Projectomschrijving

Actinische keratose (AK) is het meest voorkomende voorstadium van huidkanker in Nederland. In de eerder uitgevoerde en door ZonMw gefinancierde studie zijn de vier meest toegepaste behandelingen vergeleken. Daarbij is gevonden dat veldbehandeling met 5-fluorouracil (Efudix) crème niet alleen de grootste kans gaf op genezing, maar ook de laagste kosten had. Bovendien kreeg van deze behandelingen dit middel de hoogste patiënttevredenheid en was er de grootste toename van kwaliteit van leven.

VIMP-activiteiten

De verspreidings- en implementatie impuls (VIMP) biedt de mogelijkheid de resultaten van deze studie te verspreiden en te realiseren dat behandeling met Efudix crème daadwerkelijk als eerste behandelkeus van actinische keratosen zal worden voorgeschreven in Nederland.
Aangezien het middel ook door huisartsen kan worden voorgeschreven, is het tweede doel van de VIMP te onderzoeken hoe we deze zorg meer door huisartsen kunnen laten plaatsvinden, dus dichter bij huis voor de patiënt en met lagere zorgkosten als gevolg.

Deze studie is een vervolg op: Topical ingenol mebutate versus photodynamic therapy versus topical 5-fluorouracil versus topical Imiquimod in treatment of actinic keratosis: a multi-center randomized fase III efficacy and cost-effectiveness study (836031011).

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website