Projectomschrijving

Astmaklachten (benauwdheid, hoesten en piepen/zagen) komen bij 40% van alle jonge kinderen onder de 6 jaar voor. Hierbij geldt dat eenderde deel echt astma heeft en tweederde deel groeit over de klachten heen en is klachtenvrij bij 5-6 jaar (ook wel ‘viral wheeze’ of ‘episodisch piepen’ genoemd). Tot voor kort was er geen diagnostische test die kinderen met astma kan onderscheiden van ‘viral wheeze’ wat leidt tot onderdiagnostiek/onderbehandeling van astma en overbehandeling van ‘viral wheeze’. In een eerder onderzoek is de ademtest voor een vroege astmadiagnose ontwikkeld.

Onderzoek

In dit vervolgonderzoek wordt de gezondheidswinst en de vermindering van zorgkosten door de toepassing van de ademtest bepaald: 220 kinderen met astmaklachten van 2-3 jaar oud worden meerdere jaren gevolgd.

Verwachte uitkomst

De invoering van de ademtest in Nederland betekent niet alleen een betere behandeling van jonge kinderen, maar ook een grote jaarlijkse kostenbesparing. De ademtest voor kinderen is ook gunstig voor ouders en behandelaars.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website