In Nederland lijden ongeveer 17.000 mensen aan multiple sclerose (MS), een invaliderende aandoening die meestal jonge mensen (20-40 jaar) treft. Door opvlammende ontstekingen ontwikkelen patiënten met MS neurologische uitvalsverschijnselen, soms met blijvende invaliditeit tot gevolg.
Recent zijn er voor MS meerdere nieuwe medicijnen op de markt gekomen. Deze kunnen de ziekte niet langer alleen remmen maar ook daadwerkelijk stil leggen. Er is een stijgende tendens om steeds vroeger en agressiever te behandelen, vaak al vanaf een vroege fase van de ziekte. Dit leidt weliswaar tot betere controle van de ziekte, maar ook tot een toegenomen blootstelling aan mogelijke (ernstige) bijwerkingen, terwijl 15-20% van de patiënten ook zonder neurologische klachten kan blijven zonder medicatie.
Deze nationale multicenter studie onderzoekt of bij patiënten die minimaal 5 jaar vrij van ontsteking zijn, veilig de behandeling kan worden gestopt. Daarnaast wordt onderzocht of met behulp van biomarkers ook voorspeld kan worden welke patiënten het best zouden kunnen stoppen met medicatie.
Stoppen van medicatie bij jarenlang stabiele MS (Amsterdam UMC)