Onderwerpen

Uitgelicht

Waarom wordt de een wel dement en de ander niet?

Prof. dr. Geert Jan Biessels

Mensen die al elders in het lichaam diabetes gerelateerde schade hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld in de ogen of de nieren, blijken meer kans te hebben om dementie te krijgen. Neuroloog Biessels ontwikkelde een risicomodel dat op het risico op dementie kan schatten bij mensen met ouderdomsdiabetes. Dit model kan worden gebruikt om op efficiëntere wijze preventieve behandeling te ontwikkelen.

In dit filmpje vertelt prof. dr. Geert Jan Biessels over zijn project

CALL FOR SUBMISSIONS

The European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA) 2017 Refinement Prize will be granted to a laboratory technician, animal caretaker or technologist who has demonstrated outstanding achievements in implementing and raising awareness of Refinement of animal testing.

 

 

More information about the call

Mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Toxicoloog Rob Stierum van TNO ontwikkelt samen met andere onderzoeksinstellingen een uniek alternatief voor dierproeven op basis van humane celsystemen en computermodellen. Hiermee kan niet alleen worden voorspeld of een stof wel of niet giftig is, maar ook bij welke concentratie er gezondheidsschade kan optreden. De eerste testen zijn hoopvol.

Tekst: John Ekkelboom

Lees het artikel over mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Bij welke behandeling heeft een depressieve patiënt het meest baat, praten of pillen?

dr. Lynn Boschloo
dr. Lynn Boschloo

Die vraag wil Lynn Bosschloo per individuele patiënt kunnen beantwoorden. Zij gebruikt innovatieve statistische technieken om verschillen in de precieze symptomen van patiënten in kaart te brengen. Voor haar onderzoek heeft ze een Veni-subsidie gekregen.

Dr. L. (Lynn) Boschloo ontvangt een Veni-financiering van NWO. Met deze financiering zal zij onderzoek doen naar gerichte depressiebehandeling.

Bron: NWO

In deze video van NWO vertelt Lynn Boschloo over haar project

Eind aan de herhaling door de kracht van de wetenschap

stadium specifieke behandelingen

Dit jaar kregen 14 excellente onderzoekers een Vidi-subsidie. Hiervoor komen onderzoekers in aanmerking die door een geslaagde postdocperiode (tot en met 8 jaar na promotie) een eigen onderzoekslijn hebben opgezet en door willen groeien naar het leiden van een eigen onderzoeksgroep. Prof.dr. Odile van den Heuvel is een van hen. Zij vertelt over haar onderzoek naar Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD).

Lees het artikel over het project van prof.dr. Odile van den Heuvel

'Zien hoe het brein herinneringen vastlegt'

Neurobiologisch psychiater Steven Kushner

Neurobiologisch psychiater Steven Kushner ontwikkelde nieuwe technieken om hersencellen te bestuderen terwijl ze herinneringen opslaan. Daarmee zet hij een stap in de zoektocht naar aangrijpingspunten voor medicatie die het geheugen kan ondersteunen of juist dempen. Onlangs is een Vidi-project afgesloten waarin zijn onderzoeksteam meer te weten is gekomen over hoe onze hersenen ervaringen opslaan als herinneringen.

Lees het volledige artikel in de Mediator van 24 juli 2017

Actueel

Volg via RSS

Start van Open access publiceren in de gezondheidszorg

Vandaag heeft VWS aan de Tweede Kamer het advies ‘Open access tot publicaties: Stand van zaken en implicaties voor volksgezondheidsbeleid’ aangeboden. VWS is hiermee het 3e ministerie dat aan de slag gaat met open access publiceren.

Nieuws
Like ZonMw op Facebook!

Klik op 'vind ik leuk' en blijf op de hoogte via Facebook over resultaten van onderzoek, nieuws, interessante artikelen en nog veel meer!Kun je de like-knop hierboven niet zien? Ga dan naar ZonMw op Facebook
Tweet

24 pas gepromoveerde medisch onderzoekers ontvangen Veni van 250.000 euro

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 24 pas gepromoveerde medisch onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. In totaal kregen 154 onderzoekers deze subsidie. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende 3 jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Vidi 2017

Onderwerpen

 • Persoonsgebonden financieringsinstrument voor ervaren onderzoekers.
 • De Vidi-doelgroep bestaat uit excellente onderzoekers met een opvallend en origineel talent en een grote fascinatie voor het doen van uitdagend en grensverleggend onderzoek (beste 10 tot 20% van hun populatie).
 • De focus ligt op vernieuwend en door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek.
 • Kandidaten die een Vidi-aanvraag willen indienen kunnen dit vanaf drie jaar (uitdrukkelijk advies) tot maximaal acht jaar (harde grens) na hun promotie doen, gerekend vanaf de promotiedatum tot de deadline van de desbetreffende ronde.
 • Voor gepromoveerde kandidaten met of zonder vast dienstverband, afkomstig uit binnen- of buitenland. De aanstelling vindt plaats bij een Nederlandse, door NWO erkende onderzoeksinstellingen.

Onderdeel van programma

Vidi

Geplaatst op

10 juli 2017

Deadline

5 oktober 2017,
14.00 uur

Bekijk

Meer Kennis met Minder Dieren – ‘Workshop systematisch literatuur onderzoek’

Onderwerpen

Synthesis of Evidence is een gestructureerde en transparante analysemethode van gepubliceerde data. Een systematisch review is een voorbeeld van Synthesis of Evidence. Om de kennis van Synthesis of Evidence voor dierexperimenteel onderzoek onder onderzoekers nog verder te verbreden en de kwaliteit van het onderwijs via een hands-on workshop te garanderen, kunnen medewerkers van de Nederlandse kennisinstellingen voor deze workshop  subsidie aanvragen bij ZonMw

  Onderdeel van programma

  Meer Kennis met Minder Dieren Module-Kennisinfrastructuur

  Geplaatst op

  24 maart 2015

  Deadline

  31 december 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Meer Kennis met Minder Dieren – Netwerksubsidies op het terrein van vermindering, vervanging en verfijning (3V’s)

  Onderwerpen

  • afwijzing of toekenning is afhankelijk van de mate waarin de bijeenkomst aansluit bij de doelstellingen van deze oproep en de beschikbaarheid van budget.
  • het is daarom van belang helder te motiveren op welke wijze de bijeenkomst, symposium of het werkbezoek de doelstellingen van deze oproep helpt te realiseren. Zie voor meer informatie de bijgevoegde brochure onder bijlagen.
  • maximaal 8 weken na indiening wordt een beslissing omtrent toekenning en hoogte van de bijdrage kenbaar gemaakt.

   Onderdeel van programma

   Meer Kennis met Minder Dieren- Module kennisinfrastructuur

   Geplaatst op

   19 april 2016

   Deadline

   31 december 2017,
   14.00 uur

   Bekijk

   Meer Kennis met Minder Dieren Open Access Publiceren Negatieve Data

   Onderwerpen

   • Het publiceren van solide dierexperimenteel onderzoek met negatieve of neutrale uitkomst. Bij het schrijven van de publicatie moet gebruik worden gemaakt van de richtlijnen zoals beschreven in de Gold Standard Publication Checklist (GSPC) of ARRIVE Guidelines. ZonMw toetst op het gebruik van de richtlijn;
   • De resultaten worden in een peer-reviewed Open Access wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd;
   • Niet-humane primaten in onderzoek; In het bijzonder worden onderzoekers die in hun studies gebruik hebben gemaakt van niet-humane primaten uitgenodigd een aanvraag binnen deze oproep in te dienen;
   • Het is niet noodzakelijk dat de resultaten uit een gehonoreerd ZonMw of NWO project komen.

   Onderdeel van programma

   Meer Kennis met Minder Dieren Module-kennisinfrastructuur

   Geplaatst op

   21 september 2016

   Deadline

   31 december 2017,
   14.00 uur

   Bekijk

   Meer Kennis met Minder Dieren – ‘De praktijk van een Synthesis of Evidence’ voor dierexperimenteelonderzoek

   Onderwerpen

   • De aanvrager is de projectleider van het achterliggende onderzoeksproject waarvoor de Synthesis of Evidence wordt aangevraagd;
   • De onderzoekslijn waarvoor de Synthesis of Evidence wordt aangevraagd hoeft geen onderdeel te zijn van door ZonMw of NWO gefinancierd onderzoek.
   • Niet-humane primaten in onderzoek: In het bijzonder worden onderzoekers die in hun studies onderzoek hebben verricht met niet-humane primaten uitgenodigd een aanvraag binnen deze oproep in te dienen.

   Onderdeel van programma

   Meer Kennis met Minder Dieren- Module kennisinfrastructuur

   Geplaatst op

   21 september 2016

   Deadline

   31 december 2017,
   14.00 uur

   Bekijk

   Contact

   Rita Struhkamp

   Programmacoördinator

   Telefoonnummer+31 70 349 5092
   Naar boven
   Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website