Projectomschrijving

2017 Ronde Kennisinfrastructuur (de praktijk van een ‘Synthesis of Evidence'):

Het APOE e4 gen is geassocieerd met cognitieve achteruitgang op latere leeftijd en de enige universele genetische risicofactor voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer ’s ziekte. Hoe APOE e4 hersengezondheid beïnvloed is echter niet duidelijk. APOE e4 transgene knock-in muizen, die net als mensen cognitieve achteruitgang laten zien, worden gebruikt om dit te onderzoeken

Vermoedelijk verschillen de cognitieve effecten van APOE e4 in deze muizen (net als in mensen) tussen seksen en leeftijdsgroepen, maar zeker weten we dat niet. Bovendien is het niet duidelijk welke cognitieve domeinen door het APOE e4 gen worden beïnvloed. Een systematische review over cognitieve achteruitgang in APOE e4 knock-in muizen kan een antwoord geven op deze openstaande vragen.

Daarnaast is het niet duidelijk welke gedragstesten het meest geschikt zijn om cognitieve achteruitgang in dit muismodel te onderzoeken. Ook dat kan in een systematisch review worden onderzocht. Dat kan onderzoekers helpen in de toekomst effectievere experimenten te ontwerpen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website