Projectomschrijving

De resultaten van gezondheidszorgonderzoek zijn belangrijk voor burgers, patiënten, zorgverleners en beleidsmakers. De conclusies en kernboodschappen die op basis van onderzoek gepubliceerd worden, moeten verantwoord zijn. Dat betekent dat ze worden ondersteund door de onderliggende resultaten.

Dit project onderzoekt het vóórkomen, de aard en oorzaken van onverantwoorde onderzoekspraktijken in het formuleren van conclusies en kernboodschappen in gezondheidszorgonderzoek. Dit gebeurt op basis van recente wetenschappelijke en maatschappelijke publicaties van 13 Nederlandse gezondheidszorg onderzoeksgroepen, vragenlijsten en interviews met gezondheidszorgonderzoekers.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat gezondheidsonderzoekers in Nederland hun conclusies en aanbevelingen in wetenschappelijke publicaties vaak niet volledig onderbouwen. Dit is een aandachtspunt voor alle gezondheidszorgonderzoeksinstituten in Nederland. Ook de vertaling van wetenschappelijke resultaten naar begrijpelijke kernboodschappen voor een breder publiek gebeurt niet altijd zorgvuldig. Om goede onderzoekspraktijken te stimuleren is het belangrijk dat voldoende reflectiemomenten binnen de gezondheidszorgonderzoek gemeenschap georganiseerd worden en onderzoekers adequaat geschoold worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website