Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Pasgeborenen zijn gevoelig voor bacteriële infecties. Bij een verdenking op of bewezen infectie krijgen zij minimaal 7 dagen antibiotica via een infuus. Infuusbehandelingen bij oudere kinderen worden vaak omgezet naar drank. De behandeling kan dan thuis worden voortgezet. Bij pasgeborenen werd dat tot nu toe meestal niet gedaan.

Studie

In de RAIN-studie zijn 507 voldragen pasgeborenen met een sterke verdenking op bacteriële infectie gedurende 48 uur behandeld met een infuusbehandeling, waarna de helft doorging met deze behandeling en de andere helft overschakelde op antibioticumdrank (amoxicilline/clavulaanzuur).

Resultaten

Uitbehandeling met antibioticumdrank lijkt niet minder veilig en effectief dan een volledige infuusbehandeling bij pasgeborenen. Er werden voldoende hoge antibioticumbloedspiegels bereikt na toediening van de drank. De opnameduur kon verkort worden met 3,5 dagen. De behandeling is naast effectief ook kostenbesparend en heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven van het jonge gezin.

Samenvatting bij start

Pasgeborenen zijn gevoelig voor bacteriële infecties. Bij dergelijke infecties krijgen zij minimaal 7 dagen antibiotica via een infuus in het ziekenhuis. Infuusbehandelingen bij oudere kinderen worden vaak omgezet naar drank of tabletten. De behandeling kan dan thuis worden voortgezet. Kleine studies suggereren dat doorbehandelen met antibioticumdrank ook bij pasgeborenen voldoende kan zijn.

Het doel van dit onderzoek is het vaststellen dat doorbehandeling van een bacteriële infectie bij pasgeborenen met antibioticumdrank net zo goed werkt als een volledige infuusbehandeling. In dit onderzoek worden voldragen pasgeborenen gedurende 48 uur behandeld met een infuusbehandeling, waarna de ene groep doorgaat met deze behandeling en de andere groep overschakelt op antibioticumdrank (amoxicilline/clavulaanzuur). De totale behandelingsduur voor beide groepen is 7 dagen. Bij dit onderzoek zijn 16 ziekenhuizen in Nederland betrokken. Wanneer de uitbehandeling met een antibioticumdrank veilig thuis kan plaatsvinden heeft dit een positief effect op de kwaliteit van leven; de opnameduur zal korter zijn en de normale gezinssituatie wordt sneller bereikt. De verwachting is tevens een aanzienlijke kostenbesparing voor de gezondheidszorg.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website