Onderwerpen

Uitgelicht

Parel voor naar onderzoek hart als defibrillator

Op 10 juni 2021 ontving dr. Daniël Pijnappels een ZonMw Parel voor zijn onderzoek naar het hart als defibrillator. Kun je het hart zo sturen dat het op het juiste moment elektriciteit opwekt zodat het zelf een ritmestoornis stopt? Dr. Daniël Pijnappels vond het antwoord in eiwitten afkomstig van algen.

Lees verder op de Parelpagina

FANCY-studie wijst op overbehandeling en onnodige operaties

Traditioneel wordt een operatief verwijderde galblaas of blindedarm standaard bekeken door de patholoog, met als doel eventuele kanker op te sporen. Onderzoek door chirurg in opleiding Vivian Bastiaenen wijst uit dat dit geen meerwaarde heeft.

 

Lees het artikel in Mediator 47

Proefdiervrije innovaties voor de wetenschap - Versnellen en kansen verzilveren

ZonMw draagt bij aan nieuwe methoden van onderzoek waardoor dierproeven niet meer of in mindere mate nodig zijn en die betere resultaten opleveren voor mens en dier dan bestaande dierproeven.

Hoe doen wij dat?

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes, lopend onderzoek en een upate van het laatste nieuws vindt u op deze pagina.

Lees verder

Actueel

Hoe stamceltherapie hersenletsel bij pasgeborenen kan repareren

Een nieuwe stamceltherapie die het eigen helende vermogen van de hersenen stimuleert, kan een doorbraak betekenen in het herstellen van hersenschade bij pasgeborenen. De behandeling bestaat uit het toedienen van stamcellen aan de aangetaste hersengebieden, met als doel beschadigd weefsel te hervormen

Elders gezien

Deelnemen in multidisciplinaire consortia Dementie

De subsidieoproep ‘Multidisciplinaire Consortia Onderzoeksprogramma Dementie’ staat open. Om namens een organisatie deel te nemen in een van de consortia, moet u deelnemen aan het Sandpit-voortraject van deze oproep. Bekijk de stappen van deze procedure en lees antwoorden op bijbehorende vragen.

Nieuws

Structurele investeringen in onderzoek en wetenschap betalen zich ruim terug

Door de hogere en structurele investeringen die de Kenniscoalitie voorstelt, ontstaat een extra economische groei van 0,5 procentpunt. De gemiddelde economische groei stijgt hierdoor van 1,5 naar 2 procent. Op de langere termijn betekent dit dat iedere Nederlander er gemiddeld bijna 8.000 euro op vooruit kan gaan.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Call for Proposals Off Road 2021

Onderwerpen

 • Baanbrekend
 • Hoog risico
 • Onconventioneel
 • High Risk
 • High Gain
 • Onderzoeksprogramma Dementie

Onderdeel van programma

Off Road

Geplaatst op

28 september 2021

Deadline

30 november 2021,
14.00 uur

Bekijk

Projectidee Klinische Fellows 2021

Onderwerpen

 • Talent
 • Arts-onderzoeker
 • Vernieuwend onderzoek
 • Eerste eigen onderzoekslijn

Onderdeel van programma

Klinische fellows

Geplaatst op

11 november 2021

Deadline

11 januari 2022,
14.00 uur

Bekijk

Create2Solve- Request for Challenges

Onderwerpen

 • De farmaceutische, medische, chemische, cosmetische en voedingsindustrieën zijn steeds vaker op zoek naar oplossingen om bijvoorbeeld hun voorspelling van de klinische werkzaamheid en/of risico- en veiligheidsbeoordelingen zonder het gebruik van diermodellen te kunnen doen, maar momenteel zijn er nog onvoldoende oplossingen beschikbaar;
 • De maatschappelijke vraag naar proefdiervrije methoden neemt toe en er is behoefte aan nieuwe innovaties om de menselijke gezondheid te verbeteren.

Onderdeel van programma

Meer Kennis met Minder Dieren

Geplaatst op

12 augustus 2021

Deadline

7 april 2022,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Nationaal Dementie Congres

Waarom is dementieonderzoek noodzakelijk? En hoe vertalen we onderzoekresultaten naar het dagelijks leven? Tijdens het Nationaal Dementie Congres krijgt u een kijkje in de plannen voor de komende jaren. Ook verzorgt ZonMw een subsessie over de implementatie van dementieonderzoek.

Lees meer

Online matchmaking bijeenkomst Create2Solve

Sta jij voor uitdagingen bij het vinden van een dierproefvrije innovatie in onderzoek en industrie? Meld je dan aan voor de online matchmakingsbijeenkomst op 10 februari 2021 om 13:00 uur (CET) van Create2Solve door een e-mail te sturen naar mkmd@zonmw.nl.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website