarderen van onderzoekers met zich mee. ZonMw staat achter de Declaration on Research Assessment en wil kwaliteit van onderzoek een grotere rol geven in haar beoordelingen.

Uitgelicht

Ruimte voor ieders talent, naar een nieuwe balans in erkennen en waarderen.

ZonMw, VSNU, NFU, KNAW en NWO lanceren position paper. Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De publieke kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.

Lees het nieuwsbericht

Betrouwbaarheid zit m in de details

De recente richtlijnen voor dierexperimenteel onderzoek worden nationaal en internationaal te weinig gebruikt. Onderzoekers vinden ze omslachtig. Maar dat valt reuze mee, zegt arts en onderzoeker Janneke Horn van het AMC. Zij publiceerde de negatieve resultaten van muizen met IC-zwakte.

Naar het artikel

We moeten sneller, en we moeten anders!

Lector Cyrille Krul (Hogeschool Utrecht) is op vele manieren betrokken bij de transitie richting proefdiervrije innovaties. De rol die ze daarbij voor zichzelf ziet ligt in het verbinden van publieke en private partijen. Die processen zijn niet altijd makkelijk “ik vind het ook wel goed als het soms een beetje schuurt.

Lees het volledige artikel in ScienceGuide

Fair wetenschap


Als voorzitter van de Europese Unie maakt Nederland zich sterk voor open science. Over dat onderwerp vond op 4 en 5 april in Amsterdam een internationale conferentie plaats. Zeker tweehonderd politici en beleidsmakers, universiteitsbestuurders, uitgevers en onderzoekers bespraken hier hoe wetenschappelijke artikelen en onderzoeksdata snel breed toegankelijk gemaakt kunnen worden, binnen de wetenschap én voor burgers. 

Ga naar Column

Mediator Special:Kritisch kijken naar onderzoek

Met onder andere 'De roep om maatschappelijke relevante wetenschap', Bouwstenen voor innovatie en 'Geen zeldzame incidenten' .

naar Mediator Special juni 2016

Actueel

Wetenschap begint met verwondering

Kan iedereen straks gezond honderd jaar oud worden? Gaat de mens op vakantie naar Mars? Welke problemen kan de supercomputer oplossen? Met de ‘Stel je voor’ – publiekscampagne stelt de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de komende 2 jaar verschillende vragen aan het publiek om zich over te verwonderen.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website