Projectomschrijving

Hydrochloorthiazide voor behoud van nierfunctie en kwaliteit van leven bij familiaire cystenieren

Familiaire cystenieren is een erfelijk ziektebeeld waarbij patiënten vele cysten vormen in beide nieren. Dit leidt in de meerderheid van de gevallen tot nierfalen waarvoor dialyse of transplantatie nodig is.

Sinds kort is het eerste effectieve medicijn beschikbaar: tolvaptan. Met dit medicijn kan nierfalen met 5 tot 10 jaar worden uitgesteld. Helaas gaat gebruik van tolvaptan gepaard met bijwerkingen in de vorm van zeer hoge urineproductie (6 tot 8 liter per dag). Hierdoor wordt tolvaptan niet door iedereen verdragen.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Uit recent kleinschalig onderzoek is gebleken dat toevoegen van het medicijn ‘hydrochloorthiazide’ aan tolvaptan de urineproductie met een kwart vermindert. Ook waren er aanwijzingen dat deze combinatie de bescherming van de nier kan bevorderen.

In dit HYDRO-PROTECT wordt in een 3-jarig onderzoek met 300 patiënten onderzocht of de combinatie hydrochloorthiazide en tolvaptan inderdaad leidt tot minder bijwerkingen en betere bescherming van de nierfunctie dan tolvaptan alleen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website