Projectomschrijving

Nulhypotheses is dagelijkse kost voor veel onderzoekers

Het statistisch toetsen van nulhypotheses is dagelijkse kost voor veel onderzoekers, maar er kleven beperkingen aan. Hierdoor zijn conclusies uit wetenschappelijk onderzoek regelmatig onjuist. Voorhanden zijnde alternatieve benaderingen worden weinig gebruikt.

Onderzoekers graag op een verantwoorde wijze onderzoek

Wij hebben door middel van interviews en focusgroepen onderzocht waarom veel onderzoekers blijven vasthouden aan toetsen van nulhypotheses. Het is gebleken dat er veel verschillende, met elkaar samenhangende redenen zijn die leiden tot afwachtendheid onder de stakeholders binnen de wetenschap. Zo  willen onderzoekers graag op een verantwoorde wijze onderzoek doen, maar voelen ze veel tijdsdruk die wordt veroorzaakt door het gevoel afgerekend te worden op de hoeveelheid publicaties en verworven beurzen.

Vernieuwen richtlijnen voor analyseren van gegevens

Samen met een aantal voortrekkers hebben we geconcludeerd dat strategieën moeten worden ingevoerd in het onderwijs (voor aankomende onderzoekers) en binnen het wetenschappelijke systeem. Zo zou het voor onderzoekers makkelijker moeten worden om hun onderzoek te publiceren zonder het gebruik van het toetsen van nulhypothesen. Hierbij zouden een richtlijnen voor het analyseren van gegevens vernieuwd moeten worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website