Mobiele menu

Open acces publiceren van solide negatief resultaat dierexperimenteel onderzoek: haalbaarheidsstudie implantatie van een 'off-the-shelf' bloedvatconstruct in varkens.

Projectomschrijving

2013 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Dragermaterialen opgebouwd uit natuurlijke moleculen kunnen een alternatief bieden voor kunstmatige constructen. Bij aderverkalking kan een bloedvat-omleiding uitkomst bieden. De hypothese is dat een natuurlijk bloedvatconstruct langer zal functioneren dan een kunstmatig construct. In dit onderzoek is een bloedvat nagebouwd bestaande uit de kenmerkende 3 lagen van het bloedvat. Na veelbelovende laboratoriumresultaten is deze gebruikt om een stukje arterie te vervangen bij varkens. De dieren werden succesvol geopereerd. De bloedvatconstructen functioneerden goed gedurende een week. Na 1 maand waren de bloedvatconstructen dicht door bloedstolling, een onvoorzien "negatief" resultaat. Uitvoerige analyse leverde wetenschappelijke inzichten op voor verbeteringen. Door de tendens van tijdschriften om vooral studies met een positief resultaat te accepteren, zijn de resultaten nog niet gepubliceerd. Met deze subsidie kan het manuscript worden aangepast en ingediend voor open acces publicatie.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

DPTE, het Nederlandse Programma voor Weefseltechnologie, behelsde een consortium van onderzoeksgroepen, ZonMw, STW, onderzoeksinstellingen en verschillende bedrijven. Een deelproject, geleid door Dr. Toin van Kuppevelt, heeft onderzoek gedaan naar natuurlijke moleculen, zoals collageen, als dragermateriaal in tissue engineering van verschillende weefsels. Daarbij is er een bloedvatconstruct ontwikkeld met de typische drielagige structuur die eigen is voor het natieve bloedvat. Vanwege de unieke samenstelling van het nieuwe bloedvatconstruct en de veelbelovende resultaten in het laboratorium is er besloten deze ook in dieren, varkens, te testen. Het bloedvatconstruct werd in arteriën geplaatst van varkens, in nauwe samenwerking met vaatchirurgen van de afdeling Heelkunde (mede gefinancierd door de Stichting Heelkundig Onderzoek). Het experiment verliep voorspoedig. De varkens werden succesvol geopereerd en de bloedvatconstructen functioneerde gedurende de eerste week van implantatie goed. Echter, na één maand implantatie zaten de bloedvatconstructen helaas dicht door bloedstolling, een onvoorzien solide "negatief" resultaat. Uitvoerige analyses van de dierexperimentele data en uitgenomen weefsels hebben veel wetenschappelijke inzichten opgeleverd over de verdere mogelijkheden, toepassingen en structuur van een verbeterde ‘off-the-shelf’ bloedvatconstruct in de toekomst. Door de tendens van wetenschappelijke tijdschriften om alleen studies te publiceren met een positief resultaat is het tot op heden niet gelukt om het omschreven onderzoek te publiceren. Het betreffende manuscript is aangeboden aan totaal 5 verschillende tijdschriften. Ondanks de erkenning van reviewers dat het een wetenschappelijk interessante en relevante studie betreft, is door de betreffende editioriale instanties besloten om niet tot publicatie over te gaan. Met een laatste push-and-pull, door Meer Kennis met Minder Dieren - publiceren van solide negatieve (of neutrale data) op het gebied van dierexperimenteel onderzoek, kan het manuscript adequaat worden aangepast en ingediend voor finale open acces publicatie. Het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE stelt ook negatieve resultaten te publiceren (www.plosone.org) en accepteert artikelen met name op de basis van technische kwaliteit van het onderzoek en manuscript. Dit is dan ook het beoogde open access tijdschrift. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is er tevens de mogelijkheid de studie te publiceren in een tijdschrift met lagere impact, zoals Journal of Biomedical Research Part B: Applied Biomaterials.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. T.H. van Kuppevelt
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc