Goede wetenschap is gebaseerd op integriteit, transparantie, reproduceerbaarheid en verantwoorde onderzoeksmethoden. Onderzoek dat aan deze eisen voldoet, bevordert het vertrouwen in wetenschap en de impact van onderzoeksresultaten. Bewegingen zoals open science en het nieuwe erkennen en waarderen, maar ook het stimuleren van onderzoek naar onderzoek en het innoveren van onderzoeksmethodes dragen hieraan bij. Met programma’s zoals Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken, Replicatiestudies en Meer Kennis met Minder Dieren  geeft ZonMw ruimte  aan de reflectie op de wijze waarop wetenschap functioneert en stimuleert goede wetenschap.

Bevorderen van Verantwoorde Onderzoekspraktijken is gericht op onderzoek naar onderzoek. Nieuwe bewegingen in de samenleving en de wetenschap vragen om nieuwe inzichten zodat verantwoorde onderzoekspraktijken worden gewaarborgd, nu en in de toekomst.

Replicatiestudies richt zich op het repliceren van studies met een grote impact op wetenschap, overheidsbeleid of het publieke debat. Door uitvoering van replicatiestudies te stimuleren draagt ZonMw samen met NWO bij aan het vergroten van transparantie van onderzoek en aan de kwaliteit en volledigheid van het rapporteren van resultaten.

Meer Kennis met Minder Dieren stimuleert de ontwikkeling van nieuwe proefdiervrije innovaties en de toepassing van bestaande proefdiervrije innovaties. Het doel is relevanter en beter gezondheids(zorg)onderzoek voor de mens.

Open Science  zoals open access publiceren, FAIR data en het nieuwe erkennen en waarderen maakt wetenschap toegankelijk voor wetenschappers, de maatschappij en de economie. Samenwerken en kennis uitwisselen staan hierbij centraal.

Uitgelicht

NWO en ZonMw worden lid van Europe PMC (PubMed Central)

Dit lidmaatschap gaat op 1 april 2021 in en maakt het onderzoekers van NWO- en ZonMw-gefinancierd onderzoek op het terrein van de levens- en medische wetenschappen mogelijk hun publicaties op één centrale plek met een wereldwijd publiek te delen.

Lees meer over lidmaatschap Europe PMC (PubMed Central)

Ruimte voor ieders talent, naar een nieuwe balans in erkennen en waarderen.

ZonMw, VSNU, NFU, KNAW en NWO lanceren position paper. Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De publieke kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.

Lees het nieuwsbericht

Actueel

Industrie en wetenschap gaan samen proefdiervrije innovaties ontwikkelen

Twee Nederlandse onderzoeksgroepen gaan samen met de industrie proefdiervrije innovaties ontwikkelen via de ZonMw-subsidieoproep Create2Solve. De projecten richten zich de komende vijf jaar op een 3D-model van menselijke hersencellen en op een betere testmethode voor de toxische dosis van stoffen. De projecten dragen bij aan het beperken van proefdiergebruik in zowel de industrie als de wetenschap.

Nieuws

Parel voor data-goudmijn

Welke patiënten met hart- en vaatziekten lopen (opnieuw) risico op een hartinfarct, hartfalen of een beroerte? Wat is de optimale individuele behandeling? Cardioloog prof. dr. Folkert Asselbergs (UMCU) ontving op 15 april de ZonMw Parel voor een dataverzameling die bijdraagt aan het beantwoorden van deze vragen en voor het ontwikkelen van een zelfmanagementplatform.

Nieuws

Het spel veranderen: over de beoordeling van onderzoekers en hun onderzoek

Vandaag kwamen Europese onderzoeksfinanciers bij elkaar voor een consultatie bijeenkomst. De Europese Commissie organiseerde deze bijeenkomst. Verschillende Europese financiers van wetenschappelijk onderzoek focusten op de beoordeling van onderzoekers en onderzoeksteams. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw en ambassadeur van het Nederlandse initiatief Erkennen en Waarderen, was erbij om het Nederlandse perspectief te presenteren.

Nieuws

Ontvangt u dit jaar de Willy van Heumenprijs?

Er is op het gebied van de 3 V’s (Vervanging, Vermindering en Verfijning gebruik proefdieren) nog veel onderzoek nodig. Om dat onderzoek te bevorderen en aan te wakkeren reikt het Willy van Heumenfonds om de twee jaar de ‘Willy van Heumenprijs’ uit aan een persoon die zich in Nederland op dit terrein bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Daarom gaat het Willy van Heumenfonds ook in 2021 deze prijs van 15.000,- euro, toekennen.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Annelein Stax

Programmamanager

+31 70 349 5291
Stax@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website