Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Jaarlijks zoeken 15.000 paren hulp bij ongewenste kinderloosheid, omdat het na een jaar niet gelukt is zwanger te worden. Deze paren komen in aanmerking voor vruchtbaarheidsonderzoek, maar bij het overgrote deel worden geen afwijkingen gevonden. Deze paren krijgen de diagnose ‘onverklaarde verminderde vruchtbaarheid’. Een deel van deze paren komt in aanmerking voor Intra Uteriene Inseminatie (IUI) waarbij de eierstokken worden gestimuleerd met hormonen om zo meer eiblaasjes te laten groeien (hormoonstimulatie). In Nederland zijn twee reeds beproefde middelen beschikbaar om de eierstokken te stimuleren: injecties met het follikel stimulerend hormoon (FSH) of tabletjes clomifeen citraat.

In de Superstudie is FSH met clomifeen citraat vergeleken in de zin van het aantal levend geboren kinderen en het aantal meerlingen. Tussen juni 2013 en maart 2016 zijn 738 paren met onverklaarde subfertiliteit behandelend met 4 cycli intra uteriene inseminaties met ovariële stimulatie (IUI-OS) onder de voorwaarde van strikte cancelcriteria. Dat wil zeggen dat de inseminatie niet werd verricht als er zich meer dan 3 eiblaasjes ontwikkelden, omdat de kans op een meerling dan groot is. Deze paren kregen via loting IUI met hormonale injecties, genaamd FSH, of tabletjes clomifeen citraat.

Resultaten

Er is geen verschil gevonden in het aantal levend geboren kinderen en ook geen verschil in het aantal meerlingen tussen het stimuleren met FSH en stimuleren met clomifeen citraat. Echter de behandeling met FSH is bijna 600 euro duurder dan met clomifeen citraat. Om 1 extra zwangerschap te verkrijgen met FSH kost dat de maatschappij 12.744 euro.
Daarom is clomifeen citraat het middel van eerste keuze om te gebruiken voor ovariële stimulatie bij Intra uteriene inseminatie.


Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase
 

Samenvatting bij start

Als bij een paar, na een jaar proberen, nog geen zwangerschap is opgetreden, kunnen zij worden doorverwezen fertiliteitsonderzoek. Vaak (>50%) wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden en is er sprake van 'onverklaarde subfertiliteit'. Indien de kans op een spontane zwangerschap lager is dan 30% volgens de berekening van Hunault, is er een indicatie voor Intra Uteriene Inseminaties (IUI) met hormonale stimulatie van de eierstokken.

Een groot nadeel van de hormonale stimulatie is het optreden van een meerling. Een meerlingzwangerschap geeft 2 tot 3 keer verhoogde kans op problemen. Om het meerling percentage zo laag mogelijk te houden, wordt getracht de stimulatie zo aan te passen dat er maar 2 ei-blaasjes tot rijping komen. Bij twee eiblaasjes is de balans optimaal tussen het verkrijgen van een zwangerschap en het uitblijven van een meerling.

Het is tot op heden niet bekend of deze milde vorm van stimulatie het beste uitgevoerd kan worden met Clomifeen of met FSH.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website