Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

SpA-Net is een patiëntregister voor spondyloartritis (SpA) in Nederland. Het is opgezet om meer inzicht te krijgen in het ziektebeloop en de optimale behandeling voor de patiënt.

Tijdens het ziekenhuisbezoek wordt informatie verzameld over bijvoorbeeld medicatiegebruik, ziekteactiviteit, functioneren en kwaliteit van leven. Hiertoe is een gebruiksvriendelijk elektronisch patiëntendossier ontwikkeld. Alle verzamelde informatie is direct zichtbaar voor behandelaren en een samenvatting ervan voor patiënten. Dit vergroot de betrokkenheid van de patiënt bij zijn eigen behandeling.

In SpA-Net wordt ook spiegelinformatie weergegeven. Daarmee kunnen behandelaren hun eigen prestaties op enkele belangrijke uitkomsten vergelijken met andere ziekenhuizen. Indien nodig kunnen zij vervolgens verbeteringen doorvoeren. Tevens is er in SpA-Net een directe link aangemaakt met Lareb voor het rapporteren van bijwerkingen op medicatie. Dit kan door behandelaren, maar ook door patiënten zelf worden gedaan.
 

Samenvatting bij start

Spondyloartritis (SpA) is een chronische reumatische aandoening die even vaak voorkomt als reumatoïde artritis. De ziekte heeft veel impact op het leven van de patiënt. Doorgaans is lange termijn zorg noodzakelijk. Regelmatig worden kostbare medicijnen voorgeschreven. Het is echter onvoldoende bekend of dit veilig en doelmatig gebeurt in de dagelijkse praktijk in Nederland.

SpA-Net
SpA-Net is een landelijk patiëntregister voor SpA in Nederland. Het is opgezet om meer inzicht te krijgen in het verloop van SpA en de optimale behandeling voor de patiënt. Tijdens het normale ziekenhuisbezoek wordt informatie verzameld over bijvoorbeeld medicatiegebruik, ziekteactiviteit, functioneren en kwaliteit van leven. De gegevens worden vastgelegd in een digitaal patiëntendossier. Alle verzamelde informatie is direct zichtbaar voor behandelaren en een samenvatting ervan voor patiënten. Het digitale systeem maakt het mogelijk om grote aantallen patiënten jarenlang te volgen.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website