Projectomschrijving

Concentraties en effecten van geneesmiddelen kunnen anders zijn bij patiënten met overgewicht in vergelijking met patiënten zonder overgewicht. Daarbij kan dit ook veranderen als zij een maagverkleiningsoperatie ondergaan.

Onderzoek

Tijdens dit onderzoek werden midazolam bloedconcentraties in morbide obese patiënten (BMI > 40 kg/m2) rondom en één jaar na een maagverkleiningsoperatie verzameld. Midazolam is een veelgebruikt slaap- en narcose middel.

Resultaten

De belangrijkste uitkomsten zijn dat de dosering van een tablet midazolam voor patiënten met morbide obesitas niet anders hoeft te zijn dan voor patiënten zonder overgewicht. Echter, als midazolam als narcosemiddel via het infuus wordt gegeven zijn er wel hogere doseringen nodig.

Verder werd gevonden dat een midazolam tablet sneller werkt bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie dan bij dezelfde patiënten vóór de operatie en dat midazolam na een tablet of infuus eerder is uitgewerkt. Op basis van deze resultaten zijn midazolam doseeradviezen voor obese patiënten en patiënten na een maagverkleiningsoperatie vastgesteld.

In de media

Doseren per doelgroep: Andere dosis van geneesmiddelen bij obesitas (Mediator 21, jan 2017)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website