Goede wetenschap is gebaseerd op integriteit, transparantie, reproduceerbaarheid en verantwoorde onderzoeksmethoden. Onderzoek dat aan deze eisen voldoet, bevordert het vertrouwen in wetenschap en de impact van onderzoeksresultaten. Bewegingen zoals open science en het nieuwe erkennen en waarderen, maar ook het stimuleren van onderzoek naar onderzoek en het innoveren van onderzoeksmethodes dragen hieraan bij. Met programma’s zoals Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken, Replicatiestudies en Meer Kennis met Minder Dieren  geeft ZonMw ruimte  aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert en stimuleert goede wetenschap.

Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken is gericht op onderzoek naar onderzoek. Nieuwe bewegingen in de samenleving en de wetenschap vragen om nieuwe inzichten zodat verantwoorde onderzoekspraktijken worden gewaarborgd, nu en in de toekomst.

Replicatiestudies richt zich op het repliceren van studies met een grote impact op wetenschap, overheidsbeleid of het publieke debat. Door uitvoering van replicatiestudies te stimuleren draagt ZonMw samen met NWO bij aan het vergroten van transparantie van onderzoek en aan de kwaliteit en volledigheid van het rapporteren van resultaten.

Meer Kennis met Minder Dieren stimuleert de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije innovaties en de toepassing van bestaande proefdiervrije innovaties. Het doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Open Science  zoals open access publiceren, FAIR data en het nieuwe erkennen en waarderen maakt wetenschap toegankelijk voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal.

Uitgelicht

Blog: innoveren zonder proefdieren?

Zou je een levensreddend medicijn weigeren als er voor de ontwikkeling proefdieren gebruikt zijn?

Ferenc Scheeren schrijft in zijn blog over het gebruik van proefdieren en proefdiervrije innovaties.

Lees de blog van Ferenc Scheeren

Proefdiervrije innovaties voor de wetenschap - Versnellen en kansen verzilveren

ZonMw draagt bij aan nieuwe methoden van onderzoek waardoor dierproeven niet meer of in mindere mate nodig zijn en die betere resultaten opleveren voor mens en dier dan bestaande dierproeven.

Hoe doen wij dat?

NWO en ZonMw worden lid van Europe PMC (PubMed Central)

Dit lidmaatschap gaat op 1 april 2021 in en maakt het onderzoekers van NWO- en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen mogelijk hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen.

Lees meer over lidmaatschap Europe PMC (PubMed Central)

Actueel

Aanpassingen subsidieoproep Kennisinfrastructuur voor proefdieronderzoek

Per 1 januari 2023 voeren we een aantal wijzigingen door voor het aanvragen van financiering voor de Module Kennisinfrastructuur van ons programma Meer Kennis met Minder Dieren. Het gaat om de modules ‘Uitvoeren systematisch literatuuronderzoek dierstudies’, ‘Publiceren neutrale/negatieve dierexperimentele resultaten’ en ‘Workshop systematisch literatuuronderzoek dierstudies’. Hieronder zetten we de wijzigingen op een rijtje.

Nieuws

Nieuwsflits Talentprogramma: planning 2023 bekend

De planning van het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) met de indieningsdata van 2023 is bekend. In de procedures van de nieuwe rondes zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, stuk voor stuk gericht op verdere vereenvoudiging en besparing van kostbare tijd van aanvragers en beoordelaars.

Nieuws

31 onderzoeksteams gaan van start met subsidie uit de ZonMw Open Competitie

31 onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met subsidie uit de ZonMw Competitie ronde 2021 met een totaalbedrag van € 24,2 miljoen. Ieder onderzoeksteam ontvangt daarvoor gemiddeld € 750.000,-. Zes van de onderzoeksteams ontvangen €250.000 extra voor een investering in infrastructuur.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website