Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarvoor biologics in een standaarddosering worden voorgeschreven. Patiënten met rustige psoriasis kunnen mogelijk de dosis afbouwen.

Onderzoek

In een gerandomiseerd onderzoek in zes ziekenhuizen werden patiënten die etanercept, adalimumab of ustekinumab gebruikten ingedeeld in dosisverlaging (60 patiënten) of gebruikelijke zorg (60 patiënten). In de dosisverlagingsgroep werd de tijd tussen de injecties langzaam verlengd.

Resultaten

Na een jaar bleek dat dosisverlagingsgroep gemiddeld een iets slechtere PASI score (1.2) had (dit is een maat voor de ernst van de psoriasis, lopend van 0 tot maximaal 72). Statistisch gezien zeg je hiermee dat het afbouwen van de dosis een slechtere uitkomst geeft, maar uit de praktijk weten we dat een PASI verschil van 1.2 klein is.
De kwaliteit van leven scores waren na 1 jaar niet verslechterd. Er waren in beide groepen zeer weinig mensen met een duidelijke opvlamming van hun psoriasis. Er waren geen ernstige bijwerkingen die te maken hadden met dosisafbouw. Drieënvijftig procent van de patiënten gebruikte na 12 maanden nog steeds een lagere dosis dan bij de gebruikelijke zorg.

Dit project kent een vervolg in: Implementatie van dosisreductie van biologics bij psoriasis (8360410031)


Samenvatting bij start

Patiënten met ernstige psoriasis kunnen tegenwoordig succesvol worden behandeld met revolutionaire, maar dure geneesmiddelen, de zogenaamde ‘biologics’. Als de ziekte rustig is, is het meestal niet mogelijk in zijn geheel te stoppen met de biologic, omdat er een groot risico bestaat dat de ziekteactiviteit terugkeert.

De onderzoekers van dit project denken dat de dosis van biologics wel verlaagd kan worden bij sommige patiënten. Het nemen van minder medicatie leidt mogelijk tot dezelfde effectiviteit, maar tot minder bijwerkingen en zorgkosten.
Deze aanname zal getest worden in de normale dagelijkse praktijk in het Radboudumc en omliggende perifere ziekenhuizen.

Honderdtwintig patiënten die tenminste 6 maanden (bijna) geen tekenen van psoriasis hebben onder een normale dosering van hun biologic, en daarbij een goede levenskwaliteit aangeven, kunnen meedoen aan het onderzoek. We verwachten dat ongeveer 50% van de patiënten met lage ziekteactiviteit de dosis succesvol zal kunnen verminderen.
 

Meer informatie

Publicatie JAMA Dermatology, 12 feb 2020: Comparison of Tightly Controlled Dose Reduction of Biologics With Usual Care for Patients With Psoriasis

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website