Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Bij coronairlijden zijn de kransslagaders rondom het hart vernauwd. Dit kan leiden tot een hartaanval of beroerte, een Dotter- of omleidingsoperatie of sterfte. Bij het ontstaan van coronairlijden spelen risicofactoren een belangrijke rol: erfelijkheid, leefstijl, bloeddruk, suiker, cholesterol, bloedstolling en ontsteking. Voor de LoDoCo2 studie bestond er geen medicijn dat succesvol inspeelde op de rol van ontsteking, en zo belangrijke complicaties van hart- en vaatziekten kon voorkomen.
Colchicine is een eeuwenoud ontstekingsremmend medicijn, vooral bekend als medicijn tegen jicht. Het LoDoCo2 onderzoek heeft het gebruik van colchicine bij 5522 patiënten onderzocht. Van de 5522 patiënten in het LoDoCo2 onderzoek kreeg de ene helft colchicine en de andere helft placebo.

Resultaten

Een lage dosis colchicine (0,5 mg per dag), toegevoegd aan de normale behandeling, leidt tot een ongeveer een derde lager risico op het krijgen van een hartaanval, beroerte of overlijden. Dat betekent dat als 30 mensen gedurende 3 jaar dagelijks een tablet colchicine gebruiken, er bij 1 een hartinfarct, beroerte, of overlijden wordt voorkomen.
Colchicine is goedkoop en goed te verdragen. Al een jaar na de publicatie van LoDoCo2 is colchicine opgenomen in alle wereldwijde behandelrichtlijnen.


Samenvatting bij start

Hart- en vaatziekten strijden in de westerse wereld om de eerste plaats van levensbedreigende aandoeningen. Roken, cholesterol en bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren voor vaatlijden die met leefstijl of medicatie te beïnvloeden zijn. Het is bekend dat ook ontsteking een rol speelt bij het ontstaan van infarcten. Tot op heden is daar geen behandeling voor.

Colchicine is een oud goedkoop middel tegen jicht waarvan enkele jaren geleden de werking is bewezen bij pericarditis (ontsteking van het hartzakje). In Australië is bij een kleine groep patiënten aangetoond dat een lage dosis (0,5mg) colchicine het risico op een hartinfarct of herseninfarct aanzienlijk vermindert.

Doel

LoDoCo-2 is een Drug Rediscovery studie. Doel is om het effect van colchicine bij circa 4500 patiënten met vaatlijden in Nederland en Australië te onderzoeken. Het WCN onderzoekersnetwerk (www.wcnweb.nl) organiseert deze studie met haar leden, met steun van ZonMw en drie generieke geneesmiddelenfabrikanten.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

Meer informatie

ESC congres 2020 Gesprek van de dag (sep 2020)

Eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij hartpatiënten met 30% (aug 2020)

Martin Favié interviewt dr. Arend Mosterd over het LoDoCo-onderzoek (sep 2018)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website