Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Patiënten met een proctitis ulcerosa hebben last van terugkerende endeldarmontsteking. Als de ontsteking niet goed wordt behandeld kan de ontsteking zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm. Meestal is behandeling met een zetpil van het medicijn mesalazine voldoende.
Helaas werkt dit middel niet bij alle patiënten. Zij worden dan vaak behandeld met een prednison-achtig middel, zoals beclomethason zetpillen, waarbij veel bijwerkingen kunnen ontstaan.

Resultaten

In dit onderzoek is bekeken of een alternatief middel, genaamd tacrolimus, beter werkt dan de prednison-achtige medicijnen. Uit het onderzoek blijkt dat zowel tacrolimus zetpillen als beclomethason zetpillen werkzaam zijn bij het behandelen van een endeldarmontsteking. Patiënten in beide groepen hadden na 4 weken behandeling minder of zelfs geen darmklachten meer. Bij een darmkijkonderzoek was de endeldarm minder ontstoken en in een kleine groep zelfs volledig genezen. Er werden geen verschillen gevonden in de werkzaamheid of de bijwerkingen van beide middelen. Dit betekent dat tacrolimus zetpillen kunnen worden toegevoegd aan de behandelopties van patiënten met therapieresistente proctitis ulcerosa. Er is echter meer onderzoek nodig naar de precieze plaatsbepaling van dit middel bij de behandeling van deze patiënten.

Samenvatting bij start

Tacrolimus zetpillen versus hydrocortison zetpillen voor de behandeling van persiterende proctitis.

Proctitis (endeldarmontsteking) komt voor bij mensen met een inflammatoire darmontsteking. Proctitis wordt behandeld met mesalazine zetpillen. Soms werkt deze behandeling niet, of de ontsteking komt snel terug met als risico uitbreiding naar de rest van de dikke darm. Bij falen worden vaak hydrocortison zetpillen gebruikt, meestal met gering effect.

Het doel van dit onderzoek is om een nieuwe therapie te testen bij patienten met een persisterende proctitis. De nieuwe therapie bestaat uit behandeling met tacrolimus zetpillen.  Tacrolimus is een immuunonderdrukkend medicijn, en in een kleine groep procitits patiënten bleek dit medicijn als zetpil effectief, zonder ernstige bijwerkingen.

Hypothese
Wij denken dat tacrolimus zetpillen effectiever zijn dan hydrocortison zetpillen en dat willen we aantonen door ze te vergelijken in een grotere groep patienten. Door dit onderzoek hopen we in de toekomst deze invaliderende ziekte beter te behandelen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website