ZonMw tijdlijn NWO-Talentprogramma https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van NWO-Talentprogramma nl-nl Tue, 21 Mar 2023 14:37:20 +0100 Tue, 21 Mar 2023 14:37:20 +0100 TYPO3 news-9431 Thu, 23 Feb 2023 10:00:00 +0100 34 vooraanstaande wetenschappers ontvangen Vici-beurs https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/34-vooraanstaande-wetenschappers-ontvangen-vici-beurs/ De wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) krijgen een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro.Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Wat is een Vici?

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.
De wetenschappers doen onderzoek naar verschillende onderwerpen. Zij zullen onder meer onderzoeken of fictie bijdraagt aan burgerschap en gemeenschapsvorming. En hoe de energie-efficiënte strategie die onze hersenen gebruiken om enorme hoeveelheden data te verwerken, kan worden nagebootst. Een ander onderzoeksproject ontwikkelt met een multidisciplinaire aanpak manieren om de besluitvormingsprocessen van autonome robots te verbeteren. Onderzoekers zullen ook nagaan hoe zenuwcellen en immuuncellen samenwerken om pijn na een ontsteking actief uit te schakelen. Dit is slechts een greep uit de onderzoeksonderwerpen. Bekijk de Vici-laureaten 2022.

Cijfers en feiten

De Vici’s worden jaarlijks door NWO toegekend. Van de 266 aanvragen zijn er 167 (63%) door mannen en 99 (37%) door vrouwen ingediend. In totaal zijn er 34 Vici-beurzen toegekend; 18 aan mannelijke kandidaten en 16 aan vrouwelijke kandidaten. De honoreringspercentages voor de Vici-ronde 2022 (toegekend in 2023) zijn hiermee respectievelijk 11 en 16 procent.

NWO-Talentprogramma

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.

Klik hier voor de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over het Talentprogramma, onder meer over de man-vrouwverdeling.

Meer informatie

Bron: NWO

 


 

]]>
news-9274 Wed, 21 Dec 2022 13:15:00 +0100 Nieuwsflits Talentprogramma: planning 2023 bekend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwsflits-talentprogramma-planning-2023-bekend/ De planning van het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) met de indieningsdata van 2023 is bekend. In de procedures van de nieuwe rondes zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, stuk voor stuk gericht op verdere vereenvoudiging en besparing van kostbare tijd van aanvragers en beoordelaars.  

Met ingang van 2023 werken NWO en ZonMw met een volledig geharmoniseerde aanvraagprocedure. Dat betekent dat in alle domeinen bij de instrumenten Veni, Vidi én Vici met vooraanmeldingen wordt gewerkt. Na een positief besluit mogen indieners een uitgewerkte aanvraag indienen. In het beoordelingsproces kiest NWO daarentegen juist voor maatwerk per instrument en per domein. Dat leidt tot enkele aanpassingen: zo schrappen SGW en ZonMw de referentenfase bij de Veni, terwijl ENW en SGW bij de Vici vanaf volgend jaar geen interviews meer afnemen.

Meer informatie

Bron: NWO

]]>
news-9216 Tue, 06 Dec 2022 09:00:00 +0100 15 jonge gepromoveerde clinici gaan hun eerste wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/15-jonge-gepromoveerde-clinici-gaan-hun-eerste-wetenschappelijke-onderzoekslijn-opzetten/ Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 15 jonge gepromoveerde clinici hun eigen eerste wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook gaan zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers gaan zich onder andere bezig houden op de thema’s vroeggeboorte, bevorderen van het immuunsysteem, diabetes of long herstel na ontsteking.

Wat is een Klinische Fellowship?

Een Klinisch Fellowship is een persoonsgebonden stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die klinisch werk wil blijven combineren met wetenschappelijk onderzoek. De clinicus kan hiermee een start maken met het opzetten van een eigen eerste onderzoekslijn. Het programma is voor clinici die nog min of meer aan het begin van hun wetenschappelijk carrière staan.

Meer informatie

]]>
news-9162 Tue, 15 Nov 2022 09:00:00 +0100 Nieuwsflits Talentprogramma: versimpeling aanvraagproces en planning 2023 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwsflits-talentprogramma-versimpeling-aanvraagproces-en-planning-2023/ Met de invoering van de tweefasenbeoordeling wordt in 2023 het indienen van een aanvraag voor het hele Talentprogramma versimpeld. Daarnaast zijn de indieningsdata voor de vooraanmelding Talentprogramma 2023 grotendeels bekend: Vici 14 maart en Veni 5 september. De deadline voor de Vidi vooraanmelding valt in het laatste kwartaal van 2023. In zowel de Veni-Vidi-Vici wordt vanaf volgend jaar de verplichte vooraanmelding ingevoerd. De verplichte vooraanmelding houdt in dat onderzoekers niet meteen een volledige en tijdrovende onderzoeksaanvraag hoeven te schrijven. De vooraanmelding bevat een CV met een academisch profiel, een selectie van de belangrijkste output (breder dan alleen publicaties) en een kort onderzoeksidee. Laatstgenoemde  wordt gebruikt om te toetsen of het CV van de aanvrager past bij het onderzoek. In het academisch profiel kunnen onderzoekers uiteenzetten wat voor wetenschapper zij zijn. Wat is de onderzoeksfocus, ‐agenda en ‐visie van de onderzoeker? Wat hebben zij gedaan om die visie te verwezenlijken? Uit de vooraanmeldingen selecteert NWO aanvragers die een uitgewerkt voorstel mogen indienen.

Invoeren verplichte vooraanmelding in alle rondes bespaart tijd

Een vooraanmelding bespaart zowel indieners als beoordelaars veel tijd. Daarmee draagt deze werkwijze bij aan het beperken van de aanvraagdruk en het terugdringen van de werklast van onderzoekers en beoordelaars.  
Er lijkt nog meer ruimte te zijn voor het verder inkorten van de beoordelingsprocedure. Voorstellen hiervoor liggen ter besluitvorming bij de raad van bestuur. Begin december verwacht NWO hier over te communiceren.

Beoordeling van het uitgewerkte voorstel

Bij het beoordelen van het uitgewerkte voorstel wordt het CV niet als apart criterium beoordeeld. In deze fase draait de beoordeling om de wetenschappelijke kwaliteit en de impact van het voorgestelde onderzoek. Toch wordt het onderzoeksvoorstel niet helemaal los gezien van het CV. De expertise, ervaring en het eerdere werk van de onderzoeker worden meegewogen bij het beoordelen van de haalbaarheid en het vernieuwende karakter van het voorstel.

Nieuwe afbakening doelgroepen wordt uitgesteld

NWO bezint zich nog op het profiel van de doelgroepen bij de eerder dit jaar vastgestelde vernieuwde doelstelling van het Talentprogramma. Eerst wordt bekeken wat de effecten zijn van de nieuwe Starters- en Stimuleringsbeurzen op de doelgroepen van het Talentprogramma. Zodra dit duidelijk is, gaat NWO verder met de doelgroepenafbakening. Dit gebeurt in overleg met onderzoekers, bestuurders van kennisinstellingen waar zij werken en het ministerie van OC&W, de opdrachtgever van het Talentprogramma.

Bron: NWO

Meer informatie

 

]]>
news-8833 Thu, 21 Jul 2022 08:40:17 +0200 Vijftien jonge wetenschapstalenten naar buitenlandse onderzoeksinstellingen met Rubiconbeurs https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vijftien-jonge-wetenschapstalenten-naar-buitenlandse-onderzoeksinstellingen-met-rubiconbeurs/ Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Een van de gehonoreerde projecten is onder andere een multidisciplinair team van chemici en ingenieurs die onderzoek doen naar de mogelijkheid om nieuwe gels te ontwikkelen die koolstofdioxide omzetten in brandstoffen met behulp van elektriciteit. Een ander onderzoek richt zich op de vraag wat jongeren kwetsbaar maakt voor complotradicalisering. Ook wordt een Rubiconbeurs gebruikt om de onbekende oorsprong van snelle radioflitsen uit het heelal te ontrafelen.

Onderzoek doen aan een buitenlands instituut

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor het onderzoek. In totaal gaan veertien Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, een laureaat gaat 12 maanden weg.

Zij gingen hen voor

Enkele onderzoekers die met een Rubicon-beurs de wijde wereld in zijn gegaan, vloggen over hun ervaringen in het buitenland. Een aantal van de vlogs is opgenomen voor aanvang van de covid-19 pandemie, maar ook tijdens de pandemie heeft het onderzoek doorgang gevonden. Bekijk hier hoe deze onderzoekers hun onderzoekservaring in het buitenland hebben beleefd.

Meer informatie

Bron: NWO

 

 

]]>
news-8793 Thu, 07 Jul 2022 08:15:36 +0200 ‘Wetenschap werkt!’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/wetenschap-werkt/ Het moet makkelijker worden om een aanvraag bij NWO te doen met minder werklast voor onderzoekers, de doorlooptijd van aanvraagprocedures moet worden versneld en de slagingspercentages in de open competitie en het talentprogramma moeten minimaal 25% zijn. Drie van de 38 ambities uit het nieuwe strategisch plan 2023 – 2026 van NWO. De nieuwe NWO-strategie ‘Wetenschap werkt!’ is vandaag aangeboden aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW. "Als NWO hebben we de verantwoordelijkheid om eraan bij te dragen dat wetenschap ook kàn werken. In de nieuwe strategie staan vier bouwstenen die voor een goed functionerend systeem cruciaal zijn en bijbehorende ambities waar NWO de komende jaren werk van gaat maken.” zegt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van NWO.

“Nederland doet het heel goed, maar we zullen moeten blijven werken aan een wetenschapsstelsel dat innovatie en kennisontwikkeling optimaal faciliteert. Daar hoort ook bij dat we aandacht hebben voor de veiligheid van kennis en wetenschappers,” vertelt Marcel Levi over de nieuwe strategie. “Wij willen ook bijdragen aan de vermindering van de werklast voor onderzoekers, zuinig omgaan met hun tijd. Zodat zij zoveel mogelijk tijd overhouden voor het doen waar ze goed in zijn: onderzoek. Daarom is een aantal ambities uit de strategie gericht om het voor hen eenvoudiger te maken.”

Meer informatie

Bron: NWO

]]>
news-8788 Wed, 06 Jul 2022 10:27:43 +0200 ‘Het is mijn droom om mijn eigen onderzoekslijn op te starten over migraine en cardiovasculaire ziekten’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/het-is-mijn-droom-om-mijn-eigen-onderzoekslijn-op-te-starten-over-migraine-en-cardiovasculaire-ziek/ In augustus 2022 geeft ZonMw de kans aan 20 jonge onderzoekers om deel te nemen aan de summer school ‘Sex and Gender in Health and Research’. Ze gaan aan de slag met de integratie van sekse (biologische verschillen tussen mensen) en gender (sociaal-cultureel bepaalde rollen, gedragingen, uitingen en identiteiten) in hun onderzoek. Migraine-onderzoeker Linda Al-Hassany deed vorig jaar mee en dat heeft haar carrière positief beïnvloed. We stelden haar een paar vragen over haar onderzoek, haar drijfveren en haar carrière. Je doet onderzoek naar migraine, met een focus op diversiteit, sekse en gender. Wat heeft je gemotiveerd om deze aspecten mee te nemen in je onderzoek?

Migraine is een zeer belastende neurovasculaire hoofdpijnaandoening en komt bij vrouwen drie keer zoveel voor als bij mannen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het zelfs de meest belastende aandoening bij vrouwen onder de vijftig. Dit verschil in aantallen tussen mannen en vrouwen toont het belang van sekse in onderzoek aan en draagt bij aan onze verwachting dat geslachtshormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en beloop van migraine. Deze mechanismen worden tot op heden nog onvoldoende begrepen. Bovendien leidt het verschil in aantallen er ook toe dat veel (geneesmiddel)studies op het gebied van migraine met name vrouwen includeren als proefpersoon. Dat zijn vooral witte vrouwen met een hoog BMI, waardoor resultaten in mannen en individuen met een andere lichaamsbouw en/of etniciteit vaak uitblijven. Daarnaast heerst er tot op vandaag een groot imagoprobleem rondom migraine en wordt het ten onrechte als een ‘vrouwenkwaal’ gezien. Ik vind dit bijzonder zorgwekkend en dit is dan ook een van mijn drijfveren om mij onder andere te focussen op sekse, gender en diversiteit – en de interactie hiertussen, ook wel intersectionaliteit genoemd.

Migraine is naast de directe belastbaarheid ook een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van cardiovasculaire ziekten. Het is zelfs een grotere risicofactor dan bijvoorbeeld obesitas of een ongunstig lipidenprofiel. Mijn onderzoek, dat is mogelijk gemaakt door ZonMw, focust zich op dit cardiovasculaire risico en de mogelijke mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. Een van de fascinerende aspecten van mijn onderzoek is dat het translationeel van aard is: ik voer basale, klinische én epidemiologische studies uit, waarbij ik streef naar een zo goed mogelijke integratie van sekse-, gender- en diversiteitsaspecten. Tenslotte, waar voorheen cardiovasculair onderzoek met name met witte mannen werd uitgevoerd, vindt binnen het migraineonderzoek het tegengestelde plaats. Ik ben van mening dat meer onderzoek, een beter begrip van migraine in beide seksen en alle etniciteiten van belang is om uiteindelijk de zorg en therapieën voor migrainepatiënten te verbeteren.

‘Ik vind het bijzonder zorgwekkend dat migraine ten onrechte als een ‘vrouwenkwaal’ wordt gezien.’

De afgelopen periode heb je een aantal successen behaald in je carrière. Je hebt zowel de L’Oréal-Unesco For Women in Science Rising Talent Award ontvangen als een publicatie in The Lancet Neurology waarin je pleit voor meer diversiteit in het migraineonderzoek. Wat betekenen deze mijlpalen voor jou?

Deze mijlpalen betekenen ontzettend veel voor mij; ik ben zeer dankbaar en ik voel mij ook bijzonder vereerd. Het is een mooie erkenning van het harde werk dat wij verrichten om onder andere migraine als cardiovasculaire risicofactor beter te begrijpen en op de kaart te zetten. En ik hoop van harte dat onze boodschappen door het bredere publiek en onderzoekers worden opgepakt om bijvoorbeeld de diversiteit van proefpersonen in studies naar antimigrainemiddelen te bevorderen. De L’Oréal-Unesco For Women in Science Rising Talent Award vormt bovendien een geweldige stimulans voor mijn verdere onderzoek en (academische) ambities. Daarnaast hoop ik hiermee een stem te vormen voor jonge (vrouwelijke) studenten en onderzoekers.

Vorig jaar deed je mee aan de summer school Sex and Gender in health and research van ZonMw en het ErasmusMC. Hoe kijk je erop terug, en hoe heeft het je carrière beïnvloed?

Ik kijk hier bijzonder positief op terug en ik kan het echt alle promovendi en postdocs aanbevelen! De summer school heeft mijn carrière zeer zeker positief beïnvloed, omdat het mij de juiste handvaten heeft geboden om sekse- en genderaspecten te integreren binnen mijn onderzoek. Bovendien stimuleert het leren en discussiëren over deze aspecten met experts ook het vormen van nieuwe hypotheses en onderzoeksvragen binnen het onderzoeksdomein. Het werkt inspirerend en biedt bovendien bij uitstek een goede manier om contacten te leggen met medeonderzoekers die dezelfde onderzoeksinteresses hebben.

‘Ik hoop een stem te vormen voor jonge vrouwelijke studenten en onderzoekers’

Wat is je advies voor onderzoekers die nu gaan starten met het integreren van sekse en gender in hun onderzoek?

Het feit dat er al aandacht wordt besteed aan sekse en gender is al een uitstekende eerste stap uiteraard. Het in acht nemen van de juiste definitie van beide termen is hierbij essentieel. Mijn advies is om eerst goed na te denken over de onderzoeksvraag en na te gaan hoe sekse en gender (bijvoorbeeld in een causal framework) relateren aan het betreffende onderzoek. Op basis hiervan is het belangrijk om de juiste statistische methoden te kiezen. Er zijn diverse hulpmiddelen en bronnen die hierbij kunnen helpen (zie bijvoorbeeld de FAQ gender in onderzoek van ZonMw). Bovendien is onderzoek doen absoluut teamwork en het zoeken van samenwerkingen (met bijvoorbeeld genderexperts) leidt naar mijn idee alleen maar tot bevordering van kwalitatief goed onderzoek.

Wat hoop je de komende 5 jaar te bereiken?

Mijn hogere doel is om de kwaliteit van leven van mensen met migraine en cardiovasculaire ziekten te verbeteren en ik hoop hier de komende 5 jaar zeker mijn bijdrage aan te kunnen leveren. Ik wil eerst mijn promotieonderzoek succesvol afronden en mijn coschappen lopen. Vervolgens is het mijn ambitie om te solliciteren voor een opleidingsplek binnen de interne geneeskunde. Bovendien heeft het medisch-wetenschappelijk onderzoek absoluut mijn hart gestolen. Ik heb diverse projecten opgezet, onder supervisie van mijn promotor professor dr. Antoinette Maassen van den Brink, en ik wil deze dan ook erg graag naast mijn klinische taken voortzetten. Uiteindelijk is het mijn droom om (binnen het Erasmus MC) als arts-onderzoeker een onderzoekslijn op het gebied van migraine en cardiovasculaire ziekten op te starten.

Meer informatie

]]>
news-8760 Fri, 01 Jul 2022 09:05:00 +0200 NWO-Vidi van 800.000 euro voor 101 ervaren onderzoekers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwo-vidi-van-800000-euro-voor-101-ervaren-onderzoekers/ De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers, waarvan 17 onder het ZonMw werkterrein vallen, een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe sterk (langdurig) reukverlies, bijvoorbeeld door COVID-19, de kwaliteit van onze relatie en dat van ons eigen leven beïnvloedt. De Vidi wordt ook ingezet om te onderzoeken hoe kankers al of niet op immuuntherapie reageren en hoe ze dit kunnen gebruiken om de behandeling met immuuntherapie te verbeteren. Een ander onderzoek zal zich richten op hoe positieve interacties tussen planten klimaatsverandering kunnen inperken.

Wat is het NWO-Talentprogramma?

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Meer informatie

]]>
news-8754 Tue, 28 Jun 2022 10:51:54 +0200 Lichte koerswijziging NWO-Talentprogramma op komst https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/lichte-koerswijziging-nwo-talentprogramma-op-komst/ Er is een lichte koerswijziging van het NWO-Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) op komst. De raadpleging van het onderzoeksveld heeft NWO antwoorden opgeleverd, waarmee ze het programma gaat bijsturen. Zo heeft de raad van bestuur onlangs besloten de doelstelling van het programma te wijzigen. Daarnaast wordt er met ingang van ronde 2023 in het hele Talentprogramma een twee-fasen-beoordeling ingevoerd. De bezinning op het Talentenprogramma, was nodig omdat er in het onderzoeksveld de afgelopen twintig jaar veel is veranderd. Denk aan de opkomst van de European Research Council (ERC), een sterk gestegen werkdruk op de universiteiten en nieuwe inzichten hoe we talentvolle wetenschappers anders erkennen en waarderen.

Wijziging doelstelling van het NWO-Talentprogramma Veni, Vidi en Vici

De doelstelling van het NWO-Talentprogramma Veni-Vidi-Vici wordt gewijzigd in “Het doel van de NWO‐Talentprogramma’s is creatieve ruimte scheppen voor avontuurlijke, talentvolle, baanbrekende onderzoekers, waarin zij onderzoek naar hun keuze kunnen doen, een eigen onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en hun talent verder kunnen ontplooien.”

Invoering van het werken met de verplichte vooraanmelding bespaart veel tijd

De twee-fasen-beoordeling is een trapsgewijze beoordeling waarbij de eerste selectiefase plaatsvindt op basis van het narratief cv en de tweede fase op basis van onderzoeksvoorstel. De invoering van deze beoordeling met ingang van ronde 2023 in alle ronden zorgt voor harmonisatie tussen de verschillende subsidie-instrumenten. Hierdoor krijgen onderzoekers, ongeacht het onderzoeksdomein, zoveel mogelijk identieke randvoorwaarden. De invoering van het werken met de verplichte vooraanmelding bespaart zowel indieners als beoordelaars veel tijd. Daarmee draagt deze werkwijze bij aan het beperken van de aanvraagdruk; het terugdringen van de werklast van onderzoekers en beoordelaars. Overigens werkt NWO aan een nieuwe versie van het narratief CV, het ‘evidence-based CV’, dat momenteel verder ontwikkeld en getest wordt.

Bezinning op het profiel van de doelgroepen

Bij de herziene doelstelling hoort ook een bezinning op het profiel van de doelgroepen bij deze nieuwe doelstelling. NWO gaat deze afbakening het komende half jaar verder onderzoeken en uitwerken. Dat doet zij zorgvuldig en in overleg met onderzoekers, bestuurders van kennisinstellingen waar zij werken en het ministerie van OCW, de opdrachtgever van het programma.

NWO is zich bewust van de impact die wijzigingen in haar Talentprogramma kan hebben voor loopbaanpaden van onderzoekers. Wij zullen hierover daarom tijdig via verschillende kanalen communiceren. Waar nodig zal voor een passende overgangsregeling gezorgd worden.

Meer informatie of vragen?

Bron: NWO

]]>
news-8746 Mon, 27 Jun 2022 11:40:48 +0200 Dementie mogelijk minder groot probleem dan gedacht https://amazingerasmusmc.nl/hersenen/dementie-mogelijk-minder-groot-probleem-dan-gedacht/ Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren minder hard stijgen dan eerder werd aangenomen, stellen onderzoekers van het Erasmus MC. Zij gebruiken een nieuw, gedetailleerd computermodel dat verder kijkt dan de vergrijzing van de bevolking. Dit onderzoek is gefinancierd via een Veni subsidie. news-8663 Wed, 01 Jun 2022 11:15:00 +0200 Van duurzame voedselproductie tot verhinderen virusoverdracht https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/van-duurzame-voedselproductie-tot-verhinderen-virusoverdracht/ Minder CO2-uitstoot, minder overdracht van virussen door de lucht, en een meer duurzame vorm van voedselproductie: zeven consortia van onderzoekers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden gaan met een budget van 32 miljoen euro technologische innovaties ontwikkelen voor deze en andere maatschappelijke uitdagingen. Benieuwd naar alle innovaties? Lees verder op de NWO-website.

Een aantal van de gehonoreerde projecten:

Voorspellen of behandeling werkt

MAESTRO: Metabolic Imaging to Improve Patient-Specific Therapy Outcome
Kanker en aan obesitas gerelateerde complicaties, zoals type 2-diabetes, hebben een enorme en nog altijd toenemende impact op onze samenleving en economie. Preventieve maatregelen en behandelingen voor deze ziekten zijn niet altijd effectief. Dat blijkt meestal pas nadat de patiënt de behandeling al langere tijd heeft gekregen. Om de prognose, kwaliteit van leven en deelname aan de maatschappij van de patiënt te verbeteren en zorgkosten te verlagen, ontwikkelt het MAESTRO-programma nieuwe, niet-invasieve, stralingsvrije beeldvormingstechnologie. Deze moet in een vroeg stadium kunnen voorspellen hoe effectief een leefstijlinterventie of behandeling is voor een specifieke patiënt. Binnen het project richten de onderzoekers zich op borstkanker, uitzaaiingen van kanker in de lever, en een voorstadium van suikerziekte.

Programmaleider: Dr. Jeanine J. Prompers (UMC Utrecht)
Deelnemende kennisinstellingen: Amsterdam UMC, Maastricht UMC+, UMC Utrecht
Bedrijven: Advanced MR Analytics AB (AMRA), Boston Scientific, Cambridge Isotope Laboratories (CIL), MedVision360 BV (MEDrecord), MSD, Philips, Scannexus, Servier, WaveTronica
Andere maatschappelijke partners: Diabetes Vereniging Nederland (DVN), European Coalition for People living with Obesity (ECPO), Patient panel Oncology Center MUMC+, Stichting Darmkanker, Stichting voor Patiënten met maag- en slokdarmkanker (SPKS)

Virusoverdracht via lucht verhinderen

MItigation STrategies for Airborne Infection Control (MIST)
Sinds COVID-19 wereldwijd toesloeg zijn we ons ten zeerste bewust van het gevaar van zich door de lucht verspreidende ziekten. In het MIST-programma slaan virologen, epidemiologen, vloeistofmechanici en ingenieurs de handen ineen om virusoverdracht via de lucht te begrijpen en te verhinderen. De onderzoekers bestuderen onder verschillende omstandigheden de besmettelijkheid van virussen, de verspreiding van vochtdruppeltjes in de lucht, en de invloed van ventilatie en luchtreiniging op de virusoverdracht. Vervolgens vertalen ze deze kennis in praktische aanbevelingen over welke maatregelen het meest efficiënt, kosteneffectief en duurzaam in te zetten zijn in verschillende omgevingen, variërend van bij mensen thuis tot in ziekenhuizen, scholen en treinen.

Programmaleider: Prof. dr. Detlef Lohse (Universiteit Twente)
Deelnemende kennisinstellingen: MARIN, NLR, Radboudumc, TNO, TU Eindhoven, TU Delft, UMC Groningen, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam
Bedrijven: Arcadis, BAM, Carrier, Euromate, Greensol, Hiensch Engineering, Heinen & Hopman, I-Vention, Medspray, Novaerus, Philips, PlasmaMade, Signify, Virobuster
Andere maatschappelijke partners: ArtiZ, CCN, KHN, KNHB, KNLTB, NS, PO-raad, REHVA, Rijksvastgoedbedrijf, RIVM, Sportinnovator, TVVL, VLR, VO-raad

In actie tegen artrose

OAinject
Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders lijden aan artrose – een reumatische aandoening van de gewrichten die pijn, stijfheid en moeite met bewegen veroorzaakt. Aangezien artrose een aandoening is die vooral bij ouderen voorkomt, zal door de vergrijzing het aantal patiënten alleen maar toenemen. Op dit moment bestaat er nog geen afdoende behandeling. Het OAinject-programma ontwikkelt nieuwe diagnostische hulpmiddelen die bepalen welke vorm van artrose iemand precies heeft om op maat gemaakte behandelingen mogelijk te maken. Daarnaast werken de onderzoekers aan innovatieve manieren om medicijnen via een depot in het gewricht langdurig, geleidelijk, en ter plaatse toe te dienen. Op deze manier wil het consortium ervoor zorgen dat patiënten een actieve levensstijl kunnen behouden die andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en dementie helpt voorkomen.

Programmaleider: Prof. dr. Marcel Karperien (Universiteit Twente)
Deelnemende kennisinstellingen: ErasmusMC, Maastricht UMC+, Radboudumc, TU Delft, Universiteit Maastricht, UMC Utrecht, Universiteit Twente
Bedrijven: Chondropeptix, DSM Biomedical, IBIS Technologies, InnoCore Pharmaceuticals, 20Med Therapeutics, Nordic Bioscience, Orthros Medical, Procore, QVQHolding, Ssens
Andere maatschappelijke partners: Deventer Ziekenhuis, ReumaNederland, Stichting Proefdiervrij

 

 

 

]]>
news-8642 Mon, 23 May 2022 08:54:58 +0200 Vooraanmelding Veni-ronde 2022 begin juni open voor aanvragen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vooraanmelding-veni-ronde-2022-begin-juni-open-voor-aanvragen/ Talentvolle, creatieve en pas gepromoveerde onderzoekers kunnen zich binnenkort aanmelden voor een Veni. Dit financieringsinstrument van het NWO-Talentprogramma biedt persoonsgebonden financiering aan. Zij kunnen hun eigen onderzoeksidee gedurende drie jaar verder ontwikkelen. De financiering bedraagt maximaal 280.000 euro. De Veni-ronde 2022 kent negen loketten die corresponderen met de domeinen van NWO. De domeinen ENW, TTW en ZonMW hebben ieder één eigen loket. Binnen SGW is het loket opgedeeld in zes indienloketten; één per disciplinair beoordelingspanel. Alle domeinen stellen in de Veni-ronde 2022 een verplichte vooraanmeldingsfase in, voor het domein ENW is het dit jaar voor het eerst. Aanvragers dienen voor de deadline in september 2022 een verkort voorstel in. De verplichte vooraanmelding houdt in dat onderzoekers niet meteen een volledige (tijdrovende) onderzoeksaanvraag hoeven te schrijven.
De invoering van het werken met de verplichte vooraanmelding bespaart zowel indieners als beoordelaars veel tijd. Daarmee draagt deze werkwijze bij aan het beperken van de aanvraagdruk; het terugdringen van de werklast van onderzoekers en beoordelaars.

Belangrijke data

De call is nu in te zien op de financieringspagina’s en wordt naar verwachting begin juni opengesteld.
Belangrijke data

De Veni-planning voor alle domeinen ziet er als volgt uit:
•    Deadline (verplichte) vooraanmelding dinsdag 6 september 2022
•    Deadline uitgewerkte aanvragen dinsdag 24 januari 2023
•    Het besluit over de Veni aanvragen ronde 2022 zal in juni 2023 plaatsvinden.

Verplichte vooraanmelding

De verplichte vooraanmelding houdt in dat onderzoekers niet gelijk een volledige aanvraag hoeven te schrijven. De vooraanmelding bestaat uit het inleveren van een narratief CV: een beschrijving van het academisch profiel van de aanvrager en een selectie van de meest relevante ‘outputs’ (breder dan alleen publicaties). Dit format biedt ruimte aan de bijzondere kwaliteiten van de individuele onderzoeker. Naar aanleiding van feedback van commissieleden en aanvragers is de uitleg van het gebruik van dit narratief CV aangescherpt in het aanvraagformulier. NWO werkt aan een nieuwe versie van het narratief CV, het ‘evidence-based CV’, dat momenteel verder ontwikkeld en getest wordt.
Naast het CV leveren aanvragers ook een beknopte schets van hun onderzoeksidee in. Op basis van feedback van commissieleden en aanvragers is besloten om in deze ronde meer ruimte te geven aan het onderzoeksidee. Het onderzoeksidee in de vooraanmelding is van 50 naar 100 woorden uitgebreid, zodat aanvragers beter in staat zullen zijn aan te tonen hoe het idee relateert aan het profiel.  De beoordelingscriteria en de weging ervan blijven gelijk.
NWO beoordeelt de vooraanmeldingen en selecteert de definitieve Veni-doelgroep: de Veni-financiering is bedoeld voor onderzoekers, van wie hun kwaliteiten duidelijk uitsteken boven hun internationale peer group. Zij mogen vervolgens een uitgewerkt voorstel indienen, dat dan beoordeeld wordt.

Meer informatie

 

]]>
news-8587 Wed, 04 May 2022 09:46:26 +0200 Dr. Betty Tijms ontvangt de Women in Science beurs https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/dr-betty-tijms-ontvangt-de-women-in-science-beurs/ We feliciteren dr. Betty Tijms, onderzoeker van de programma's Memorabel en VIDI, met haar prijs voor de Women in Science beurs. In haar onderzoek brengt ze verschillende onderliggende oorzaken van dementie in kaart, om uiteindelijk te kunnen bijdragen aan een behandeling op maat voor mensen met dementie. Lees het artikel en bekijk het filmpje over het onderzoek van dr. Betty Tijms.

]]>
news-8575 Mon, 02 May 2022 14:24:05 +0200 Meer dan 142 miljoen euro voor wetenschappelijk toponderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-dan-142-miljoen-euro-voor-wetenschappelijk-toponderzoek/ Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Een van de pijlers van het programma is dat over disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk, in consortia, excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op. Doel van Zwaartekracht is het bevorderen van zwaartepuntvorming van internationaal topniveau.

Meer informatie

]]>
news-8510 Thu, 14 Apr 2022 09:00:00 +0200 22 startende wetenschapstalenten waaieren met Rubicon uit over de wereld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/22-startende-wetenschapstalenten-waaieren-met-rubicon-uit-over-de-wereld/ 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO/ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. De wetenschappers onderzoeken onder andere wat rechters van elkaar kunnen leren om klimaatrechtszaken te beslissen, hoe klassieke modellen met kwantummechanica als leidraad te ontwerpen en hoe door intensieve landbouw verarmde bodems weer in balans kunnen komen. Een andere onderzoeker wil weten hoe veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte.

Onderzoek doen aan een buitenlands topinstituut

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun onderzoek. In totaal gaan 21 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, een laureaat gaat 12 maanden weg.

Feiten en cijfers

93 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 49 vrouwen en 44 mannen. Het totale honoreringspercentage is 23,7%. Onder de vrouwen 26,5% en onder de mannen is het honoreringspercentage 20,5%. De meeste laureaten gaan naar de Verenigde Staten, in totaal 8 onderzoekers. Zes onderzoekers gaan naar het Verenigd Koninkrijk. Tot slot gaan er individuele onderzoekers naar Canada, Denemarken, Frankrijk, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zwitserland voor hun onderzoek.

Met een Rubicon-financiering tot 24 maanden onderzoek doen

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO/ZonMw zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden). De toekenningen uit dit bericht betreft de gecombineerde 2e en 3e financieringsronde van 2021.

Zij gingen hen voor

Een aantal onderzoekers die met een Rubicon-beurs de wijde wereld in zijn gegaan, gingen hen voor en vloggen over hun ervaringen in het buitenland. Een aantal van de vlogs zijn opgenomen voor de aanvang van de covid-19 pandemie, maar ook tijdens de pandemie heeft er onderzoek doorgang gevonden. Bekijk hieronder hoe deze onderzoekers hun onderzoekservaring in het buitenland hebben beleefd.

Meer informatie

]]>
news-8397 Wed, 09 Mar 2022 07:59:00 +0100 Reactie op de vragen over de man-vrouwverdeling bij de ZonMw Vici-ronde 2021 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/reactie-op-de-vragen-over-de-man-vrouwverdeling-bij-de-zonmw-vici-ronde-2021/ Vorige week maakten we bekend wie dit jaar een Vici-beurs voor het domein Medisch Onderzoek en Zorginnovatie ontvangen. Omdat de beurzen dit jaar naar 6 mannen en geen enkele vrouw gaan, hebben verschillende onderzoekers en belangenorganisaties bij ZonMw en NWO hun zorgen geuit over deze scheve genderbalans. Graag leggen we uit hoe de procedure is verlopen en dat we daarin naast kwaliteit ook diversiteit en inclusiviteit meegenomen hebben in de besluitvorming. Diversiteit in onze subsidietoekenningsprocessen

ZonMw en NWO hechten veel waarde aan kansengelijkheid en diversiteit in onze subsidietoekenningsprocessen. We zijn ons ervan bewust dat bias een rol kan spelen in beoordelingen en brengen dit ook altijd voorafgaand aan de beoordelings- en selectievergaderingen onder de aandacht van onze commissieleden. In het verleden is onderzoek gedaan naar de mogelijke gendereffecten in de Vernieuwingsimpuls 2005-2016 en daaruit bleek dat er geen genderongelijkheid is bij de Veni, Vidi en Vici.

Kwaliteit en genderbalans

De beoordelingscriteria gaan over het CV van de aanvrager, kwaliteit van het voorstel en de kennisbenutting er van. Daarna kijkt de commissie naar andere aspecten, zoals de genderbalans. Daarom is het beleid om bij een ex aequo van een mannelijke en vrouwelijke kandidaat op de selectiegrens, de aanvraag van een vrouwelijke aanvrager als hoogste te laten eindigen. In deze ronde was er echter geen sprake van een ex aequo situatie. Na afloop van de interviews met de Vici-kandidaten bleek dat op basis van de definitieve ranking en het beschikbare budget uitsluitend mannen in aanmerking kwamen voor honorering. De commissie heeft de scheve genderbalans tijdens de beoordelingsvergadering uitgebreid plenair besproken. Hieruit bleek dat er geen procedurele redenen waren om de ranking aan te passen. Het waren vooral de beoordeling van het onderzoeksplan en de kennisbenutting die de doorslag gaven voor de honorering. Op basis van de definitieve ranking moest de commissie uiteindelijke constateren dat er meer kandidaten in aanmerking kwamen voor honorering dan dat er budget beschikbaar was.

Evenredige indiening en honorering 2017-2021

Twee jaar geleden was er ook sprake van een scheve genderbalans, toen zijn zes vrouwen en geen enkele man gehonoreerd. Uit de cijfers van de afgelopen drie ronden blijkt een behoorlijke fluctuatie in de man-vrouw verdeling. Maar als we de man-vrouw verdeling over een langere periode bekijken, namelijk 2017-2021, zien we dat voor het domein Zorgonderzoek en Medische Innovatie (ZonMw) gemiddeld 38,6% van de aanvragen afkomstig is van een vrouw. Gemiddeld genomen over de afgelopen 5 jaar gingen de ZonMw Vici-beurzen naar 38% vrouwen, dit is inclusief de ronde van 2021.

Herziening Talentprogramma

We stimuleren kwaliteit en talent, net als diversiteit en inclusiviteit. Daarom blijven we kritisch op onze beoordelings- en selectieprocessen. In de evaluatie van deze ronde en bij de herziening van het NWO Talentprogramma zullen we blijven kijken naar allerlei aspecten waaronder diversiteit en inclusiviteit. Zo is recent een video gemaakt voor inclusieve beoordeling voor commissieleden en zal mogelijk nog naar het effect van de coronajaren worden gekeken.

Meer informatie

]]>
news-8361 Mon, 28 Feb 2022 09:07:00 +0100 6 medische wetenschappers ontvangen NWO-Vici https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/6-medische-wetenschappers-ontvangen-nwo-vici/ 12 talentvolle wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) ontvangen een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro. 6 daarvan gaan een bijdrage leveren aan meer inzicht in ziekten en de behandeling daarvan. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. Met de Vici-beurs kunnen de laureaten gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De wetenschappers gaan op verschillende gebieden onderzoek uitvoeren. Binnen de Vici zijn wetenschappers namelijk vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Meerdere laureaten gaan zich bezighouden met verschillende vormen of behandelmethoden van kanker.

Aangepaste planning

De Vici wordt jaarlijks door NWO toegekend. Bij de wetenschapsdomeinen TTW en ZonMw zijn in totaal 91 aanvragen ingediend, waarvan 12 gehonoreerd. Deze toekenningen betreffen Vici-ronde 2021-deel 1. De toekenningen van de Vici van de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) worden half maart verwacht. Door uitval en ziekteverzuim door corona duurt de beoordeling langer dan voorzien. Om niet alle wetenschappers nog langer in spanning te laten, zijn daarom de toekenningen van TTW en ZonMw nu alvast bekend gemaakt. Als alle toekenningen bekend zijn, volgen alle cijfers, feiten en honoreringspercentages rondom deze ronde.

Meer informatie

 

]]>
news-8306 Thu, 10 Feb 2022 11:11:00 +0100 KWF Kankerbestrijding en NWO openen een call voor onderzoek naar vroegtijdig opsporen van kanker met technologische innovaties https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kwf-kankerbestrijding-en-nwo-openen-een-call-voor-onderzoek-naar-vroegtijdig-opsporen-van-kanker-met/ Vroegtijdig opsporen van kanker vergroot de kans op een gunstigere prognose voor de patiënt. Dat is niet alleen voor de patiënt een enorme winst, maar ook de kosten voor het zorgstelsel en de maatschappelijke en economische impact van kanker zullen lager zijn. Daarom nodigen het KWF, NWO en ZonMw onderzoekers uit voor voorstellen voor onderzoek naar technologische innovaties voor vroegdetectie en diagnose van kanker die aansluiten bij persoonlijke, medische en maatschappelijke behoeften. We vragen de onderzoekers nieuwe samenwerkingen aan te gaan met vakgenoten uit verschillende disciplines, zorgverleners en bedrijven. De te ontwikkelen technologische innovaties kunnen succesvol worden toegepast als het resulteert in bruikbare producten. Mogelijke toepassingen in het onderzoek zijn het slim gebruiken van wearables, ademanalyses of genetische tests. Op deze manieren zou het mogelijk zijn te ontdekken of iemand het risico loopt kanker te ontwikkelen en welke specifieke diagnostiek, interventie of behandeling nodig zou zijn.

De deadline voor vooraanmelding van deze nieuwe call for proposals is 10 mei 2022. Op 29 maart vindt een informatie- en matchmakingsbijeenkomst plaats.

Meer informatie is te vinden op de website van NWO

]]>
news-8110 Thu, 16 Dec 2021 12:08:00 +0100 NWO-Veni financiering voor 89 veelbelovende jonge wetenschappersonderzoekers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwo-veni-financiering-voor-89-veelbelovende-jonge-wetenschappersonderzoekers/ NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen ENW en ZonMw een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Wat gaan de Veni-laureaten onderzoeken?

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar het vertragen van Parkinson door lichaamsbeweging, de fysische aard van radioflitsen, de opwarming van het klimaat en de effecten van hersenveroudering op slaapproblemen. In het overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).

NWO heeft moeten schuiven met de planning

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Deze toekenningen betreffen een deel van de Veni-ronde 2021. Afgelopen jaren heeft NWO moeten schuiven met de planning van de Veni-rondes, noodgedwongen door corona en een hack. Dat leidde afgelopen voorjaar tot een splitsing in de planning tussen de verschillende wetenschapsdomeinen. Voor de wetenschapsdomeinen ENW (nog geen vooraanmeldingsfase) en ZonMw (niet getroffen door de hack) hanteerde NWO de oorspronkelijke planning van voor de hack en voor de domeinen SGW en TTW staat de besluitvorming in april 2022 gepland. Wanneer alle besluitvorming heeft plaatsgevonden, worden de feiten en cijfers van de volledige ronde bekend gemaakt.

Meer informatie

]]>
news-7762 Mon, 27 Sep 2021 16:19:00 +0200 Gender en Gezondheid expert Antoinette Maassen van den Brink ontvangt de Corrie Hermann Prijs 2021 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gender-en-gezondheid-expert-antoinette-maassen-van-den-brink-ontvangt-de-corrie-hermann-prijs-2021/ Op zaterdag 2 oktober 2021 ontvangt hoogleraar Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus MC) de Corrie Hermann Prijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Zij ontvangt deze prijs voor haar onderzoek naar de relatie tussen vrouwelijke hormonen en migraine. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan gender- en seksesensitief onderzoek voor medische zorg en gezondheid.  

We stelden Antoinette Maassen van den Brink een paar vragen voorafgaand aan de prijsuitreiking en het symposium ‘Migraine bij vrouwen: een hoofdpijndossier’ op 2 oktober dat ter ere van de prijswinnares wordt georganiseerd in de Gertrudis Kapel in Utrecht.

Wat betekent de Corrie Hermann Prijs voor jou?

‘Het krijgen van de Corrie Hermann Prijs is enorm eervol. De prijs is genoemd naar Corrie Hermann, een geweldige en inspirerende vrouw, die na haar dissertatie over vrouwelijke artsen in Nederland op vele vlakken een bijdrage heeft geleverd aan de geneeskunde en de maatschappij in het algemeen, onder meer door politiek een rookvrije werkplek en een rookverbod in het openbaar vervoer te bewerkstelligen. Verder kom ik in een rijtje van voorgangsters die hun voetsporen in het onderzoek naar gender en gezondheid hebben verdiend. Een ander mooi aspect van deze prijs is dat ik het symposium over vrouwen en migraine heb mogen organiseren samen met de VNVA (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijk Artsen, die de prijs uitreikt). Het is mooi om dit onderwerp voor een breed publiek nader te kunnen belichten. Tot slot is het erg fijn om zo’n prijs te mogen ontvangen, ondank het feit dat ik vele jaren parttime heb gewerkt vanwege de zorg voor mijn kinderen. Hoewel dit eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, is het (te) vaak voorgekomen dat ik als minder ambitieus werd gezien omdat ik niet fulltime werkte.’

Migraine is een belangrijk gezondheidsprobleem met name voor vrouwen omdat zij te maken hebben met hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze. Je bent pionier op het gebied van onderzoek naar de rol van vrouwelijke hormonen en migraine. Wat zijn jouw drijfveren voor dit onderzoek?

‘Ten eerste wordt er enorm veel leed veroorzaakt door migraine. Dit is ook bij mannen zo, maar bij vrouwen komt migraine 3-4 keer zo vaak voor als bij mannen en zijn aanvallen in relatie tot hormonale schommelingen vaak ook nog eens lastiger te behandelen. Gek genoeg ontbreekt een behandeling die aangrijpt op het hormonale systeem, al zou dit gezien het bovenstaande toch voor de hand liggen. Wetenschappelijk gezien is migraine bij vrouwen een enorm en uitdagend onderwerp. Dit komt onder meer omdat bij deze aandoening zowel de neurologie, de vasculaire geneeskunde, als de endocrinologie betrokken zijn. Daardoor zijn de farmacologische aspecten, waar ik op mij op richt, erg breed en ingewikkeld, ook juist omdat de verschillende systemen elkaar kunnen beïnvloeden. Al met al dus een complexe puzzel om op te lossen, erg boeiend om aan te werken.’

Waarom is een genderperspectief zo belangrijk voor medisch onderzoek en gezondheid?

‘In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat gender in de geneeskunde wat mij betreft niet als een apart onderwerp gezien moet worden, maar dat het op een heel logische manier verweven moet zijn met vrijwel alle aspecten van de geneeskunde. Er is namelijk bijna geen gebied waar sekse of gender geen rol speelt. Verder is er nog te weinig bekend over de interactie tussen sekse (de biologische verschillen) en gender (ook de sociale aspecten) binnen de geneeskunde, het is lastig om deze twee aspecten los van elkaar te beschouwen. Tot slot vind ik het opvallend dat het nog steeds vooral vrouwen zijn die zich bezighouden met deze tak van de geneeskunde, terwijl dit een onderwerp is dat ons allen aangaat en vaak berust op logische mechanismen.’

Wat hoopt u dat er over 10 jaar bereikt is op het gebied van gender en gezondheid?

‘Specifiek op mijn onderzoek gericht hoop ik dat er tegen die tijd een effectieve hormonale behandeling is tegen hormoon-gerelateerde migraine aanvallen, die zonder al te veel bijwerkingen veilig gebruikt kan worden. Verder hoop ik dat gender-gerelateerde aspecten de serieuze plaats krijgen binnen de geneeskunde die ze verdienen. Wanneer het onderwerp al vroeg in het medische curriculum aan bod komt, zal dat een belangrijke bijdrage gaan leveren. Ik ben namelijk van mening dat educatie niet alleen belangrijk is voor het overdragen van kennis, maar zeker ook voor het vormen van een bepaalde attitude.’

Meer informatie

Antoinette Maassen van den Brink ontving in de afgelopen jaren subsidies uit het ZonMw programma Gender en Gezondheid, evenals een Veni, Vidi en recent een Vici subsidie van het NWO Talentprogramma.

Relevante links:

•    ZonMw podcast: De rol van hormonen bij migraine en diabetes. Aflevering #3 - podcast Gender en gezondheid
•    De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen
•    Het VNVA Corrie Hermann Prijs Symposium (2 oktober 2021)
•    Erasmus MC Profielpagina Antoinette Maassen van den Brink
•    Lees meer over opgedane lessen van Sekse en Gender in Onderzoek

]]>
news-7671 Tue, 07 Sep 2021 12:41:03 +0200 12 jonge onderzoekers gaan (bio)medisch en gezondheidsonderzoek doen dat buiten de gebaande paden ligt https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/12-jonge-onderzoekers-gaan-biomedisch-en-gezondheidsonderzoek-doen-dat-buiten-de-gebaande-paden-li/ Het ZonMw-programma Off Road geeft met een subsidie ook dit jaar jonge wetenschappers de kans om onderzoek te doen in medisch en/of gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek ligt buiten de gebaande paden en heeft als doel nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken voor de gezondheidszorg en zorginnovatie te bewerkstelligen. Wat maakt deze subsidie bijzonder?

Bijzonder aan deze subsidie is dat er geen vooronderzoek vereist is en dat er niet gekeken wordt naar eerdere prestaties van de onderzoeker. Het gaat om het onconventionele idee en ligt buiten de gebaande paden. Uiteraard moet de onderzoeker wel aangeven hoe hij of zij tot het idee is gekomen, wat het doel is en helder beschrijven op welke manier het wordt onderzocht. Het betreft hier fundamenteel onderzoek dat aan het begin zit van de ontwikkeling van nieuwe kennis.

Eindresultaat niet te voorspellen

We verwachten dat enkele van deze experimentele onderzoeken resulteren in baanbrekende ontdekkingen en accepteren dat dit voor een deel van de Off Road-projecten niet zal gelden (High Risk - High Gain projecten).We beseffen dat het gaat om risicovol onderzoek waarbij het eindresultaat niet te voorspellen is. ZonMw accepteert dit risico om enerzijds jonge onderzoekers uit te dagen en anderzijds doorbraken mogelijk te maken.

De 12 onderzoekers die dit jaar de uitdaging aan gaan zijn:


Dr. Callista Mulder, Amsterdam UMC
De biologische klok in zaadcelvorming

Dr. Tom Houben, Maastricht Universiteit
Het bestrijden van verroeste vetten als onconventionele benadering om de doeltreffendheid van antidepressiva te verbeteren

Dr. Anouk Schrantee, Amsterdam UMC
Het rustende brein: hoe neurometabolisme ten grondslag ligt aan fluctuaties in het hersennetwerk

Dr. Christian Greve, UMCG
Computersimulaties ter bepaling van het risico op een terugval na klompvoet behandeling

Dr. Jung-Chin Chang (m), Amsterdam UMC
Leren van muizen: stopt jeuk bij leverziekten met goede gal?

Dr. Jorge Dominguez Andres, Radboud UMC
Immuunherkenning van vermeende buitenaardse microbiële structuren

Dr. Tim Snijders, Maastricht Universiteit Medisch Centrum
Sauna behandeling om spiermassa verlies tijdens veroudering tegen te gaan

Dr. Willem Velema, Radboud Universiteit
De oorsprong van mutaties herleiden in resistente bacteriën

Dr. Annie Yang, Radboud UMC
Sterfte uitbuiten om een veilig en effectief malariavaccin te maken

Dr. Mathis Funk, Erasmus MC
Hoe evolueren vogelgriepvirussen spontaan in gevaarlijkere varianten?

Dr. Tom Schirris, Radboud UMC
MitoCarrier-Glo: hoe geneesmiddelen metabolieten transport in mitochondriën beïnvloeden

Dr. Ahmed Mahfouz, Leiden UMC
Een celltype en populatie specifieke immunologische respons op adjuvanten voorspellen

Meer informatie

 

]]>
news-7492 Wed, 14 Jul 2021 09:04:00 +0200 78 ervaren onderzoekers ontvangen NWO-Vidi subsidie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/78-ervaren-onderzoekers-ontvangen-nwo-vidi-subsidie/ De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 78 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend, 15 daarvan vallen onder het ZonMw werkterrein. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Wat gaan de laureaten onderzoeken?

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe ons zelfbeeld ons geheugen vervormt en zo tot slechtere financiële beslissingen leidt. De Vidi wordt ook ingezet om te onderzoeken wat de implicaties van interacties tussen luchtwegvirussen zijn voor het vaccinatiebeleid. Een ander onderzoek zal zich richten op de beoordeling van de veiligheid van bruggen, op basis van satellietgegevens.  

NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Meer informatie

 

 

]]>
news-7479 Thu, 08 Jul 2021 09:15:00 +0200 Nieuwe planning Veni-rondes: eenduidigheid in alle domeinen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-planning-veni-rondes-eenduidigheid-in-alle-domeinen/ De planning voor dit NWO-Talentenprogramma wordt in 2022 weer volledig gelijk getrokken, precies zoals die was voor alle verschuivingen van afgelopen jaar door de coronacrisis en hack bij NWO. Ook zet NWO een stap in meer eenduidigheid in haar procedures; een wens die in het veld al lange tijd leeft. De verplichte vooraanmelding geldt voortaan binnen de Veni, waarmee een volgende stap is gezet voor het beperken van de aanvraagdruk. Gezamenlijke startmoment

Er is met de NWO-domeinen gekeken naar het beste gezamenlijke startmoment van de nieuwe rondes in 2022. Daarbij is rekening is gehouden met de wens om geen overlap van rondes te creëren of opnieuw veranderingen in de reeds lopende beoordelingsprocedures door te voeren.

Het besluit over de Veni 2021 van de wetenschapsdomeinen ZonMw en ENW is komende december, die van SGW en TTW staat gepland in april volgend jaar. NWO realiseert zich dat de Veni-aanvragers van de domeinen ZonMw en ENW langer moeten wachten dan ze waarschijnlijk hadden gehoopt.

Planning voor alle domeinen

De nieuwe Veni-planning voor alle domeinen ziet er als volgt uit:
•    Deadline (verplichte) vooraanmelding dinsdag 6 september 2022
•    Deadline uitgewerkte aanvragen dinsdag 24 januari 2023
•    Het besluit over de Veni aanvragen ronde 2022 vindt in juni 2023 plaats.

De peildatum blijft gehandhaafd op 1 januari 2022. Dat betekent dat de Veni-ronde 2022 open staat voor onderzoekers die op 1 januari 2022 maximaal drie jaar geleden gepromoveerd zijn. Ook onderzoekers die promoveren tussen 1 januari en 6 september 2022 komen in aanmerking voor deze ronde.

Meer informatie

]]>
news-7408 Mon, 21 Jun 2021 13:40:53 +0200 Wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/wetenschapstalenten-naar-buitenlandse-topinstituten/ 31 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Hiermee kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Deze 10 projecten gaan een bijdrage leveren aan gezondheidsonderzoek en zorginnovatie:

  • Onverwachte speler in de hersenontwikkeling Dr. M. Brouwer, Radboud Universiteit Nijmegen -> België ->Vlaams Instituut voor Biotechnologie -> 24 maanden
  • Een Lassa vaccine; bescherming tegen een dodelijk virus van een ongewenste huisgast Drs. P.J.M. Brouwer, Amsterdam UMC (locatie AMC) - > Verenigde Staten -> The Scripps Research Institute, Department of Integrative Structural and Computational Biology, 24 maanden
  • Hersenleeftijd en de geestelijke gezondheid van jongeren L.K.M. Han MSc, Amsterdam UMC (Locatie AMC) -> Australië -> Melbourne University -> 24 maanden
  • Op zoek naar nieuwe behandelingen voor nierziekten W. Hoepel MSc, Universiteit van Amsterdam -> Verenigd Koninkrijk -> Cambridge University -> 24 maanden
  • Stresstest voor hart- en vaatziekten Dr. A. de Jong, Leids Universitair Medisch Centrum -> Verenigde Staten -> NYU Grossman School of Medicine -> 24 maanden
  • Een digitale tweeling die artsen helpt bij het vinden van de optimale therapie Dr. L.M. van Loon, Universiteit Twente -> Australian National University -> 24 maanden
  • Hoe denken wij aan onze stap? Dr. C. McCrum, Maastricht University -> België -> KU Leuven -> 16 maanden
  • Kunstmatige intelligentie voor borstkankerscreening Dr. R. van der Sluijs, Universiteit Utrecht -> Verenigde Staten -> Stanford University – Radiology -> 18 maanden
  • Cel stress als veroorzaker van kanker Dr. A. Steins, Universiteit van Amsterdam -> Australië -> Australian National University, College of Health and Medicine -> 24 maanden
  • Bloedplaatjes en het risico op veneuze trombose Drs. J. Tilburg, Leiden Universiteit Medisch Centrum -> Verenigde Staten -> Boston Children’s Hospital/Harvard Medical School -> 24 maanden

Zij gingen hen voor

Een aantal onderzoekers die met een Rubicon-beurs de wijde wereld in zijn gegaan, vloggen over hun ervaringen in het buitenland. Een aantal van de vlogs zijn opgenomen voor de aanvang van de covid-19 pandemie, maar ook tijdens de pandemie heeft er onderzoek doorgang gevonden. Bekijk hoe deze onderzoekers hun onderzoekservaring in het buitenland hebben beleefd.

Meer informatie

]]>
news-7384 Mon, 21 Jun 2021 10:18:00 +0200 ZonMw investeert in bruggenbouwers die kliniek en onderzoek met elkaar verbinden https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-investeert-in-bruggenbouwers-die-kliniek-en-onderzoek-met-elkaar-verbinden/ Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 5 jonge gepromoveerde clinici hun eigen wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook zullen zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers gaan zich bezig houden met betere keuzen voor de behandeling van patiënten gediagnosticeerd met een voorstadium van baarmoederhalskanker, betere therapiekeuzes voor patiënten met darmziekten zoals de ziekte van Crohn, meer kennis van de ziekte reumatoïde artritis (RA) sneller herstel na een herseninfarct, en gepersonaliseerde counseling en zorg voor ouders die met een vroeggeboorte te maken krijgen.

Dit jaar was er vanuit de ZonMw programma’s DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen extra budget beschikbaar om ieder één talentvolle jonge medische specialist een Klinische Fellowship te bieden.

Overzicht van de projecten (alfabetisch op naam):

  • Dr. E.M.G. (Edith) van Esch (Catharina Ziekenhuis) - Validation and implementation of prognostic immunological factors for clinical responses to imiquimod therapy in patients with cervical high grade squamous intraepithelial lesions (Goed Gebruik Geneesmiddelen)
  • Dr. E.A.M. (Noortje) Festen (UMC Groningen) - Improving treatment for IBD by translating basic biology into treatment choices
  • Dr. R. (Rachel) Knevel (Leids Universitair Medisch Centrum) - Using a big data approach to divide the syndrome Rheumatoid Arthritis into homogenous subsets
  • Dr. B. (Bob) Roozenbeek (ErasmusMC) - Prehospital triage of patients with suspected stroke symptoms: development, implementation and evaluation of a decision support tool (Doelmatigheidsonderzoek)
  • Dr. E.J.T. (Joanne) Verweij (Leids Universitair medisch Centrum) - On the limits of neonatal viability: the ethics of changing towards an individualized prognosis-based approach

Een Klinisch Fellowship is een persoonsgebonden stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die klinisch werk wil blijven combineren met wetenschappelijk onderzoek. De clinicus kan met dit fellowship een start maken met het opzetten van een eigen onderzoekslijn. Het programma is voor clinici die nog min of meer aan het begin van hun wetenschappelijk carrière staan.

Meer informatie

]]>
news-7336 Fri, 11 Jun 2021 09:34:00 +0200 Parel voor onderzoek naar het hart als defibrillator https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/parel-voor-onderzoek-naar-het-hart-als-defibrillator/ Op 10 juni ontving dr. Daniël Pijnappels (LUMC) een Parel voor zijn onderzoek naar het hart als defibrillator. Het begon met de ingeving dat het hart zelf een ritmestoornis zou moeten kunnen stoppen. Mede dankzij een ZonMw-subsidie is dat inmiddels bij proefdieren gelukt: het hart herstelt het gezonde hartritme met zelfopgewekte elektriciteit. Pijnappels’ onderzoek richt zich onder meer op boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waar ruim 300.000 Nederlanders last van hebben. De behandeling bestaat onder andere uit medicijnen. Bij onvoldoende resultaat kan het normale hartritme hersteld worden door het toedienen van een elektrische schok (cardioversie). Dit is pijnlijk en daarom moeten patiënten hiervoor eerst in het ziekenhuis in slaap worden gebracht. Helaas is het effect van de procedure vaak tijdelijk, waardoor herhaling nodig is.

Pijnloos stoppen

Het zou veel mooier zijn als het hart zelf in staat was om de hartritmestoornis te herstellen, bedacht bioloog dr. Daniël Pijnappels (LUMC) in 2011. Dat moest in principe mogelijk zijn door gebruik te maken van de elektriciteit die het hart normaal gesproken opwekt om de hartspier te laten samentrekken. ‘Het hart als defibrillator zou pijnloos zijn voor de patiënt, want van de elektrische stroompjes die elke hartslag vergezellen merk je ook niets’, licht hij toe. De vraag was: hoe kun je het hart zo sturen dat het op het juiste moment en de juiste plek de benodigde elektriciteit opwekt? Pijnappels vond het antwoord in lichtgevoelige eiwitten afkomstig van algen.

Eiwitten uit algen

Met een nieuwe methode genaamd optogenetica is het mogelijk om lichtgevoelige eiwitten in cellen in te brengen. ‘Vervolgens kun je een specifiek proces in de cel sturen met licht’, legt Pijnappels uit. ‘Zo kun je met bepaalde lichtgevoelige eiwitten afkomstig uit algen met licht beïnvloeden wanneer en waar de hartcellen elektriciteit produceren en hoeveel.’ Pijnappels bemachtigde een Vidi-subsidie van ZonMw, waarna een team van onder meer wiskundigen, ingenieurs, biologen en artsen aan de slag ging.

LED-lampje

Na succesvolle experimenten met hartcellen in een kweekschaaltje volgde de stap naar een dier. Dat vroeg om een speciaal LED-lampje: met voldoende lichtopbrengst, maar wel heel klein en zonder veel warmteproductie. ‘De afdeling Micro-elektronica van de TU Delft wilde ons hierbij helpen’, vertelt Pijnappels. En met succes: de ingenieurs ontwikkelden in rap tempo het benodigde lampje. Daarmee kon de stap naar een levende rat gezet worden. ‘Het was een geweldig moment toen bleek dat het inderdaad mogelijk was de hartritmestoornis automatisch te beëindigen, zonder een zware elektrische schok’, zegt Pijnappels.

Vervolgonderzoek

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat patiënten van de behandeling gaan profiteren. Pijnappels is daarom druk bezig met vervolgonderzoek, waarvoor onder andere een grote Europese subsidie is verkregen. ‘Het liefst willen we het hart laten defibrilleren zonder dat daarvoor een LED-lampje nodig is’, licht hij toe. ‘In plaats van licht zou dan het optreden van de hartritmestoornis zelf de trigger moeten zijn. Dan is het hart echt een biologische defibrillator geworden.’

Meer informatie

 

]]>
news-7023 Tue, 09 Mar 2021 14:54:05 +0100 Vici aanvraagproces opgeschort https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vici-aanvraagproces-opgeschort/ Vanwege de hack van NWO is het aanvraag proces van de Vici-ronde 2021 opgeschort. Vici is onderdeel van het NWO Talentprogramma dat  NWO en ZonMw gezamenlijk en tegelijkertijd uitvoeren. De deadline voor het indienen van aanvragen en de tijdpaden voor beoordelen en selecteren is voor alle wetenschapsdomeinen hetzelfde. Dat betekent dat we helaas ook de deadline voor de ZonMw Vici-indieningen ook moeten opschorten. Een aangepaste integrale callplanning wordt in de week van 15 maart door NWO bekendgemaakt.

Meer informatie

]]>
news-6979 Mon, 01 Mar 2021 08:34:50 +0100 6 wetenschappers ontvangen NWO-Vici voor medische wetenschappen en zorginnovatie (ZonMw) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/6-wetenschappers-ontvangen-nwo-vici-voor-medische-wetenschappen-en-zorginnovatie-zonmw/ 6 vooraanstaande wetenschappers ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen op het terrein van medisch onderzoek en zorginnovatie en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Hack NWO

Als gevolg van de hack van NWO, kunnen NWO en ZonMw nu alleen de laureaten bekend maken die bij ZonMw hebben ingediend. Het is nog onbekend wanneer de aanvragers die bij NWO hebben ingediend, geïnformeerd zullen worden over hun Vici-voorstel. 

Vici

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers. De wetenschappers doen op verschillende gebieden onderzoek. Binnen de Vici zijn wetenschappers namelijk vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Deze 6 Vici-laureaten gaan onder meer onderzoeken welke rol etnische achtergrond heeft op het risico om suikerziekte te krijgen, spontane en overgeërfde genetische mutaties en nieuwe benaderingen om te karakteriseren hoe ons afweersysteem verandert na elke influenzavirus infectie en hoe deze veranderingen de virusevolutie beïnvloeden.

Statistieken

Van de 44 bij ZonMw ingediende aanvragen zijn er 15 (34%) door vrouwen en 29 (65%) door mannen ingediend. In totaal kregen 1 vrouwelijke kandidaat en 5 mannelijke kandidaten een beurs toegekend. Het totale honoreringspercentage is 14 procent.

NWO talentprogramma: over de Vici

De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.

De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van het NWO Talentprogramma. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).

De Vici is onderdeel van het NWO Talentprogramma. ZonMw voert deze ronde uit voor het domein van medisch onderzoek en zorginnovatie.

Meer informatie

 

]]>
news-6974 Fri, 26 Feb 2021 17:23:59 +0100 Update NWO-netwerk hack en mogelijke gevolgen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/update-nwo-netwerk-hack-en-mogelijke-gevolgen/ Door de NWO-netwerk hack zijn de NWO applicaties voor onbepaalde tijd onbenaderbaar. De ZonMw systemen functioneren normaal, maar de NWO-hack heeft ook gevolgen voor gezamenlijke subsidierondes. Per gezamenlijke subsidieoproep bepalen we in samenspraak met NWO wat er mogelijk is. Via onze website en de betreffende programmapagina’s houden wij u hiervan op de hoogte.

 

]]>
news-6970 Fri, 26 Feb 2021 12:17:20 +0100 ZonMw maakt Vici laureaten medisch onderzoek en zorginnovatie volgende week bekend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-maakt-vici-laureaten-medisch-onderzoek-en-zorginnovatie-volgende-week-bekend/ In de week van 1 maart zal ZonMw bekend maken welke onderzoekers die ingediend hebben voor onderzoek in het domein medisch onderzoek en zorginnovatie een Vici-beurs zullen ontvangen. Dat is mogelijk omdat deze aanvragers bij ZonMw hebben ingediend en de besluitvorming over hun aanvragen geen last heeft van de hack van de NWO-systemen. ZonMw kan de besluitvorming voor haar deel van de Vici-2020 daarom wel afronden. De berichtgeving over de laureaten zal ZonMw op haar website publiceren, nadat de aanvragers zijn geïnformeerd. De Vici-toekenningen bij NWO voor de andere domeinen (Toegepaste en Technische Wetenschappen, Sociale en Geesteswetenschappen en Exacte en Natuurwetenschappen) zijn op het moment vertraagd. Wanneer de NWO-processen weer kunnen aanvangen, zal de besluitvorming voor deze aanvragen hervat worden. Op dit moment is alles bij NWO erop gericht om zo snel mogelijk het probleem te verhelpen. Het is op dit moment niet te zeggen hoelang deze situatie gaat duren. Zodra er meer duidelijkheid is over de precieze gevolgen van de situatie voor de financieringsprogramma’s, zal dat op nwo.nl bekend gemaakt worden.

Meer informatie

  • Berichten over de hack van de NWO-systemen
  • Meer informatie over de projecten
  • ZonMw Talentprogramma - Vici
]]>