Van groot belang is dat ook het wetenschapssysteem zelf blijft vernieuwen: met programma’s als Meer Kennis Minder Dieren, Dierproeven Begrensd, Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken en Replicatiestudies dragen wij bij aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert.

In de toekomst zal het accent binnen de wetenschap liggen op het vergroten van de kwaliteit, maatschappelijke impact, efficiëntie en integriteit van onderzoek. Dit betekent dat er op verschillende fronten vernieuwing moet worden aangebracht in het wetenschapssysteem.  

ZonMw heeft aandacht voor het gebruik van systematic reviews en passende onderzoeksmethodologie en bestudeerd hoe dit in de toekomst binnen het subsidieproces gebruikt of verbeterd kan worden. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van tools om onderdelen van dit proces te automatiseren.

Systematic reviews geven inzicht in wat de toegevoegde waarde van een nieuw programma/onderzoek is ten opzichte van de literatuur en ten aanzien van lopende programma’s/onderzoek. Kortom, belangrijke ontbrekende kennis worden geïdentificeerd voordat programma’s of onderzoek van start gaan( of wanneer deze geëindigd zijn). Daarnaast is het belangrijk dat de juiste methodologie en statistische toetsing gebruikt wordt om een onderzoeksvraag te beantwoorden.

Vernieuwing van de wetenschap brengt ook een verandering van erkennen en waarderen van onderzoekers met zich mee. ZonMw staat achter de Declaration on Research Assessment en wil kwaliteit van onderzoek een grotere rol geven in haar beoordelingen.

Uitgelicht

Ruimte voor ieders talent, naar een nieuwe balans in erkennen en waarderen.

ZonMw, VSNU, NFU, KNAW en NWO lanceren position paper. Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De publieke kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.

Lees het nieuwsbericht

We moeten sneller, en we moeten anders!

Lector Cyrille Krul (Hogeschool Utrecht) is op vele manieren betrokken bij de transitie richting proefdiervrije innovaties. De rol die ze daarbij voor zichzelf ziet ligt in het verbinden van publieke en private partijen. Die processen zijn niet altijd makkelijk “ik vind het ook wel goed als het soms een beetje schuurt.

Lees het volledige artikel in ScienceGuide

Fair wetenschap


Als voorzitter van de Europese Unie maakt Nederland zich sterk voor open science. Over dat onderwerp vond op 4 en 5 april in Amsterdam een internationale conferentie plaats. Zeker tweehonderd politici en beleidsmakers, universiteitsbestuurders, uitgevers en onderzoekers bespraken hier hoe wetenschappelijke artikelen en onderzoeksdata snel breed toegankelijk gemaakt kunnen worden, binnen de wetenschap én voor burgers. 

Ga naar Column

Actueel

Proefdiervrije innovaties voor beter COVID-19 onderzoek

Met financiering van het ministerie van VWS starten deze zomer 40 onderzoeksprojecten naar de coronapandemie en de gevolgen ervan. Er is snel en veel kennis nodig over het SARS-CoV-2 virus en de ziekte COVID-19. Proefdiervrije modellen kunnen daarbij helpen omdat de resultaten beter vertaalbaar zijn naar de mens en sneller resultaten op kunnen leveren. Vijf projecten gaan daarom aan de slag met proefdiervrij onderzoek.

Nieuws

Zes onderzoekers beloond met hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap

Zes wetenschappers ontvangen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Dit jaar ontvangen prof. dr. Nynke Dekker, prof. dr. ir. Jan van Hest, prof. dr. Pauline Kleingeld en prof. dr. Sjaak Neefjes de Spinozapremie. Prof. dr. Linda Steg en prof. dr. Ton Schumacher krijgen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot...

Nieuws

Start onderzoeksprogramma COVID-19 (‘second wave’)

Door de aanzienlijke impact van de coronacrisis is er een grote behoefte aan medische en maatschappelijke oplossingen en antwoorden. Daarom start ZonMw in opdracht van VWS en samen met NWO en in aanvulling op de ‘first wave’ binnenkort met het onderzoeksprogramma COVID-19.

COVID-19 virusbal
Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website