Door het toptalent van nu een impuls te geven, versterkt ZonMw het potentieel van hoogopgeleide onderzoekers en investeert in de toekomst van de Nederlandse wetenschap, zodat deze van hoge kwaliteit blijft, concurrerend op wereldniveau.
Goede onderzoekers belichamen goede wetenschap. In samenwerking met NWO draagt ZonMw hieraan bij met programma's, die talentvolle onderzoekers stimuleren in diverse stadia van hun carrière: bij het schrijven van promotie- of onderzoeksvoorstellen, door een verblijf in het buitenland, via het opzetten van een eigen onderzoeksgroep of door het maken van een carrièrestap. NWO en ZonMw financieren zowel aankomend talent als wetenschapper die tot de absolute top behoren. Op hun beurt inspireren zij immers een hele generatie jonge onderzoekers. Tot de talent programma's behoren:
Zes Klinische Fellows krijgen de kans om de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden. Bob Roozenbeek, Joost Vermaat, Noortje Festen, Rachel Knevel, Joanne Verweij en Edith van Esch. Zij vertellen in een interview wat zij gaan onderzoeken en wat hen motiveert.
De planning van het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) met de indieningsdata van 2023 is bekend. In de procedures van de nieuwe rondes zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, stuk voor stuk gericht op verdere vereenvoudiging en besparing van kostbare tijd van aanvragers en beoordelaars.
Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 15 jonge gepromoveerde clinici hun eigen eerste wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook gaan zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek.
Met de invoering van de tweefasenbeoordeling wordt in 2023 het indienen van een aanvraag voor het hele Talentprogramma versimpeld. Daarnaast zijn de indieningsdata voor de vooraanmelding Talentprogramma 2023 grotendeels bekend: Vici 14 maart en Veni 5 september. De deadline voor de Vidi vooraanmelding valt in het laatste kwartaal van 2023.
Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.