Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Actinische keratose (AK) is een verhoorning van de huid door langdurige zonneschade. Het is een veel voorkomende huidaandoening, die kan ontaarden in huidkanker. In Nederland is het aantal
nieuwe patiënten met AK ongeveer 160.000 per jaar.

Onderzoek

In dit project zijn de vier meest gangbare behandelingen van actinische keratose (AK) met elkaar vergeleken. Aan het project namen meer dan 600 patiënten deel, verdeeld over vier ziekenhuizen in Zuid-Nederland. Patiënten werden at random toegewezen aan een van de behandelingen: 5-fluorouracil (5FU) crème (2 keer per dag voor 4 weken), imiquimod crème (5 aaneengesloten dagen per week voor 6 weken), methylaminolevulinaat photodynamische therapie (1 sessie) of ingenol mebutate gel (3 achtereenvolgende dagen).

Resultaten

Twaalf maanden na behandeling bleek dat 5FU crème de meest (kosten)effectieve behandeling was. Op basis van deze resultaten is 5FU crème de eerste keus behandeling voor AK.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase
 

Samenvatting bij start

Actinische keratose (AK) is een verhoorning van de huid door langdurige zonneschade. Het is een veel voorkomende huidaandoening, die kan ontaarden in huidkanker. In Nederland is het aantal nieuwe patiënten met AK ongeveer 160.000 per jaar.

Het betreft een chronische aandoening, waarvoor patiënten regelmatig opnieuw behandeld moeten worden. 5-Fluorouracil (5-FU) crème, Imiquimod (IMI) crème, Ingenol mebutate (IM) gel en photodynamische therapie (PDT) zijn de meest toegepaste behandelingen. Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is welke methode (kosten)effectief is, wordt de keuze voor een van deze behandelingen meestal bepaald door individuele voorkeur van de behandelaar en/of de voorkeur van de patiënt.

In dit project worden de vier gangbare behandelingen (5-FU, IMI, IM en PDT) in een gerandomiseerde multicenter setting vergeleken en wordt er onderzocht welke behandeling het meest effectief is. Daarnaast wordt er gekeken naar patiënt voorkeuren, kosten, bijwerkingen, compliance en pijn.
 

Meer informatie

Deze studie kent een vervolg in het VIMP-project: Implementatie van efudix als voorkeursbehandeling bij actinische keratosen (8360310111)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website