Onderwerpen

Uitgelicht

De nieuwe Mediator is uit!

In deze editie van Mediator aandacht voor 'Hartspiercellen vermenigvuldigen', 'Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor' en de Column over Open Science door Eduard Klasen voorzitter programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine

Lees Mediator oktober 2018

Column in Mediator: 'Vrije toegang tot aangetoonde kwaliteit'

Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine
Eduard Klasen, voorzitter van de programmacommissie BVO en van de programmacommissie Personalised Medicine

Vroeger hielden wetenschappers als Newton of Huygens hun resultaten vaak geheim en deelden hun inzichten alleen met een select gezelschap van collega’s. Dat is nu wel anders, maar zelfs anno 2018 zijn veel onderzoeksresultaten moeilijk toegankelijk.

Lees nu de Column in Mediator oktober 2018

Hartspiercellen vermenigvuldigen

Voor onderzoek naar hartritmestoornissen worden veel proefdieren gebruikt. Het Laboratorium voor Experimentele Cardiologie van het LUMC ontwikkelde een alternatief. Biochemicus en hoofdonderzoeker Twan de Vries vertelt over een nieuwe productiemethode van hartspiercellen die het gebruik van proefdieren sterk kan verminderen.

 

Lees het artikel in Mediator oktober 2018

Vidi-laureaat aan het woord

Frances Handoko-de Man (VUmc) vertelt in deze video over haar project. Er zijn veel overeenkomsten tussen de klauw van een tijger en een aangepaste rechter hartkamer. Door hun unieke vorm zijn ze in staat hoge krachten te weerstaan.

bekijk het filmpje!

Kankermedicijn pas inschakelen in de tumor

clostridium bacterie

Een antikankermedicijn toedienen dat met behulp van bacteriën pas actief wordt in de tumor zelf. Dat is de droom van bio-ingenieur Jan Theys van de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel in Mediator 31

We zijn op zoek naar:

Mooie voorbeelden van de weg van onderzoek naar behandeling.

Want iedere dag zijn vele medische onderzoekers bezig om te kijken hoe het menselijk lichaam werkt en wat dat betekent voor het voorkomen of genezen van ziekten.

Lees het volledige bericht

Actueel

Volg via RSS

Gewijzigde koers NWO voor ERA-netten en JPIs

NWO zal met eigen middelen geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan wat betreft gezamenlijke calls via ERA-netten en JPIs. De voornaamste reden is dat NWO in haar nieuwe strategisch plan (2019-2022) inzet op nieuwe vormen van internationale samenwerking.

Nieuws

Onderscheidingen voor wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact

6 toponderzoekers ontvingen vandaag een NWO-Spinozapremie en de -Stevinpremie uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Celbioloog Anna Akhmanova nam vandaag een Spinozapremie in ontvangst en viroloog Marion Koopmans kreeg een Stevinpremie. Beide wetenschappers doen onderzoek met subsidie van ZonMw.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Rita Struhkamp

Programmacoördinator

Telefoonnummer+31 70 349 5092
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website