Onderwerpen

Uitgelicht

Onderzoek naar het hart

Deze week is het Hartweek. De hartstichting collecteert en er is extra aandacht voor alles wat met hartziekten te maken heeft. ZonMw heeft diverse projecten gefinancierd met het hart als onderwerp.

Lees meer over resultaten van deze door ZonMw gefinancierde projecten

Gezocht: mooie voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling

Iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te kijken hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.

Lees het volledige bericht

Verslag Kick off meeting 28 januari 2018

Op donderdag 18 januari 2018 vond de Kick off meeting plaats voor de projectgroepen van de programma's BVO en Replicatiestudies.

Lees de digitale publicatie van dit verslag

ErasmusMC stimuleert met prijs onderzoek naar proefdiervrije technieken

Het ErasmusMC heeft de ‘Human Disease Model Award’ in het leven geroepen. Daarmee wil het zijn eigen onderzoekers stimuleren om proefdiervrije technieken te ontwikkelen. Voor de prijs komen dus alleen onderzoekers die bij het ErasmusMc werken in aanmerking. Voor het winnende project is 2 miljoen euro beschikbaar, deadline indienen 15 april 2018.  Het project moet de ontwikkeling of de innovatieve toepassing van een  menselijke ziektemodel zonder gebruik van proefdieren onderzoeken.

Meer informatie

 

Stukjes gewricht uit de diepvries

Invriesmethode behoudt menselijk weefsel voor onderzoek. Fons van de Loo vertelt in dit artikel over zijn project.
 

Lees dit artikel in het januarinummer van Mediator

Meer bevindingen

In het januarinummer van Mediator aandacht voor 14 afgeronde projecten, waaronder:

  • Hoe verloopt het herstelproces na DNA-schade (Top subsidie),
  • Specifieke imuuncellen breken hiv af (Vici) en
  • Hoe werken afweerreacties in de huid (Top subsidies).
Lees verder onder 'Meer bevindingen'

Data verzameld door ‘flashmob’ van huisartsen

Snel gegevens vergaard rond patiënten met mogelijk hartinfarct. Jochen Cals vertelt in dit artikel over de flasmob.

Lees het artikel in de eerste Mediator van 2018

Ontvang Mediator in uw mailbox

Mediator is het online magazine van ZonMw. Hierin laten we diverse projectleiders en onderzoekers aan het woord over hun resultaten en innovaties. Mediator verschijnt elke 9 weken.

Abonnement Mediator(gratis)

Je bacteriën wegen evenveel als je winterjas

Jakko van Ingen vertelt over zijn 2 missies, zijn onderzoek naar een behandeling voor longontsteking door niet tuberculeuze mycobacterien en kinderen warm maken voor de natuurwetenschappen en biologie. Hij doet dit door het geven van kindercolleges. In zijn filmje vertelt hij over een en ander.

In het januarinummer van Mediator een filmpje over het project van Jakko van Ingen

Motorisch leren begrijpen om enkel- en knieblessures in de sport te voorkomen

Anne Benjaminse, onderzoekt een nieuwe benadering voor het voorkomen van enkel- en knieblessures. Het UMC Groningen maakte er een filmpje over.

Bekijk het filmpje van het UMC Groningen

Cochrane prize 2018!

Oproep 'Apply for the Cockrane-REWARD prize for reducing waste in research'

Interesse? Zie onderstaande link voor meer informatie.

Meer informatie over de Cochrane prize

Beter lopen na een beroerte

Dit jaar kregen 14 excellente onderzoekers een Vidi-subsidie. Hiervoor komen onderzoekers in aanmerking die door een geslaagde postdocperiode (tot en met 8 jaar na promotie) een eigen onderzoekslijn hebben opgezet en door willen groeien naar het leiden van een eigen onderzoeksgroep. Dr. Vivian Weerdesteyn is een van hen. Zij vertelt over haar onderzoek naar mogelijkheden om de balans- en loopfunctie na een beroerte te verbeteren.

Lees het artikel over het onderzoek naar beter lopen na een beroerte

Mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Toxicoloog Rob Stierum van TNO ontwikkelt samen met andere onderzoeksinstellingen een uniek alternatief voor dierproeven op basis van humane celsystemen en computermodellen. Hiermee kan niet alleen worden voorspeld of een stof wel of niet giftig is, maar ook bij welke concentratie er gezondheidsschade kan optreden. De eerste testen zijn hoopvol.

Tekst: John Ekkelboom

Lees het artikel over mogelijk alternatief voor proefdierstudies naar toxiciteit

Actueel

Volg via RSS

Welke onderzoeksprioriteiten ziet ú voor Europa?

Veel vraagstukken binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Daarom werken we samen met andere landen om te kijken wat er speelt en waar we gezamenlijk kunnen optrekken. Wat zijn volgens ú de belangrijkste onderzoeksprioriteiten binnen het Europese gezondheidsonderzoek?

Pagina

Jonge wetenschappers gaan met Rubiconsubsidie onderzoek doen in het buitenland

Met financiering uit het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan zeven door ZonMw gesubsidieerde jonge wetenschappers onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. In totaal geeft NWO 17 veelbelovende onderzoekers de mogelijkheid internationale ervaring op te doen als opstap voor een verdere wetenschappelijke carrière.

Nieuws

Onderzoek naar het hart!

Deze week is het Hartweek. De Hartstichting collecteert en er is extra aandacht voor alles wat met hartziekten te maken heeft. Hieronder staan de resultaten van diverse door ZonMw gefinancierde onderzoeken met het hart als onderwerp.

 

Nieuws

Infobijeenkomst over vooraanmelding bij Veni-aanvragen

Op donderdag 19 april organiseert NWO twee informatiebijeenkomsten voor onderzoekers die in de komende ronde een Veni-financiering willen aanvragen en daarbij NWO-domein SGW of TTW overwegen. Aankomende Veni-ronde lassen de domeinen Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) als proef een vooraanmeldingsfase in. Kom voor praktische informatie over deze Veni pilot naar een van de sessies. Aanmelden is...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Rita Struhkamp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 5092
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website