Onderwerpen

Uitgelicht

Prof. dr. Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, op werkbezoek bij:

dr. Piter Bosma, moleculair bioloog en Sem van Amerongen, arts, over gentherapie die patiënten met Crigler-Najjar en anderen kan helpen

Bekijk de vlog van Jeroen Geurts

Een innovatief idee, wat kan ZonMw betekenen?

ZonMw financiert onderzoek dat voortkomt uit de nieuwsgierigheid van de onderzoekers. Heb je een innovatief idee dat vraagt om vrij en fundamenteel onderzoek? Bekijk dan of één van de  volgende programma’s aansluiten.

Lees verder

Aleksandra Badura ontvangt een ZonMw Open Science Impuls

Aleksandra Badura

Aleksandra Badura leverde met haar open access publicaties en systematic reviews een grote bijdrage aan de doelstellingen van open science:  responsieve, transparante en verantwoorde wetenschap. Met deze impuls wil ZonMw haar aanmoedigen op deze weg door te gaan.

Lees het volledige nieuwsbericht

Op weg naar anders waarderen en belonen

‘We moeten toe naar het bedrijven van wetenschap, waarbij onderzoekers niet los van elkaar werken, maar zich rond een maatschappelijk probleem scharen en dat oplossen. Dat vraagt echter wel om een andere manier van waarderen en belonen.’ Dat zegt ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts in een interview met Onderzoek Nederland.

Lees het artikel

in Mediator 34: artikel 'Voorkomen dat gedragsproblemen het kinderbrein veranderen'

Bij aanhoudende ernstige gedragsproblemen veranderen de hersenen van een kind, blijkt uit Rotterdams neurobiologisch onderzoek. Hogeschool Windesheim werkt aan inbedding van dit soort actuele kennis in de opleidingen voor jeugd- en juridische professionals.

Lees nu in Mediator 34

‘We weten steeds beter welk middel goed werkt bij welke patiënt’

man voor presentatiescherm
Edwin Cuppen, Hartwig Medical Foundation

Dankzij whole genome sequencing kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is goed nieuws voor de patiënt en voor de medische wetenschap, zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation.

Lees het artikel

Gentherapie met geïmplanteerd LED-lampje stopt hartritmestoornis automatisch

Onderzoekers van het LUMC hebben, in samenwerking met de TU Delft, een manier gevonden om een op hol geslagen hart, automatisch en direct te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje.

 

Meer weten? lees dan het volledige artikel en/of bekijk het filmpje over dit onderzoek.

Zie het filmpje over dit onderzoek

Actueel

Volg via RSS

Ruim een kwart minder aanvragen bij Vidi-ronde 2018

Begin 2018 kondigde NWO aan een inbeddingsgarantie te vragen van kandidaten voor de Veni- en Vidi-ronde en deze maatregel na een jaar te zullen evalueren. Uit de inmiddels afgeronde evaluatie blijkt dat de maatregel ertoe leidde dat het aantal aanvragen bij de Vidi met meer dan 25% verminderde ten opzichte van 2017. Ook blijkt dat de inbeddingsgarantie niet tot gevolg had dat een discipline, instelling of instituut níet meer kon deelnemen aan de...

Nieuws

Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health

De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek.

Bron: Canadian Institutes of Health Research
Nieuws

InnoSysTox – Moving 2019 Call for Proposals

The ZonMw More Knowledge with Fewer Animals programme (MKMD) announces the second call for ‘Innovative Systems Toxicology for the replacement of animal testing’, in short InnoSysTox.

Nieuws

Praat mee over de wetenschapper in 2030

Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners.

futuristische rol
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Off Road 2019

Onderwerpen

  • Baanbrekend
  • Hoog risico
  • Onconventioneel
  • High Risk - High Gain
  • Memorabel (dementie)

Onderdeel van programma

Off Road

Geplaatst op

15 april 2019

Deadline

18 juni 2019,
14.00 uur

Bekijk

InnoSysTox - Moving

Onderwerpen

  • Op humane biologie gebaseerde toxicologie
  • Vervanging van dierproeven
  • Innovatieve, op systeembiologie gebaseerde vervangingsmethoden
  • Publiek-Private Partnerschap
  • Interdisciplinaire en internationale brede consortia

Onderdeel van programma

Meer Kennis met Minder Dieren

Geplaatst op

29 april 2019

Deadline

2 juli 2019,
23.59 uur

Bekijk

Agenda

Evolutie of revolutie

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk om te publiceren en alle andere academische 'ballen' in de lucht te houden. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd...

Lees meer

Mix&Match met Memorabel

Alzheimer Nederland en ZonMw nodigen dementie-onderzoekers uit om kennis te delen en te netwerken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Mix&Match met Memorabel.

Lees meer

27 May 2019: Joining forces for animal-free innovations

Public-private partnership is vital if we want to improve the quality of research without the need for animal experiments. But how does such a public-private partnership work? How can you strengthen each other’s interests? And what do you need to ensure that the collaboration leads to a successful animal-free innovation? We will discuss this in the afternoon of 27 May at the University Utrecht. The meeting is organised in collaboration with...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website