Projectomschrijving

2017 Ronde Kennisinfrastructuur (de praktijk van een ‘Synthesis of Evidence'):

Wereldwijd worden jaarlijks 300.000 patiënten geopereerd aan een zieke hartklep. De zieke hartklep wordt vervangen door een kunsthartklep (KHK). De huidige beschikbare KHK hebben echter belangrijke nadelen. Zo gaan KHK niet allemaal levenslang mee, moeten er soms anti-stollings medicijnen geslikt worden en groeit de klep niet meer bij kinderen. Decennia lang wordt er al onderzoek gedaan om de KHK te verbeteren en vernieuwen.

Het ontwikkelen van nieuwe KHK gaat met behulp van grote proefdieren experimenten. In deze proefdieren worden nieuwe KHK getest op functie en veiligheid voor de korte en lange termijn. Echter lopen internationaal de proefdiermodellen sterk uiteen waardoor de uitkomsten moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Bovendien zijn de studies vaak klein en worden de GSPC- standaarden nauwelijks gerapporteerd. De studies zijn daardoor zeer heterogeen en de uitkomsten moeilijk met elkaar te vergelijken. Dit maakt de voorspellende waarde voor de kliniek lastig.

In een systematisch literatuur overzicht van alle (pulmonaal)KHK willen wij alle preklinische grote proefdieronderzoeken naar KHK in kaart brengen en vergelijken. het doel van dit overzicht is hetinventariseren van de hiaten in dit onderzoeksveld (gaps of knowledge) en te bepalen welke KHKs veelbelovend zouden kunnen zijn voor de klinische praktijk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website