Onderwerpen

Uitgelicht

Integriteit in beeld brengen: een wetenschappelijke en persoonlijke uitdaging


In het project INSPIRE verzamelde Fenneke Blom samen met haar collega’s 40 initiatieven die wetenschappelijke integriteit bevorderen en maakte ze toegankelijk. Het doel is om anderen te inspireren en te helpen om in hun eigen onderzoeksomgeving aan de slag te gaan.

 

Lees het interview met Fenneke Blom

Onderzoeksintegriteit bij hbo’s:

nemen bestuurders in het hbo hun verantwoordelijkheid als het gaat om onderzoeksintegriteit? Rob van der Sande en Susan Berentsen gaan in op deze en andere vragen in het interview dat we met ze maakten. Ze kijken ook terug op de impact van de resultaten van hun ZonMw-project waarin ze trainingen integriteit ontwikkelden voor hogescholen.

Lees het interview met Rob van der Sande en Susan Berentsen

Onderscheidend vermogen van genetische therapie

Erik de Vrieze

Dr. Erik de Vrieze heeft met zijn Off Road project onderzoek gedaan naar het onderscheidend vermogen van genetische therapie voor aandoeningen met een dominant overervingspatroon. Hierin neemt hij erfelijke slechthorendheid (DFNA9) als voorbeeld. Luister (en kijk) vooral mee, want in zijn vlog vertelt hij hier meer over

Open de vlog!

Interviews met 6 Klinische Fellows

Zes Klinische Fellows krijgen de kans om de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden. Bob Roozenbeek, Joost Vermaat, Noortje Festen, Rachel Knevel, Joanne Verweij en Edith van Esch. Zij vertellen in een interview wat zij gaan onderzoeken en wat hen motiveert.

Lees de zes interviews

Actueel

Nomineer jezelf of een ander voor de voor de Willy van Heumen Oeuvreprijs!

In de wetenschap is er op het gebied van Vervanging, Vermindering en Verfijning van dierproeven (3V’s) nog veel onderzoek nodig. Om dit onderzoek aan te moedigen reikt daarom het Willy van Heumenfonds om de 10 jaar de Willy van Heumen Oeuvreprijs uit aan een kandidaat die op dit terrein bijzonder werk heeft verricht en een aantoonbaar oeuvre heeft opgebouwd in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden, door de prijswinnaar...

Nieuws

Nieuwsflits Talentprogramma: versimpeling aanvraagproces en planning 2023

Met de invoering van de tweefasenbeoordeling wordt in 2023 het indienen van een aanvraag voor het hele Talentprogramma versimpeld. Daarnaast zijn de indieningsdata voor de vooraanmelding Talentprogramma 2023 grotendeels bekend: Vici 14 maart en Veni 5 september. De deadline voor de Vidi vooraanmelding valt in het laatste kwartaal van 2023.

Nieuws

ZonMw ondertekent Agreement on Reforming Research Assessment

ZonMw tekende op 28 oktober 2022 het Europese verdrag ‘Agreement on Reforming Research Assessment’. Deze overeenkomst van de Europese Commissie en Science Europe (de Europese onderzoeksorganisaties) bevat afspraken over hoe onderzoeksresultaten beoordeeld dienen te worden met als doel de kwaliteit en impact van onderzoek te verbeteren.

Nieuws
Toon meer

Contact

Monique Lamine

Clusterhoofd Fundamenteel Onderzoek

Lamine@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website