Onderwerpen

Uitgelicht

Op weg naar anders waarderen en belonen

‘We moeten toe naar het bedrijven van wetenschap, waarbij onderzoekers niet los van elkaar werken, maar zich rond een maatschappelijk probleem scharen en dat oplossen. Dat vraagt echter wel om een andere manier van waarderen en belonen.’ Dat zegt ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts in een interview met Onderzoek Nederland.

Lees het artikel

De (on)mogelijkheden van proefdiervrije innovaties

Op de foto (vlnr): Eveline van Rijswijk (moderator), Anke Sikkema, Carine van Schie, Theo Smit, Jolanda van der Velden, Katja Wolthers, Wiep Scheper en Sue Gibbs.

Wat is de stand van zaken van de transitie naar proefdiervrij onderzoek en welke innovaties hebben we nodig in de toekomst? Op die vraag zochten onderzoekers en andere belanghebbenden antwoorden tijdens de eerste editie van Meer Kennis met Minder Dieren on Tour van ZonMw op donderdag 13 december jongstleden.

Lees meer over de eerste editie

Open up your Science, an ambition facing obstacles

Mario Malički and Gerben ter Riet, who specialise in scientific integrity, led the participants through the open science process that leads to scientific innovation.

Read more

Experiment NL 2018 is uit!

1 x per jaar komt Experiment NL uit. Een samenwerking tussen NWO en Quest. Eén van de artikelen gaat over  'Wie dit leest is (niet) gek'  Psychische klachten zijn niet zwart-wit. Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet?

Lees verder in Experiment NL 2018

Nu lezen: Mediator december 2018 !

In deze editie onder andere een artikel over 'Versterkt vaccin tegen bloedcelkanker' en 2 afgeronde projecten onder de rubriek Meer bevindingen: 'Genetische afwijking verstoort bacteriehuishouding huid' en 'Moleculaire oorzaak van jeuk bij chronische leverziekte'

 

 

Lees Mediator december 2018

Supermens: the aftermovie

Op 5 oktober kregen wetenschappers tijdens de Nacht van de Wetenschap wel een heel erg mooi podium om over hun onderzoek te vertellen. Dankzij deze aftermovie kun je nog even nagenieten!

Bekijk de aftermovie

Column in Mediator: 'Vrije toegang tot aangetoonde kwaliteit'

Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine
Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine

Vroeger hielden wetenschappers als Newton of Huygens hun resultaten vaak geheim en deelden hun inzichten alleen met een select gezelschap van collega’s. Dat is nu wel anders, maar zelfs anno 2018 zijn veel onderzoeksresultaten moeilijk toegankelijk.

Lees nu de Column in Mediator oktober 2018

Hartspiercellen vermenigvuldigen

Voor onderzoek naar hartritmestoornissen worden veel proefdieren gebruikt. Het Laboratorium voor Experimentele Cardiologie van het LUMC ontwikkelde een alternatief. Biochemicus en hoofdonderzoeker Twan de Vries vertelt over een nieuwe productiemethode van hartspiercellen die het gebruik van proefdieren sterk kan verminderen.

 

Lees het artikel in Mediator oktober 2018

Vidi-laureaat aan het woord

Frances Handoko-de Man (VUmc) vertelt in deze video over haar project. Er zijn veel overeenkomsten tussen de klauw van een tijger en een aangepaste rechter hartkamer. Door hun unieke vorm zijn ze in staat hoge krachten te weerstaan.

bekijk het filmpje!

Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor

clostridium bacterie

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel in Mediator 31

We zijn op zoek naar:

Mooie voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling.

Want iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te kijken hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.

Lees het volledige bericht

Actueel

Volg via RSS

ZonMw actief tijdens de e-healthweek 2019

Van 21 tot 26 januari is de landelijke e-healthweek. Met meer dan 200 activiteiten door het hele land kan het grote publiek zien en ervaren welke mogelijkheden er zijn en hoe e-health kan worden ingezet. ZonMw organiseert twee activiteiten op het gebied van dementie en sport.

Nieuws

Twaalf gevluchte academici aan de slag in de Nederlandse wetenschap

Twaalf academici, die hun vaderland zijn ontvlucht door een bedreigende situatie, krijgen een eenjarige aanstelling om hun wetenschappelijke carrière voort te zetten in Nederland. De academici komen uit diverse landen zoals Syrië, Rusland, Armenië, Pakistan of Turkije.

Nieuws

Replicatiestudies tweede ronde: belangrijk onderzoek opnieuw doen

Voor de tweede keer financiert NWO projecten uit de gezondheids- en sociale wetenschappen waarmee onderzoek van anderen opnieuw wordt uitgevoerd. Het gaat om acht replicatieonderzoeken die in het verleden de basis vormden voor vervolgonderzoek of een belangrijke plaats hebben ingenomen in onderwijs, beleidsvorming of het publieke debat.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Meer Kennis met Minder Dieren – Stimuleringssubsidie Proefdiervrije Innovaties ronde 1

Onderwerpen

  • Transitie proefdiervrije innovaties
  • Interdisciplinaire- en kennisketen brede consortia (samenstellen of verbreden)
  • Ondersteuning voor het schrijven van grote subsidieaanvraag
  • Eindproduct is een subsidieaanvraag in te dienen bij de NWA, EU of ander groter subsidieplatform

Onderdeel van programma

Meer Kennis met Minder Dieren – Module kennisinfrastructuur

Geplaatst op

1 november 2018

Deadline

5 maart 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Consultatiebijeenkomst implementatie Plan S

Op 31 januari organiseren NWO en ZonMw met medewerking van de KNAW en de VSNU een consultatiebijeenkomst over de implementatie van Plan S. De discussies worden gevoerd door betrokken wetenschappers, die vaak de doelstelling van open access steunen, maar zich ook zorgen maken over de uitwerking van Plan S om dat te bereiken.  

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Rita Struhkamp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 5092
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website