Projectomschrijving

Samenvatting bij afronding

Dosering van antibiotica in patiënten met obesitas

Bij patiënten met overgewicht of obesitas verandert de verdeling en uitscheiding van geneesmiddelen.

Onderzoek

In dit onderzoek werden bij (morbide) obese (BMI > 40 kg/m2) en non-obese mensen (BMI 18-25 kg/m2) concentraties in het bloed gemeten van drie verschillende antibiotica (vancomycine, tobramycine, gentamicine). Deze antibiotica worden gebruikt bij ernstige, levensbedreigende infecties.

Resultaten

Deze studie heeft kunnen vaststellen hoe precies de uitscheiding en verdeling van deze antibiotica toeneemt bij patiënten met verschillende mate van overgewicht. Op basis van deze resultaten zijn voor deze antibiotica doseeradviezen voor obese patiënten opgesteld die in de praktijk kunnen worden gebruikt. Hierdoor kunnen deze antibiotica veiliger en effectiever worden toegepast bij (morbide) obese patiënten.


Samenvatting bij start

Bij ernstige, levensbedreigende infecties is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk een effectieve, maar niet te hoge, dosis antibiotica krijgt.
Het is bekend dat bij patiënten met ernstig overgewicht de verdeling en uitscheiding van geneesmiddelen verandert. Hoe dit zit bij veel gebruikte antibiotica zoals vancomycine, tobramycine en gentamicine, die per infuus worden gegeven, is nog onduidelijk.
Daarom wordt in dit onderzoek onderzocht hoe deze antibiotica zich precies gedragen in het lichaam van patiënten met ernstig overgewicht door concentraties van de antibiotica te meten in bloed bij patiënten met ernstig overgewicht die een maagverkleiningsoperatie ondergaan.

De resultaten worden vergeleken met patiënten zonder overgewicht. Met deze gegevens worden doseerrichtlijnen opgesteld die door artsen en apothekers gebruikt kunnen worden bij de behandeling van ernstige infecties bij patiënten met overgewicht.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website