Mobiele menu

Strong vaccine induced CD8 T-cell responses with cytolytic function are specific to chimpanzee clearing HCV infection.

Projectomschrijving

2013 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Tot op heden is er geen vaccin beschikbaar tegen het hepatitis C virus (HCV). In 2004 is een potentieel vaccin getest bij 4 chimpansees. Slechts 1 van de 4 chimpansees bleek beschermd tegen chronische infectie. Er werd geen immunologisch verschil gevonden tussen de beschermde en onbeschermde dieren. Uit een nieuwe test bleek dat de juiste genetische achtergrond mogelijk doorslaggevend is voor de ontwikkeling van volledig functionele cytotoxische CD8 T-cellen, welke kunnen beschermen tegen HCV infectie. Dit is waardevolle kennis voor het ontwikkelen van vaccins, aldus de onderzoekers. De data zijn aan verschillende wetenschappelijke tijdschriften aangeboden, maar nog niet geaccepteerd voor publicatie (voornamelijk omdat er te weinig dieren zouden zijn gebruikt voor statistische onderbouwing). De onderzoekers blijven proberen om de resultaten te publiceren.

Producten

Titel: Strong Vaccine-Induced CD8 T-Cell Responses Have Cytolytic Function in a Chimpanzee Clearing HCV Infection
Auteur: Verstrepen, Babs E., Verschoor, Ernst J., Fagrouch, Zahra C., Mooij, Petra, de Groot, Natasja G., Bontrop, Ronald E., Bogers, Willy M., Heeney, Jonathan L., Koopman, Gerrit
Magazine: PlosOne
Link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0095103

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De hepatitis C virus epidemie leidt nog steeds tot nieuwe infecties en een vaccin is tot op heden niet beschikbaar. Chimpanzees zijn het enige gevalideerde diermodel voor HCV infectie. Net als mensen kunnen chimpansees een acute danwel een chronische HCV infectie doorlopen. Een vaccin dat beschermend werkt tegen chronische infectie, beschermd ook tegen HCV geinduceerde ziekte-progressie. In 2003-2004 heeft het Biomedical Primate Research Centre een vaccin-evaluatie-experiment uitgevoerd in chimpanees en de bevindingen zijn gepubliceerd in het gerenomeerde vakblad Hepatology. Ondanks dat de geteste vaccin-kandidaat zowel dempend als vertragend bleek te werken, was maar een van de vier chimpansees in staat het virus te klaren. In het kader van meer data uit minder dieren hebben we destijds besloten een vervolg-studie te wijden aan de vraag welke immuun-mechanismen een mogelijke rol speelde in de chimpansees en waarom het vaccin beter werkte in de ene chimpansee ten opzichte van de andere drie dieren. Wij hebben gevonden dat de genetische achtergrond van de chimpansees belangrijk was voor de opwekking van de juiste immuun response. Hoewel op het eerste gezicht de responsen in de verschillende dieren vergelijkbaar leken te zijn, bleek er veel verschil te zitten in de functionaliteit van de vaccin-geinduceerde cellen. Ondertussen zijn de resultaten verwerkt tot een manuscript en hebben het ter review aangeboden aan een breed scala aan vakbladen. Helaas is het tot op heden niet geaccepteerd voor publicatie. Een steeds terugkerend commentaar is dat het slechts om vier dieren gaat en dat de uitkomst niet statistisch is te verantwoorden. Wij zijn echter van mening dat het gedetailleerde onderzoek dat wij hebben verricht nog niet eerder is uitgevoerd. daarnaast zullen de resulaten van dit werk een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de toekomstige ontwikkeling van een beschermend HCV vaccin.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E. Verschoor
Verantwoordelijke organisatie:
Biomedical Primate Research Centre