NWO-Talentprogramma voor zorgonderzoek en medische wetenschappen
ZonMw stimuleert talentvolle onderzoekers in diverse stadia van hun carrière, onder andere door middel van persoonsgebonden subsidies binnen het NWO-Talentprogramma (voorheen Vernieuwingsimpuls). ZonMw voert het programma uit voor het domein van zorgonderzoek en medische wetenschappen. ZonMw financiert daarmee zowel aankomend talent als wetenschappers die tot de internationale top behoren. Op hun beurt inspireren zij immers een hele generatie jonge onderzoekers.
Het NWO-Talentprogramma biedt onderzoekers de kans om onderzoek naar eigen keuze te doen. Zo krijgt vernieuwend onderzoek een impuls en wordt de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen bevorderd.
Het programma omvat 3 financieringsvormen, die zijn afgestemd op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers:
Veni, geeft pas gepromoveerde onderzoekers de kans om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen (maximaal 280.000 euro);
Vidi, stelt onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau, in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe zelf één of meer onderzoekers aan te stellen (maximaal 800.000 euro);
Vici, geeft senior onderzoekers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een vaste hoogleraarspositie. De onderzoeksgroep moet een structurele inbedding in de onderzoeksinstelling krijgen (maximaal 1.500.000 euro).
ZonMw, VSNU, NFU, KNAW en NWO lanceren position paper. Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De publieke kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.
De planning van het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici) met de indieningsdata van 2023 is bekend. In de procedures van de nieuwe rondes zijn enkele aanpassingen doorgevoerd, stuk voor stuk gericht op verdere vereenvoudiging en besparing van kostbare tijd van aanvragers en beoordelaars.
Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 15 jonge gepromoveerde clinici hun eigen eerste wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook gaan zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek.
Met de invoering van de tweefasenbeoordeling wordt in 2023 het indienen van een aanvraag voor het hele Talentprogramma versimpeld. Daarnaast zijn de indieningsdata voor de vooraanmelding Talentprogramma 2023 grotendeels bekend: Vici 14 maart en Veni 5 september. De deadline voor de Vidi vooraanmelding valt in het laatste kwartaal van 2023.
Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.