Projectomschrijving

Samenvatting afronding project

Dit onderzoek beoogde de (kosten)effectiviteit van het direct voorschrijven van een opioïde te vergelijken met het stapsgewijs voorschrijven van pijnmedicatie, zoals beschreven in de richtlijnen bij patiënten met een (sub)acuut lumbosacraal radiculair syndroom in de huisartspraktijk.
Patiënten die hun huisarts consulteren vanwege een (sub)acuut lumbosacraal radiculair syndroom met een pijnscore van 7 of hoger op een schaal van 10 punten konden in het onderzoek komen en werden via loting toegewezen aan twee behandelgroepen:

  1. Direct morfine; startend met geleidelijke verhoging van de dosis en met de gebruikelijke afbouw na gebruik;
  2. Het stapsgewijze pijnmedicatie protocol; stap 1=paracetamol, stap 2=NSAID, stap 3=tramadol, stap 4=morfine. 

Resultaten

Het project is van start gegaan in april 2014. Goedkeuring van de METC van het Erasmus MC is verkregen in april 2015. Na 12 maanden waren er te weinig patiënten (n=8) die meededen met het onderzoek. Daarom is besloten het project voortijdig te beëindigen.

Samenvatting start project

Dit onderzoek gaat de (kosten)effectiviteit van het direct voorschrijven van een opioïde vergelijken met het stapsgewijs voorschrijven van pijnmedicatie zoals beschreven in de richtlijnen bij patiënten met een (sub)acuut lumbosacraal radiculair syndroom in de huisartspraktijk. Patiënten (18-65 jaar) die hun huisarts consulteren vanwege een (sub)acuut lumbosacraal radiculair syndroom met een pijnscore van 7 of hoger op een schaal van 10 punten komen in het onderzoek en worden via loting toegewezen aan de twee behandelgroepen: 1) Direct morfine; startend met geleidelijke verhoging van de dosis en met de gebruikelijke afbouw na gebruik, en 2) Het stapsgewijze pijnmedicatie protocol; stap 1=paracetamol, stap 2=NSAID, stap 3=tramadol, stap 4=morfine. Gemeten wordt de ernst van de beenpijn, het aantal dagen met ernstige pijn, de kosten, bijwerkingen, ervaren herstel, kwaliteit van leven, functioneren en gebruik van ‘rescue’ medicatie. De totale follow-up duur is 12 weken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website