Projectomschrijving

2016 Ronde Kennisinfrastructuur (de praktijk van een ‘Synthesis of Evidence'):

Kinderen van obese vrouwen hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zowel op kinderleeftijd als later in het leven: zij hebben vaker een slechte lichamelijke gezondheid, maar ook meer kans op cognitieve- en gedragsproblemen.

De omgeving in de baarmoeder van een obese moeder zou een cruciale rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de gezondheid van haar kind. Helaas is de rol van de omgeving in de baarmoeder moeilijk te onderzoeken bij de mens omdat het niet mogelijk is om deze omgeving los te koppelen van genetische factoren, maar ook niet van postnatale voeding en leefstijl binnen het gezin. In dierstudies kan dit wel onderzocht worden. Er verschijnen steeds meer dierstudies over dit onderwerp, maar een systematisch overzicht van de bevindingen en studiekwaliteit ontbreekt op dit moment. De voorgestelde review zal een dergelijk overzicht vormen.

Vraagstelling: Wat zijn de lange termijn effecten van maternale obesitas voor en tijdens de zwangerschap op het nageslacht? Resultaten van dierstudies.

De resultaten zijn van meerwaarde voor dierexperimentele onderzoekers, omdat er systematisch inzicht wordt gegeven in de (vele) studies: hiermee kan toekomstig dieronderzoek effectiever onbeantwoorde vragen die onze review zal identificeren onderzoeken. Ook kunnen de resultaten specifiek richting geven aan en ideeën genereren voor onderzoek bij de mens, waardoor humaan onderzoek efficiënter kan worden uitgevoerd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website