Onderwerpen

Uitgelicht

Mediator 29 juni is uit!

In deze editie van Mediator het artikel over 'Gangmaker van hartslag geeft geheimen langzaam prijs' en  aandacht voor 11 afgeronde projecten, waaronder:

Voor meer artikelen lees Mediator juni 2018!

Vidi-laureaat aan het woord

Frances Handoko-de Man (VUmc) vertelt in deze video over haar project. Er zijn veel overeenkomsten tussen de klauw van een tijger en een aangepaste rechter hartkamer. Door hun unieke vorm zijn ze in staat hoge krachten te weerstaan. Dr. De Man gaat onderzoeken of rechter hartfalen behandeld kan worden door de vervorming van het hart te voorkomen.

bekijk het filmpje!

De Lush Prijs 2018 open gesteld!

De Lush Prize is uitgegroeid tot het grootste award programma voor wetenschappers en actievoerders die werken aan het vervangen van dierproeven in veiligheidstests op chemische stoffen. Nominaties voor de Lush Prize kunnen van 4 april t/m 4 juli 2018 online worden aangemeld via www.lushprize.org

Lees meer over de Lushprize

Vooraankondiging: Nacht van de Wetenschap

Op vrijdag 5 oktober, aan de vooravond van het Weekend van de Wetenschap, organiseert NWO samen
met de Nationale Wetenschapsagenda en ZonMw voor de 2e keer de Nacht van de Wetenschap!

Onderzoekers gaan op zoek naar de grenzen van de Supermens. Alle films over superhelden lijken misschien fictie, maar dat hoeft in de toekomst niet zo te zijn! Kunnen we met behulp van stamcellen bijvoorbeeld ons leven oneindig verbeteren en verlengen?

Meer informatie?

Binnenkort is het definitieve programma bekend en kunt u zich aanmelden!

Gezocht: mooie voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling

Iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te kijken hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.

Lees het volledige bericht

Stukjes gewricht uit de diepvries

Invriesmethode behoudt menselijk weefsel voor onderzoek. Fons van de Loo vertelt in dit artikel over zijn project.
 

Lees dit artikel in het januarinummer van Mediator

Data verzameld door ‘flashmob’ van huisartsen

Snel gegevens vergaard rond patiënten met mogelijk hartinfarct. Jochen Cals vertelt in dit artikel over de flasmob.

Lees het artikel in de eerste Mediator van 2018

Ontvang Mediator in uw mailbox

Mediator is het online magazine van ZonMw. Hierin laten we diverse projectleiders en onderzoekers aan het woord over hun resultaten en innovaties. Mediator verschijnt elke 9 weken.

Abonnement Mediator(gratis)

Je bacteriën wegen evenveel als je winterjas

Jakko van Ingen vertelt over zijn 2 missies, zijn onderzoek naar een behandeling voor longontsteking door niet tuberculeuze mycobacterien en kinderen warm maken voor de natuurwetenschappen en biologie. Hij doet dit door het geven van kindercolleges. In zijn filmje vertelt hij over een en ander.

In het januarinummer van Mediator een filmpje over het project van Jakko van Ingen

Mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Toxicoloog Rob Stierum van TNO ontwikkelt samen met andere onderzoeksinstellingen een uniek alternatief voor dierproeven op basis van humane celsystemen en computermodellen. Hiermee kan niet alleen worden voorspeld of een stof wel of niet giftig is, maar ook bij welke concentratie er gezondheidsschade kan optreden. De eerste testen zijn hoopvol.

Tekst: John Ekkelboom

Lees het artikel over mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Actueel

Volg via RSS

Zes onderzoekers beloond met hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap

Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat prof. dr. Anna Akhmanova, prof. dr. Marileen Dogterom, prof. dr. Carsten de Dreu en prof. dr. John van der Oost de NWO-Spinozapremie ontvangen, en prof. dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. Marion Koopmans de NWO-Stevinpremie. De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk...

Nieuws

NWO-Vidi van 800.000 euro voor 86 onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 86 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend, 15 hiervan vallen onder het werkterrein van ZonMw.

Nieuws

Onderzoeker Marie-José van Tol ontvangt de Heineken Young Scientists Award 2018

Marie-José van Tol (37) heeft de Heineken Young Scientists Award 2018 in het domein Social Sciences ontvangen voor haar onderzoek naar de vele factoren die bijdragen aan het ontstaan van depressies en andere psychiatrische aandoeningen. De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.

Marie-José van Tol
Fotografie: Jussi Puikkonen/KNAW
Nieuws

Zorgen over proefpersoon-informatie, infrastructuur en toekomstbestendigheid bij evaluatie WMO

In 2017 werd de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) voor de derde keer geëvalueerd. Hoofddoel van de WMO is het bieden van voldoende bescherming aan proefpersonen tegen risico’s en bezwaren van deelname aan wetenschappelijk onderzoek zonder de vooruitgang van de medische wetenschap onnodig te belemmeren. Uit het evaluatieonderzoek komt naar voren dat zich bij de algemene werking van de WMO geen grote problemen voordoen.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Rubicon 2018-2

Onderwerpen

  • onderzoekservaring buitenland
  • gepromoveerde wetenschappers
  • talent

Onderdeel van programma

Rubicon

Geplaatst op

19 juni 2018

Deadline

30 augustus 2018,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Rita Struhkamp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 5092
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website