Veel preventieve interventies hebben een digitale component. Denk aan leefstijlapps of apps die zich richten op een betere mentale weerbaarheid, smartwatches en interactieve websites. De kracht van e-health is de toegankelijkheid, het is persoonlijk en wachtlijsten zijn er niet. Het is laagdrempelig en voor iedereen beschikbaar. Op deze pagina staan de onderzoeken met een digitale component die gaan over preventie.

Uitgelicht

Gedragsverandering met e-health: kan dat?

Een man en een vrouw op een bank
Chamoetal Zeidler en Gert-Jan de Bruijn (Universiteit van Amsterdam)

Je hebt ze in allerlei soorten en maten, e-health toepassingen. Denk aan leefstijlapps of apps die zich richten op een betere mentale weerbaarheid, smartwatches en interactieve websites. Maar wat weten we van de effectiviteit van deze toepassingen en hoe kunnen we de kwaliteit waarborgen?

Lees het interview

#Jeroenonderzoekt op werkbezoek

Kun je patiënten met beloningen stimuleren gezonder te leven? Onze voorzitter Jeroen Geurts bezocht het samenwerkingsverband ‘We all benefit’ waar de psychologie van beloning centraal staat.

Meer weten?

Bewegen

Actief worden door een theoretisch onderbouwde en evidence-based beweegcoach.

Interactief computerprogramma ‘Ik Beweeg’ motiveert volwassenen duurzaam.

Genotsmiddelen

Alcohol Alert: computerspel voor jonge ‘binge drinkers’.

Online interventie kan ook effect hebben op ‘hardcore’ rokers.

Implementatie Negen Maanden Niet: niet drinken tijdens de zwangerschap.

Het Pro Active Multicomponent Approach (PAMA) ontwikkelt en evalueert een integraal programma om rokers te stimuleren om te stoppen met roken. De rokende patiënt kan kiezen uit: 1. counseling door huisarts/praktijkondersteuner; 2. eHealth; 3. telefonische counseling; 4. groepscounseling.

Hulp aan zwangere vrouwen om te stoppen met roken via een app. Het doel van dit project is om zwangere vrouwen die roken te ondersteunen in het stoppen met roken. Dit doen we met een programma van 8 weken, dat met een (smartphone)applicatie wordt aangeboden. Het programma bevat een persoonlijk ‘stoppen-met-roken-plan’ en stress managementtechnieken.

Gezond leven, goed voor je hart

Het samenwerkingsverband Supreme Nudge onderzoekt of winkelaanpassingen zoals prijsverlagingen en prominente plaatsing van gezonde producten leiden tot gezonder koopgedrag. De onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam combineren dit onderzoek met het ontwikkelen van een app op de telefoon die mensen moet stimuleren om meer te bewegen.

BENEFIT is een geïntegreerd programma dat hart-en-vaat-ziekten patiënten zowel op individueel niveau als omgevingsniveau aanspoort tot het volhouden van een gezonde leefstijl

Gezonde zwangerschap

Preconceptiezorg innovatie: Ontwikkeling en effectiviteit van een interactief leefstijlprogramma op de smartphone

In dit project zijn paren met een vruchtbaarheidsprobleem en IVF/ICSI indicatie geholpen met het aanleren van gezonde gewoonten. De paren namen deel aan het e-health coachingsprogramma www.SlimmerZwanger.nl. Meer dan 85% van de deelnemers volgde een half jaar lang de online coaching op de mobiele telefoon.

De App: Gezond werken tijdens de zwangerschap

In dit project ontwikkelen we een app over zwangerschap en werk. Zwangeren krijgen via deze app informatie gericht op hun specifieke situatie: wanneer aanpassing van werk- en werktijden nodig is, het advies tot overleg met de werkgever of bezoek aan de bedrijfsarts of gynaecoloog/verloskundige.

Bestendiging en doorontwikkeling successen consortium Oost NL

Het huidige project is voor het consortium Oost NL een mooie kans om extra aandacht te besteden aan drie verschillende facetten die het consortium belangrijk vindt: 1) Implementatie en doorontwikkeling ZwApp, een gepersonaliseerde zwangerschapsapp om onzekerheid bij de aanstaande moeder te verminderen;

Hartleeftijd meten

Op weg naar effectieve risicocommunicatie over hart-en vaatziekten: Verspreiding van een hartleeftijd tool onder burgers en huisartsen

Health check

Acceptatie van een e-health instrument, de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC)

Keuzehulp

Bang voor prostaatkanker: 'PSA or not PSA'?

Implementatie en beheer keuzehulpen kan gedeelde besluitvorming bevorderen?

Implementatie van keuze-ondersteunende tools rond PSA screening

Verbeterde voorlichting met een online keuzehulp voor paren met een verhoogd risico op een kind met een ernstige erfelijke aandoening. In dit project ontwikkelen en testen we een online keuzehulp die deze paren ondersteunt tijdens hun beslissingsproces. Op deze manier willen we de voorlichting over erfelijkheid en kinderwens verbeteren om paren te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Leefstijl algemeen

Een leefstijlinstrument voor cluster 4- en praktijkonderwijs: digitale voorlichting GGD begrijpelijk maken

Ontwikkeling applicatie voor ondersteuning leefstijlinterventie Goalkeeper

Positieve gezondheid

GG app helpt inwoners van Deventer bij versterken eigen regie. Positieve gezondheid naar de dagelijkse praktijk gebracht.

SOA

Is persoonlijke online voorlichting over de HPV-vaccinatie effectiever?

Kennisdisseminatie en landelijke introductie Web-based getailorde HPV-voorlichting (VIMP)

Zelftesten op hiv: lagere drempel plus een betere begeleiding

Jongeren doelmatiger en gerichter bereiken rond soa-testen

Seksmaatjes eenvoudig over een soa inlichten via Partnerwaarschuwing.nl

Geslaagde implementatie van www.partnerwaarschuwing.nl

Suïcidepreventie

Depressie en zelfmoordpreventie in hoger beroepsonderwijs. Onderzoek naar stapsgewijze aanpak depressie- en suïcide preventie onder leerlingen van ROC’s met gebruik van een ‘serious game’

Smartphone-geactiveerde veiligheidsplanning en zelfmonitoring voor zelfmoordpatiënten met herhalende depressie. een smartphone app, waarmee patiënten altijd een veiligheidsplan bij zich hebben in het geval van een crisis

Web-based interventie gericht op zelfmoord in verband met seksuele en gender identiteit problemen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website