Projectomschrijving

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. In de afgelopen jaren is een veelheid aan behandelmogelijkheden beschikbaar gekomen wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Een groot aantal patiënten ontwikkelt op enig moment gemetastaseerd castratieresistent prostaatkanker (mCRPC). Het doel van het REFINE-project is om bij patiënten met gemetastaseerd castratieresistent prostaatkanker  vast te stellen of het vroeg en gecombineerd meten van farmacokinetische (geneesmiddelblootstelling) en farmacodynamische (circulerend tumor m(icro)RNA) biomarkers gebruikt kan worden om patiënten te identificeren die adequaat behandeld worden, suboptimaal behandeld worden of initieel resistent zijn voor abiraterone acetaat of enzalutamide. Tevens wordt onderzocht of patiëntkarakteristieken van invloed zijn op de geneesmiddelblootstelling.

De resultaten moeten ertoe leiden dat patiënten in de nabije toekomst zullen worden behandeld in een individueel afgestemde optimale dosis en beschermd zullen worden tegen langdurige behandeling met ineffectieve en dure therapie.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website