Mobiele menu

Chronische hepatitis C: Welke patiënten hebben baat bij behandeling? Therapeutische strategieën gebaseerd op natuurlijk beloop en lange termijn uitkomsten van interventie studies.

Projectomschrijving

De behandeling van de chronische vorm van hepatitis C is behoorlijk succesvol; de helft tot driekwart van de behandelde patiënten blijft virusvrij. Maar de behandeling is belastend en duur. In enkele grote studies is het effect van behandeling onderzocht op de aantasting van de lever en de sterfte. Dat is vergeleken met de algemene bevolking en met het beloop van de ziekte zonder behandeling. Op grond hiervan zijn behandelingsadviezen opgesteld. De conclusie is dat patiënten met geen of milde fibrose (verbindweefseling) van de lever wel in de gaten moeten worden gehouden, maar dat behandeling niet nodig is, omdat bij hen de ziekte meestal langzaam voorschrijdt. Patiënten met matige en ernstige leverfibrose door (chronische) hepatitis C zijn de beste kandidaten voor een behandeling. Die vermindert hun kans op leverfalen en leverkanker. Bij een vergevorderde ziekte is het verstandig eerste een evaluatie voor een levertransplantatie te laten maken.

Producten

Titel: Calcineurin inhibitor tacrolimus does not interfere with the suppression of hepatitis C virus infection by interferon.
Auteur: Pan Q, Metselaar HJ, de Ruiter P, Kwekkeboom J, Tilanus HW, Janssen HLA, van der Laan LJ
Magazine: Liver Transplantation
Titel: Sustained virologic response and clinical outcomes in patients with chronic hepatitis C and advanced fibrosis.
Auteur: Bart J. Veldt, E. Jenny Heathcote, Heiner Wedemeyer, Juerg Reichen, W. Peter Hofmann, Stefan Zeuzem, Michael P. Manns, Bettina E. Hansen, Solko W. Schalm, Harry L.A. Janssen.
Magazine: Annals of Internal Medicine
Titel: Safety and antiviral activity of JTK-652: a novel HCV infection inhibitor.
Auteur: de Bruijne J, Bergmann JF, Weegink CJ, van Nieuwkerk CM, de Knegt RJ, Komoda Y, van de Wetering de Rooij JJ, van Vliet A, Jansen PL, Molenkamp R, Schinkel J, Reesink H, Janssen HLA.
Magazine: Antiviral Therapy
Titel: The treatment of hepatitis C: history, presence and future.
Auteur: Vrolijk JM, de Knegt RJ, Veldt BJ, Orlent H, Schalm SW.
Magazine: Netherlands Journal of Medicine
Titel: Randomized placebo controlled phase I/II trial of alpha-galactosylceramide for the treatment of chronic hepatitis C.
Auteur: Veldt BJ, van der Vliet HJ, von Blomberg BM, van Vlierberghe H, Gerken G, Nishi N, Hayashi K, Scheper RJ, de Knegt RJ, van den Eertwegh AJ, Janssen HL, van Nieuwkerk CM.
Magazine: Journal of Hepatology
Titel: Insulin Resistance, Serum Adipokines and Risk of Fibrosis Progression in Patients Transplanted for Hepatitis C.
Auteur: Veldt BJ, Poterucha JJ, Watt KD, Wiesner RH, Hay JE, Rosen CB, Heimbach JK, Janssen HLA, Charlton MR.
Titel: Abundant numbers of regulatory T cells localize to the liver of chronic hepatitis C infected patients and limit the extent of fibrosis.
Auteur: Claassen MAA, de Knegt RJ, Tilanus HW, Janssen HLA, Boonstra A.
Magazine: Journal of Hepatology
Titel: Increased risk of hepatocellular carcinoma among patients with hepatitis C cirrhosis and diabetes mellitus
Titel: Long-term clinical outcome and effect of glycyrrhizin in 1093 chronic hepatitis C patients with non-response or relapse to interferon.
Auteur: Veldt BJ, Hansen BE, Ikeda K, Verhey E, Suzuki H, Schalm SW.
Magazine: Scandinavian Journal of Gastroenterol
Titel: Thrombocytopenia and the risk of bleeding during treatment with peginterferon alfa and ribavirin for chronic hepatitis C
Auteur: Roomer R, Hansen BE, Janssen HLA, de Knegt RJ.
Magazine: Journal of Hepatology
Titel: "Insulin resistance, serum adipokines and risk of fibrosis progression in patients transplanted for hepatitis C.
Auteur: Veldt BJ, Poterucha JJ, Watt KD, Wiesner RH, Hay JE, Rosen CB, Heimbach JK, Janssen HL, Charlton MR.
Titel: Dynamic decision analysis to determine optimal treatment duration in chronic hepatitis C.
Auteur: Veldt BJ, Hansen BE, Eijkemans MJ, de Knegt RJ, Stijnen T, Habbema JD, Schalm SW.
Magazine: Alimentary Pharmacology and Therapeutics
Titel: Long term clinical outcome of chronic hepatitis C patients with sustained virological response to interferon monotherapy.
Auteur: Veldt BJ, Saracco G, Boyer N, Cammà C, Bellobuono A, Hopf U, Castillo I, Weiland O, Nevens F, Hansen BE, Schalm SW.
Magazine: Gut
Titel: Increased risk of hepatocellular carcinoma among patients with hepatitis C cirrhosis and diabetes mellitus
Auteur: Veldt BJ, Chen W, Heathcote EJ, Wedemeyer H, Reichen J, Hofmann WP, de Knegt RJ, Zeuzem S, Manns MP, Hansen BE, Schalm SW, Janssen HL.
Magazine: Hepatology
Titel: Hepatitis C guidelines: summary and annotations.
Auteur: Orlent H, Vrolijk JM, Veldt BJ, Schalm SW.
Magazine: Scandinavian Journal of Gastroenterol
Titel: Insulin Resistance, Serum Adipokines and Risk of Fibrosis Progression in Patients Transplanted for Hepatitis C.
Auteur: Veldt BJ, Poterucha JJ, Watt KD, Wiesner RH, Hay JE, Rosen CB, Heimbach JK, Janssen HLA, Charlton MR.
Magazine: American Journal of Transplantation
Titel: Risk factors for infections during treatment with peg-interferon alfa and ribavirin for chronic hepatitis C
Auteur: Roomer R, Hansen BE, de Knegt RJ, Janssen HLA.
Magazine: Hepatology
Titel: Experimental models for hepatitis C viral infection.
Auteur: Boonstra A, van der Laan LJW, Vanwolleghem T, Janssen HLA.
Magazine: Hepatology
Titel: Impact of Pegylated Interferon and Ribavirin Treatment on Graft Survival in Liver Transplant Patients with Recurrent Hepatitis C Infection.
Auteur: Veldt BJ, Poterucha JJ, Watt KD, Wiesner RH, Hay JE, Kremers WK, Rosen CB, Heimbach JK, Charlton MR.
Magazine: American Journal of Transplantation
Titel: Onbekend
Titel: Treating Hepatitis C: Resources squandered or well spent?
Titel: Long-term clinical outcome of treatment for chronic hepatitis C
Auteur: B.J. Veldt

Verslagen


Eindverslag

Achtergrond:
Met wereldwijd 170 miljoen chronisch geïnfecteerden vormt hepatitis C een belangrijk gezondheidsprobleem. De chronische leverontsteking veroorzaakt in 10-25% van de patiënten ernstige complicaties als gedecompenseerde cirrose, hepatocellulair carcinoom (HCC) en lever-gerelateerde sterfte. In de laatste 10 jaar is de behandeling van chronische hepatitis C met toenemnd succes uitgevoerd. De huidige behandeling bestaat uit peginterferon met ribavirine gedurende ten minste 6 maanden. Een sustained response, ofwel het ontbreken van detecteerbaar virus 6 maanden na het staken van de therapie, wordt in 50 tt 85% van de behandelingen bereikt. Het dilemma voor leverartsen is: Hoe kunnen we met de huidige behandeling ernstige complicaties van hepatitis C voorkómen, zonder patiënten met een gunstig ziektebeloop onnodig te onderwerpen aan een individueel (bijwerkingen) en matschappelijk (kosten) belastende therapie?
Doel: 1. Te onderzoeken hoeveel klinische problemen (decompensatie, HCC, sterfte) er optreden bij patiënten met een virologische respons 6 maanden na therapie, vergeleken met non-responders, met het natuurlijk beloop van de ziekte en met de algemene populatie, gespecificeerd naar leeftijd, geslacht en fibrose-stadium.
2. Het opstellen c.q. aanpassen van behandelingsstrategieën, gebaseerd op de lange termijn effecten.
Methoden:
1.Meta-analyse van individuele patiënten data. De dataset in het Erasmus MC is uitgebreid met gegevens van patiënten, behandeld in gerandomiseerde studies met peginterferon en ribavirine, en een respons danwel non-respons op deze behandeling.
We hebben deze gegevens verkregen van grote hepatologie centra in Hannover, Bern, Homburg en Toronto, die hebben geparticipeerd in grote gerandomiseerde klinische onderzoeken. We hebben ons met name gericht op patiënten met ernstige fibrose, omdat zij het grootste risico lopen op klinische problemen.
Omdat het aantal klinische gebeurtenissen in sustained responders klein is, is een meta-analyse van individuele patiënten data zeer geschikt om de lange-termijn effecten van therapie op chronische hepatitis C te bestuderen. Door gegevens uit verschillende gerandomiseerde studies te bundelen neemt de statistische kracht toe.
2. Wij ontwikkelden een rekenkundig model om het natuurlijk beloop van de ziekte te simuleren. Dit Markov-model is gebaseerd op 15 jaar oude patiëntendata, uit een tijd waarin er nog geen behandeling voor hepatitis C bestond.
Resultaten:
In een grote studie waarin we een cohort van 286 patiënten met een blijvende virologische respons volgden, was de overleving vergelijkbaar met de algemene bevolking, aangepast voor leeftijd en geslacht.
In een volgende studie onderzochten wij een groot internationaal cohort van 541 patiënten met ernstige fibrose of cirrose. Geen van de patiënten die een blijvende virologische respons bereikten ontwikkelde leverfalen in deze studie. Van de non-responders ontwikkelde daarentegen 13,3% leverfalen (p=0.001). Sterfte gerelateerd aan de leverziekte trad gedurende 5 jaar op in 4,4% van de patiënten met een blijvende virologische respons vergeleken met 12,9% van de non-responders (p=0,024). Patiënten met een laag albumine-gehalte, veroorzaakt door vergevorderde leverziekte hadden een verhoogd risico op gedecompenseerde leverziekte gedurende de behandeling of kort daarna.

Vergelijking met het natuurlijk beloop (Markov-model):
Er blijkt minder leverkanker en leverfalen op te treden bij patiënten die behandeld zijn voor chronische hepatitis C ten opzichte van een vergelijkbare groep patiënten, gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, leeftijd bij infectie en fibrose stadium, berekend volgens het Markov-model dat het natuurlijk beloop van hepatitis C voorspelt.

Conclusies en behandelingsadviezen gebaseerd op de lange termijn uitkomsten:
De ziekteprogressie van hepatitis C is meestal langzaam bij patiënten zonder fibrose of met milde fibrose. Deze patiënten zijn dus het beste af als zij gevolgd worden zonder da

Samenvatting van de aanvraag

Achtergrond: Met wereldwijd 170 miljoen chronisch geïnfecteerden, vormt hepatitis C een belangrijk gezondheidsprobleem. De chronische leverontsteking veroorzaakt in 10-25% van de patiënten ernstige complicaties als gedecompenseerde cirrose, hepatocellulair carcinoom (HCC) en lever-gerelateerde sterfte. In de laatste tien jaar is de behandeling van chronische hepatitis C met toenemend succes uitgevoerd. De huidige behandeling bestaat uit (peg-)interferon met ribavirine gedurende minstens 6 maanden. Een sustained response, ofwel het ontbreken van detecteerbaar virus 6 maanden na het staken van de therapie, wordt in 50 to 85% van de behandelingen bereikt. Echter, de huidige behandeling geeft veel ernstige bijwerkingen en is zeer kostbaar. Het dilemma voor leverartsen is: Hoe kunnen we met de huidige behandeling ernstige complicaties van hepatitis C voorkómen, zonder patiënten met een een gunstig ziektebeloop onnodig te onderwerpen aan een individueel (bijwerkingen) en maatschappelijk (kosten) belastende therapie? Eerst vanuit de farmaceutische industrie en later vanuit consensus-richtlijnen van leverexperts is er grote druk ontstaan om iedereen te behandelen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de kans een sustained response te behalen, hetgeen een surrogaat marker is. Door het aantal klinische gebeurtenissen na behandeling te vergelijken met hetgeen we verwachten in het natuurlijk beloop van de ziekte en dit te specificeren naar leeftijd, geslacht en fibrose-stadium, kunnen we vaststellen welke patiënten echt baat hebben bij therapie. Doel: 1.Te onderzoeken hoeveel klinische problemen (decompensatie, HCC, sterfte) er optreden bij patiënten met een virologische respons 6 maanden na therapie, vergeleken met non-responders, met het natuurlijk beloop van de ziekte en met de algemene populatie, gespecificeerd naar leeftijd, geslacht en fibrose stadium. 2.Het opstellen c.q. aanpassen van behandelstrategieën, gebaseerd op lange termijn effecten. Methode: Meta-analyse van individuele patiënten data. De dataset in het Erasmus MC, bestaande uit een cohort van 1000 non-reponders en een cohort van 300 sustained responders op interferon therapie, zal worden uitgebreid met de gegevens van de patiënten, behandeld in gerandomiseerde studies met interferon en ribavirine en een respons danwel non-respons op deze behandeling. Eerst richten we ons op patiënten met een ernstige fibrose, omdat zij het grootste risico lopen op klinische problemen. Centra die hebben geparticipeerd in gerandomiseerde klinische onderzoeken, zullen benaderd worden om gegevens te verkrijgen over de follow-up van behandelde patiënten. Uit alle eerdere meta-analyses is gebleken dat het haalbaar is om dergelijke gegevens te verkrijgen. Tevens zullen we de farmaceutische bedrijven die deze studies gesponsord hebben en er een centraal archief over bijhouden, benaderen omdat we via deze weg wellicht sneller data zullen verkrijgen. De gegevens uit de verschillende centra zullen door het trial-bureau in het Erasmus MC worden toegevoegd aan de centrale database. De belangrijkste gegevens zullen zijn: leeftijd, geslacht, HCV-RNA, leverenzymwaardes, optreden van cirrose, decompensatie, HCC, lever gerelateerde sterfte. Omdat het aantal klinische gebeurtenissen in sustained responders klein lijkt, is een meta-analyse van individuele patiëntengegevens zeer geschikt om de lange termijn effecten van therapie op chronische hepatitis C te bestuderen. Door gegevens uit verschillende gerandomiseerde studies te bundelen, neemt de statistische kracht toe. De vakgroep maag- darm- en leverziekten van het Erasmus MC heeft zowel een ruime ervaring op het gebied van de behandeling van virale hepatitis in onderzoeksverband als op het gebied van het doen van grote meta-analyses. Natuurlijk beloop: Om de lange termijn uitkomsten te vergelijken met het natuurlijk beloop van de ziekte wordt gebruikt gemaakt van een computersimulatie (Markov-model) die het natuurlijk beloop van de ziekte beschrijft (deel I:7-6). Het model is gebaseerd op patiëntendata van zo’n 10 jaar geleden, toen er nog geen curatieve behandeling voor hepatitis C voorhanden was. De uitkomsten van het model blijken goed overeen te komen met het natuurlijk beloop van de ziekte zoals beschreven in verschillende cohort studies, gepubliceerd in de medische literatuur, met een follow-up van meer dan 10 jaar. Ter minimalisering van bias, geeft het model aparte predicties voor mannen en vrouwen, van 30 of 50 jaar, met een stadium van chronische hepatitis variërend van 1 (geen fibrose) tot 4 (cirrose). Innovatieve elementen: De uitkomsten van de behandeling van chronische hepatitis C wordt geëvalueerd op klinische eindpunten. Bovendien zal het beloop na therapie vergeleken worden met enerzijds het natuurlijk beloop van de ziekte en anderzijds de normale levensverwachting, om vast te stellen bij welke patiënten dit beloop ook daadwerkelijk ten gunste wordt beïnvloed.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
92003285
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2005
2008
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.L.A. Janssen
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC