Projectomschrijving

De grootste risicofactor voor het ontstaan van depressie is het hebben van een ouder met een stemmingsstoornis. Kinderen van ouders met een stemmingsstoornis zijn niet alleen erfelijk belast maar groeien ook op in een kwetsbare omgeving. Helaas ontwikkelt >50% van deze kinderen voor hun 35ste depressieve klachten.

Doel

Het MARIO consortium - met universiteiten, zorginstellingen, patiënt- en belangenorganisaties - heeft als centraal doel dit percentage te verlagen. Als eerste creëren we een infrastructuur gebaseerd op succesvolle nationale studies bij patiënten met stemmingsstoornissen (NESDA, BiG, OPPER). Kinderen (12 t/m 25 jaar) van deze patiënten worden gevolgd om beschermende en risicofactoren voor het ontstaan van depressie te onderzoeken.

Werkwijze

Als tweede gaan we met patiënten en hun kinderen werken aan een manier om depressieve klachten bij kinderen vroeg op te sporen door het (online) meten van emoties en gedrag. Als derde evalueren we of (E-health) interventies depressieve klachten bij kinderen van patiënten kunnen voorkomen.

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website