Projectomschrijving

5-Fluorouracil en capecitabine zijn geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van onder andere darm- en borstkanker. Wereldwijd gebruiken meer dan 2 miljoen patiënten deze middelen, waarvan 13.000 in Nederland. Tot 30% van de patiënten ervaart ernstige bijwerkingen, soms zelfs gevolgd door een ziekenhuisopname of sterfte.
Het is bekend dat het enzym DPD een groot gedeelte van deze middelen afbreekt. Vier genetische varianten hebben invloed op de functie van dit enzym. Het testen van deze varianten en daarop aanpassen van de dosering van de chemotherapie vermindert ernstige bijwerkingen bij deze specifieke patiënten. Voor de overige patiënten met ernstige bijwerkingen gaat deze studie op zoek naar nieuwe genetische voorspellers door te kijken naar een veel groter gedeelte van het DNA (‘genoombreed’).

Verwacht resultaat

Deze studie heeft als doel nieuwe genetische varianten te vinden en de relatie met de ernstige bijwerkingen aan te tonen. Daarmee is het mogelijk om bij meer patiënten ernstige bijwerkingen te voorspellen en te voorkomen.

In de media

Subsidie voor slimmer gebruik van geneesmiddelen, 2 augustus 2017, LUMC

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website