Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Achtergrond

Tot 28% van de patiënten stopt na één verstrekking met een cardiovasculair geneesmiddel dat bedoeld is voor langdurig gebruik. Therapietrouwbegeleiding bij de start is daarom cruciaal; zeker als patiënten overgaan van de tweede naar de eerste lijn waarmee het risico op discontinuering verder toeneemt.

 

Proeftuin

Zorggroep Almere is een eerstelijns multidisciplinair samenwerkingsverband van 19 gezondheidscentra. Dit biedt een optimale basis voor de proeftuin vanwege haar unieke stadbrede organisatie en goede relatie met de tweede lijn.

 

Doel

Het implementeren van KIJKsluiter en Telefonische Start Begeleiding (TSB) door de apotheek in de risicovolle setting waar thuiswonende patiënten overgaan van de tweede naar de eerste lijn. Het evalueren van deze interventie op therapietrouwbevordering van cardiovasculaire geneesmiddelen.

 

Populatie

Thuiswonende Almeerse volwassenen die overgaan naar de eerste lijn met een eerste uitgifte van een cardiovasculair geneesmiddel.

 

Interventie

Proeftuin Almere zet in op actieve therapietrouwbegeleiding zodra patiënten de eerste lijn binnenkomen en op effectiviteit en haalbaarheid in de dagelijkse praktijk. Dit wordt bereikt door elke nieuwe chronische geneesmiddelgebruiker in de poliklinische apotheek te voorzien van de KIJKsluiter (animatievideo met gebruiksinformatie over nieuwe geneesmiddel). Starters van cardiovasculaire geneesmiddelen ontvangen vervolgens van de openbaar apotheker een proactief telefoongesprek om individuele therapietrouwbarrières weg te nemen voordat een herhaalrecept nodig is (TSB). Waar nodig wordt teruggekoppeld aan specialist, huisarts en wijkverpleging.

 

Opbrengst

De gestructureerde verzameling van procesmaten en de evaluatie van effectiviteit door proeftuin Almere levert uitgebreide kennis op over het implementeren van deze therapietrouwbevorderende interventie in een bestaand samenwerkingsverband. De proeftuin zal deze kennis breed delen wat succesvolle en effectieve invoer in andere regio´s zal bespoedigen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website