Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Levercirrose leidt tot verminderde uitscheiding van geneesmiddelen met als mogelijk gevolg bijwerkingen. Er bestonden geen richtlijnen over geneesmiddelen bij levercirrose.
Het doel van dit project was om: (1) doseeradviezen bij levercirrose te ontwikkelen, (2) adviezen te maken voor patiënten en zorgverleners, (3) adviezen te verwerken in software voor medicatieveiligheid. De onderzoekers hebben hiertoe informatie in wetenschappelijke literatuur en productinformatie gezocht en deze kennis is beoordeeld door een deskundigenpanel.

Resultaten

De adviezen bestaan uit een overzicht van de literatuur over de veiligheid en optimale dosering. Voor patiënten is dit vertaald in een antwoord op de vraag: ‘Kan ik dit geneesmiddel gebruiken?’
De volgende geneesmiddelengroepen zijn beoordeeld: middelen bij (complicaties van) levercirrose, antibiotica, pijnstillers, maagdarm- en hartvaatmiddelen. De doseeradviezen worden automatisch toegepast via software van zorgverleners en zijn beschikbaar via www.geneesmiddelenbijlevercirrose.nl.

Dit project heeft een vervolg in 8360440091.

Samenvatting bij start

Levercirrose is een ernstige leverbeschadiging door een leverziekte. Een leverbeschadiging kan problemen geven bij het gebruik van geneesmiddelen. Zorgverleners hebben echter nog weinig informatie over de juiste dosering van medicijnen. Stichting Health Base start daarom een project om goede doseeradviezen bij levercirrose te ontwikkelen. De uitkomsten komen ter beschikking aan zorgverleners en patiënten.

Een onderzoeker gaat wetenschappelijke artikelen over geneesmiddelgebruik bij levercirrose verzamelen. Op basis daarvan schrijft deze een conceptadvies over de veiligheid en dosisaanpassingen van medicatie. Het advies wordt aangevuld met inzichten van patiënten en medisch specialisten.
Health Base zorgt ervoor dat de informatie in zorginformatiesystemen voor zorgverleners komt. Hiermee kunnen zij bij de keuze van een geneesmiddel het juiste doseeradvies aan de patiënt geven. Health Base zal de uitkomsten op een patiëntenwebsite publiceren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website