Projectomschrijving

FOLFIRINOX chemotherapie voor of na operatie bij verwijderbare alvleesklierkanker: de PREOPANC-3 studie

Een operatie gevolgd door 12 kuren aanvullende (adjuvante) FOLFIRINOX chemotherapie is de standaardbehandeling voor patiënten met verwijderbare alvleesklierkanker.

De PREOPANC-3 studie onderzoekt of de overleving en de kwaliteit van leven van patiënten met verwijderbare alvleesklierkanker verbetert wanneer de chemotherapie vóór de operatie wordt gestart in plaats van na de operatie.

Onderzoek

In de studie worden patiënten door loting in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt 8 kuren chemotherapie vóór de operatie met nog 4 kuren erna (groep 1). De andere groep krijgt eerst de operatie gevolgd door 12 kuren chemotherapie (groep 2). Het onderzoek wordt uitgevoerd in alle 16 ziekenhuizen in Nederland die operaties voor alvleesklierkanker uitvoeren.

Meer over de PREOPANC-3 studie

In de PREOPANC-3 studie gaan chirurg Bas Groot Koerkamp en zijn onderzoeksteam onderzoeken of patiënten met alvleesklierkanker beter af zijn als ze eerst chemotherapie krijgen, en dan pas geopereerd worden. Het gaat om patiënten met zogeheten resectabel alvleesklierkanker: een nog operabele tumor. Op dit moment worden zij eerst geopereerd waarna een aanvullende behandeling met chemotherapie volgt.

> Lees verder

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website