Projectomschrijving

Huidziekten

Psoriasis en eczeem zijn veel voorkomende huidziekten gekenmerkt door chronische ontsteking, schilfering en jeuk. Deze ziekten worden veroorzaakt door omgevingsfactoren en een erfelijke aanleg. Deze erfelijke aanleg bestaat uit een combinatie van een aantal frequent voorkomende DNA variaties die samen met omgevingsprikkels de ziekte veroorzaken.

Vertalen van genetisch onderzoek

In het TOP-subsidie project wordt beoogd om genetisch onderzoek te vertalen in biologische experimenten. Hiertoe worden genen onderzocht die een rol hebben in de functie van huid als barrière tussen de buitenwereld en het lichaam. Daarnaast zullen externe factoren, zoals op de huid levende micro-organismen, onderzocht worden.

Inzicht in proces

In celbiologische experimenten wordt nagegaan in hoeverre een abnormale huidbarrière bijdraagt tot penetratie van stoffen uit het externe milieu die het immuunsysteem kunnen activeren en zo bijdragen tot het chronische ontstekingsproces. Inzichten in dit proces kunnen bijdragen tot preventie en therapie van ontstekingsziekten van de huid.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website