Goede wetenschap is gebaseerd op integriteit, transparantie, reproduceerbaarheid en verantwoorde onderzoeksmethoden. Onderzoek dat aan deze eisen voldoet, bevordert het vertrouwen in wetenschap en de impact van onderzoeksresultaten. Bewegingen zoals open science en het nieuwe erkennen en waarderen, maar ook het stimuleren van onderzoek naar onderzoek en het innoveren van onderzoeksmethodes dragen hieraan bij. Met programma’s zoals Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken, Replicatiestudies en Meer Kennis met Minder Dieren  geeft ZonMw ruimte  aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert en stimuleert goede wetenschap.

Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken is gericht op onderzoek naar onderzoek. Nieuwe bewegingen in de samenleving en de wetenschap vragen om nieuwe inzichten zodat verantwoorde onderzoekspraktijken worden gewaarborgd, nu en in de toekomst.

Replicatiestudies richt zich op het repliceren van studies met een grote impact op wetenschap, overheidsbeleid of het publieke debat. Door uitvoering van replicatiestudies te stimuleren draagt ZonMw samen met NWO bij aan het vergroten van transparantie van onderzoek en aan de kwaliteit en volledigheid van het rapporteren van resultaten.

Meer Kennis met Minder Dieren stimuleert de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije innovaties en de toepassing van bestaande proefdiervrije innovaties. Het doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Open Science  zoals open access publiceren, FAIR data en het nieuwe erkennen en waarderen maakt wetenschap toegankelijk voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal.

Uitgelicht

Blog: innoveren zonder proefdieren?

Zou je een levensreddend medicijn weigeren als er voor de ontwikkeling proefdieren gebruikt zijn?

Ferenc Scheeren schrijft in zijn blog over het gebruik van proefdieren en proefdiervrije innovaties.

Lees de blog van Ferenc Scheeren

Proefdiervrije innovaties voor de wetenschap - Versnellen en kansen verzilveren

ZonMw draagt bij aan nieuwe methoden van onderzoek waardoor dierproeven niet meer of in mindere mate nodig zijn en die betere resultaten opleveren voor mens en dier dan bestaande dierproeven.

Hoe doen wij dat?

NWO en ZonMw worden lid van Europe PMC (PubMed Central)

Dit lidmaatschap gaat op 1 april 2021 in en maakt het onderzoekers van NWO- en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen mogelijk hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen.

Lees meer over lidmaatschap Europe PMC (PubMed Central)

Actueel

Meer dan 142 miljoen euro voor wetenschappelijk toponderzoek

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.

Nieuws

’Reflecteren op de wetenschap moet gewoon worden’

Sally Wyatt is de nieuwe voorzitter van het programma Promoten van Goede Wetenschap (vervolg op het programma Bevorderen Verantwoorde Onderzoekspraktijken). Dit programma is gericht op het stimuleren van duurzame verbeteringen in het wetenschapssysteem. Eduard Klasen neemt afscheid als voorzitter en geeft met vertrouwen het stokje door aan Sally. Zij wil zich inzetten voor de bredere wetenschapsdomeinen.

Nieuws

22 startende wetenschapstalenten waaieren met Rubicon uit over de wereld

22 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO/ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Nieuws

Vernieuwde manier van onderzoek doen: Citizen Science bundelt ervaringen

Sinds de zomer van 2021 is Karen van Ruiten commissievoorzitter van het Programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg van ZonMw en Health~Holland. Dit programma heeft als doel de burger te betrekken bij onderzoek naar gezondheid en zorg. De eerste resultaten kondigen zich al aan, maar wat zijn de uitdagingen van het programma? “We moeten ons op een vernieuwend terrein als citizen science, realiseren dat we mogen experimenteren. Bovendien...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website