Projectomschrijving

De helft van de patiënten die een hartstilstand overleeft, overlijdt alsnog in het ziekenhuis. Dit komt neer op ongeveer 12 patiënten per week in Nederland. Als de reanimatie succesvol is en de bloedsomloop weer herstelt, maakt het lichaam massale hoeveelheden zuurstofradicalen aan, die de schade aan hart en hersenen verergeren. Vitamine C is het belangrijkste antioxidant in de bloedbaan en kan zuurstofradicalen neutraliseren. De voorraad is echter snel uitgeput en dat is na reanimatie het geval bij meer dan de helft van de patiënten.
Als vitamine C direct na reanimatie via het infuus wordt toegediend zou het de schade aan hart, hersenen en andere organen kunnen verminderen.

Doel

Bij 270 patiënten bij wie de reanimatie succesvol was, zal toediening van een hoge dosering vitamine C worden vergeleken met placebo. Wanneer met dit onderzoek wordt aangetoond dat vitamine C effectief is, zou met een goedkope, veilige en eenvoudige behandeling de uitkomst van patiënten na reanimatie kunnen verbeteren.

In de media

Vitamine C redt levens op ic, 9 september 2017, Reformatorisch Dagblad

Na hartstilstand: Snel een infuus vitamine C?, 29 augustus 2017, VUmc

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website