Mobiele menu

Online inzetten van ervaringsdeskundigheid bij huiselijk geweld

Projectomschrijving

Aanleiding

De zorgen over huiselijk geweld zijn in de coronacrisis toegenomen. Mensen zitten dichter op elkaar en hebben minder afleiding, waardoor de spanningen toenemen. Daarnaast vindt de hulpverlening op afstand plaats. Herstel van huiselijk geweld is een langdurig proces. Ervaringsdeskundigen lijken hierbij een specifieke bijdrage te kunnen leveren, zeker in tijden dat sociaal contact minder mogelijk is. Ervaringsdeskundigen voeren in coronatijd veel online gesprekken en zoeken daarin naar mogelijkheden om nabij te kunnen zijn. Dit leidt tot de vraag: Hoe kan de inzet van ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld tot zijn recht komen in een digitale wereld?

Resultaten

Om de inzet van ervaringsdeskundigheid bij huiselijk geweld tot zijn recht te laten komen in een digitale wereld zijn drie thema`s van belang: Inspiratie, verbinding en zichtbaarheid. Wanneer er minder face to face contact is met cliënten en met elkaar als collega`s raakt dit het hart van de hulpverlening. Inspiratie ontstaat en stroomt wanneer je verbonden bent. Er dient voortdurend gezocht te worden naar mogelijkheden te verbinden, online of in alternatieve vormen. Voor ervaringsdeskundigen, een relatief nieuwe professionaliteit in de organisatie, geldt dit extra. Om zich te (blijven) ontwikkelen hebben ze contact met elkaar en met hun team nodig. De zichtbaarheid van ervaringsdeskundigheid is in coronatijd verminderd. Ervaringsdeskundigen zijn meer op zichzelf aangewezen waardoor hun kennis en kwaliteiten minder worden benut. Het blijft het belangrijk om het werk van ervaringsdeskundigen zichtbaar te maken in gesprekken, presentaties, samenwerking en online. En meer zichtbaarheid van ervaringsdeskundigheid kan tevens inspireren en verbinden.

Verslagen


Eindverslag

Om de inzet van ervaringsdeskundigheid bij huiselijk geweld tot zijn recht te laten komen in een digitale wereld zijn drie thema`s van belang: Inspiratie, verbinding en zichtbaarheid. Wanneer er minder face to face contact is met cliënten en met elkaar als collega`s raakt dit het hart van de hulpverlening. Inspiratie ontstaat en stroomt wanneer je verbonden bent. Er dient voortdurend gezocht te worden naar mogelijkheden te verbinden, online of in alternatieve vormen. Voor ervaringsdeskundigen, een relatief nieuwe professionaliteit in de organisatie, geldt dit extra. Om zich te (blijven) ontwikkelen hebben ze contact met elkaar en met hun team nodig. De zichtbaarheid van ervaringsdeskundigheid is in corona-tijd verminderd. Ervaringsdeskundigen zijn meer op zichzelf aangewezen waardoor hun kennis en kwaliteiten minder worden benut. Het blijft het belangrijk om het werk van ervaringsdeskundigen zichtbaar te maken in gesprekken, presentaties, samenwerking en online. En meer zichtbaarheid van ervaringsdeskundigheid kan tevens inspireren en verbinden.

Samenvatting van de aanvraag

In vele nieuwsberichten en berichtgeving van bijvoorbeeld het openbaar ministerie en het Verwey-Jonker instituut zien we dat de zorgen over huiselijk geweld in de coronacrisis toenemen. Mensen zitten dichter op elkaar en hebben minder externe afleiding, waardoor de spanningen toenemen. Herstel van huiselijk geweld is een langdurig proces. Ervaringsdeskundigen lijken hierbij een specifieke bijdrage te kunnen leveren, zeker in tijden dat er verminderd sociale contacten mogelijk zijn. Dit jaar hebben we het onderzoek ‘Ervaringswijs’ afgesloten, een actie-onderzoek waarin we met vier organisaties een practice-based toolkit hebben gemaakt voor het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij hulpverlening bij huiselijk geweld. Ingebed in wetenschappelijke theorie. Er zijn 10 medewerkers met ervaringsdeskundigheid opgeleid. Bijzonder hierbij is dat er ook een (voormalige) pleger participeerde. Deze vers opgeleide ervaringsdeskundige medewerkers voeren nu veel online gesprekken en dat vraagt wat, omdat ervaringsdeskundigheid juist contact, presentie en aanwezigheid vraagt. Ze hebben hiermee gepionierd en geëxperimenteerd. Er is behoefte aan meer kennis: hoe kan de inzet van ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld goed tot zijn recht komen in een digitale wereld, juist nu huiselijk geweld vaker voorkomt en minder zichtbaar is? In dit project verzamelen we op een interactieve manier de beschikbare data van de online werkzaamheden van medewerkers die ervaringsdeskundigheid inzetten in de hulpverlening bij huiselijk geweld; wat werkte in het contact met de hulpvragers en wat niet? De data worden omgezet in praktische richtlijnen die worden toegepast en na enkele weken geëvalueerd. Ook gegevens uit het plegerproject worden betrokken. Respondenten worden betrokken via Moviera. De bevindingen worden direct vertaald naar praktische richtlijnen en verder verspreid in het samenwerkingsverband van organisaties voor hulpverlening bij huiselijk geweld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010045
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.J. de Quelerij
Verantwoordelijke organisatie:
Christelijke Hogeschool Windesheim