Projectomschrijving

Beïnvloedt therapievoorkeur van onderzoekers de uitkomsten van studies naar de effecten van psychotherapie?

Onderzoekers naar psychologische behandelingen kunnen de overtuiging hebben dat een bepaald type behandeling effectiever is dan andere behandelingen. Dat wordt “researcher allegiance”. Daar is geen goede Nederlandse vertaling van, maar het duidt op onderzoekers bevooroordeeldheid voor een behandeling. Dit is speciaal problematisch wanneer onderzoekers een studie doen die erop gericht is om te onderzoeken of een behandeling effectief is.

Methode ontwikkelen om researcher allegiance te meten

Het doel van deze studie was om een methode te ontwikkelen om researcher allegiance te meten en te verifiëren of deze methode inderdaad correct deze allegiance meet (valideren). Dit type onderzoek valt onder het zogeheten ‘meta-research’ veld, waarbij het gaat om het onderzoeken van wetenschappelijk onderzoek. Deze studie heeft laten zien dat er inderdaad een relatie is tussen researcher allegiance en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar psychologische behandelingen.

Uitgebreide vragenlijst door onderzoekers laten invullen

Het bleek echter niet mogelijk om de checklist die we ontwikkelden om researcher allegiance te meten, te valideren aan de hand van een uitgebreide vragenlijst die door onderzoekers werd ingevuld en hun CV. Onze conclusie is dan ook dat researcher allegiance weliswaar bestaat, maar dat het niet zo eenvoudig is als eerder gedacht werd en de tot nu gebruikte methoden om allegiance te meten zijn niet valide. Onderzoekers naar allegiance moeten daarom het concept opnieuw onder de loep nemen en innovatieve methoden ontwikkelen om allegiance te meten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website