Projectomschrijving

De dosis van tocilizumab injecties is voor alle patiënten met reumatoïde artritis gelijk terwijl de hoeveelheid medicijn in het bloed (medicijnspiegels) sterk varieert tussen patiënten. De relatie tussen medicijnspiegel en effectiviteit van de behandeling kent een optimum; hogere medicijnspiegels zijn niet effectiever dan optimale medicijnspiegels. Wel zou er een hoger risico kunnen zijn op het ontstaan van bijwerkingen als de medicijnspiegels (te) hoog zijn.

Onderzoek

Door medicijnspiegels te meten wordt verwacht de juiste dosis te kunnen geven. Met dit project zal bij reumatoïde artritis patiënten de medicijnspiegel in het bloed worden gemeten. Bij een hoge medicijnspiegel zal bij de ene helft van de patiënten de dosis direct worden verlaagd en de andere helft zal doorgaan met de standaard dosis. Bij normale medicijnspiegels zal niets aan de behandeling worden veranderd.

Verwachte uitkomst

Verwacht wordt dat er geen verschil in ziekteactiviteit is tussen de twee groepen, maar dat er in de eerste groep wel kosten bespaard zullen worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website