Projectomschrijving

Minder bloedingen door het weglaten van aspirine in patiënten met een hartinfarct

In Nederland ondergaan jaarlijks 15.000 patiënten met een hartinfarct een dotterbehandeling. Patiënten krijgen daarna twee bloedverdunners, aspirine en een P2Y12-remmer, om de kans op een acute afsluiting (trombose) van de stent(s) en een nieuw hartinfarct te verminderen.
Het gebruik van bloedverdunners gaat ook gepaard met bloedingen. In de afgelopen jaren hebben nieuwe stents en krachtigere P2Y12-remmers de kans op stenttrombose en een nieuw hartinfarct fors verminderd. Deze verbeteringen hebben geleid tot onderzoek naar behandeling met slechts één bloedverdunner.

Onderzoek

Eerdere studies hebben laten zien dat het weglaten van aspirine leidt tot minder bloedingen zonder dat het aantal hartproblemen toeneemt. In deze studies hebben patiënten toch gedurende 1-3 maanden twee bloedverdunners gekregen, terwijl de meeste bloedingen juist dan optreden.

Verwachte uitkomsten

Dit onderzoeksproject wil voor het eerst aantonen dat het weglaten van aspirine het aantal bloedingen verder kan terugdringen zonder dat dit de effectiviteit aantast.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website