Projectomschrijving

In Nederland wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte medicijnen bij kanker weggegooid. Dit leidt tot verspilling van medicijnen en geld, en is slecht voor het milieu. Uit eerder onderzoek kwamen aanwijzingen dat ongebruikte medicijnen – na controle in de apotheek – vaak opnieuw uitgegeven kunnen worden.

Onderzoek

In dit onderzoek wordt bepaald of ongebruikte medicijnen bij patiënten met kanker opnieuw kunnen worden uitgegeven. Hiervoor worden alle ongebruikte medicijnen verzameld door de apotheek. Daar wordt gekeken of de medicatie goed is bewaard en nog voldoet aan alle kwaliteitseisen. Medicijnen die aan alle eisen voldoen worden aan een andere patiënt die dezelfde medicatie nodig heeft verstrekt. Ook worden er gesprekken met patiënten gevoerd om het proces naar hun wensen in te richten.

Verwachte uitkomsten

Met dit project hoopt men medicijnverspilling te verminderen en aan te tonen dat heruitgifte van ongebruikte kankermedicijnen tot kostenbesparingen leidt.

Meer informatie

Hermesdorfprijs 2020 voor Charlotte Bekker (RU, jan 2021)

Video: Het hergebuik van dure medicijnen

Een film van Boris Everts en Toine Pieters ter ere van het KNMP najaarscongres 2021 'Duurzame farmacie'.
Waarom gooien we dan toch zoveel goede medicijnen weg? Dit project naar heruitgifte van dure medicijnen onderzoekt of dit ook anders kan.

> Bekijk de video

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website