Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Patiënten met een ontstekingsziekte van de darm (inflammatoire darmziekte, IBD) worden vaak gediagnosticeerd op een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Dit zijn ook de jaren waar in een groot deel van de mensen een actieve kinderwens aanwezig is. Doordat tegenwoordig anti-TNF (infliximab en adalimumab) beschikbaar is voor de behandeling van de IBD en er vrouwen ook zwanger worden bij het gebruik hiervan is het belangrijk te onderzoeken wat de lange termijn effecten zijn van deze medicatie op de ontwikkeling van kinderen waarvan de moeder anti-TNF gebruikte tijdens de zwangerschap. Met deze studie wilden we onderzoeken de ontwikkeling van de groep kinderen waarvan de moeder tijdens zwangerschap anti-TNF heeft gebruikt. Door informatie van de GGD, huisartsen en ouders over deze kinderen ten aanzien van groei en ontwikkeling, en ziektes samen te voegen willen we de lange termijn effecten van het gebruik van anti-TNF tijdens de zwangerschap op het kind onderzoeken. Deze resultaten werden vergeleken met de resultaten van kinderen van moeders met IBD die geen anti-TNF gebruikten tijdens de zwangerschap.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het gebruik van zowel anti-TNF, thiopurines en steroïden tijdens de zwangerschap geeft geen verhoogd infectie risico bij het kind in de eerste levensjaren. Tevens heeft het gebruik van immunosuppressieve medicatie voor IBD door de moeder tijdens de zwangerschap geen invloed op de groei, het voorkomen van allergieën, chronische ziekten en ernstige reactie op vaccinaties in de eerste 5 levensjaren van kinderen. In een sensitiviteitsanalyse is tevens gekeken naar de invloed van combinatie therapie van anti-TNF en thiopurine door de moeder tijdens de zwangerschap en gezondheidsuitkomsten van kinderen. Het gebruik van combinatie therapie van anti-TNF en thiopurine gaf geen verhoogd risico op infecties, groeiafwijkingen, allergieën en chronische ziekten bij kinderen.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Patiënten met een ontstekingsziekte van de darm (inflammatoire darmziekte, IBD) worden vaak gediagnosticeerd op een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar. Dit zijn ook de jaren waar in een groot deel van de mensen een actieve kinderwens aanwezig is. Doordat tegenwoordig anti-TNF (infliximab en adalimumab) beschikbaar is voor de behandeling van de IBD en er vrouwen ook zwanger worden bij het gebruik hiervan is het belangrijk te onderzoeken wat de lange termijn effecten zijn van deze medicatie op de ontwikkeling van kinderen waarvan de moeder anti-TNF gebruikte tijdens de zwangerschap. Met deze studie willen we onderzoeken de ontwikkeling van de groep kinderen waarvan de moeder tijdens zwangerschap anti-TNF heeft gebruikt. Door informatie van de GGD, huisartsen en ouders over deze kinderen ten aanzien van groei en ontwikkeling, en ziektes samen te voegen willen we de lange termijn effecten van het gebruik van anti-TNF tijdens de zwangerschap op het kind onderzoeken. Deze resultaten worden vergeleken met de resultaten van kinderen van moeders met IBD die geen anti-TNF gebruikten tijdens de zwangerschap.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

nvt

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Potential candidates for immunosuppressive treatment in inflammatory bowel disease (IBD)are often young and in their reproductive years, which is also reflected in the observation that 20% of IBD patients with active reproductive wish require treatment with anti-TNFα agents. It has been shown that reproductive issues are of key concern to IBD patients. In this respect, it is important to note that IBD patients remain voluntary childless more frequently than non-IBD controls. IBD patients refrain from having children due the concerns about the adverse reproductive outcome. Fear of side-effects of the medication on the child and medical advice given by physicians, seem the most important reasons for voluntary childlessness. Multiple studies have suggested that even mild-to-moderately active IBD can be associated with higher rates of spontaneous abortion, preterm labour, and low birth weight. Poorly-controlled disease, with its attendant risks of malnutrition, anaemia, and the need for rescue medications or surgery, likely increase these risks further. This leads to the following deadlock: patients want to conceive but are afraid of harming their offspring while using drugs but seem to need their drugs to maintain remission during pregnancy. There is limited literature on the growth and development of children born from mothers exposed to anti-TNF during pregnancy. We will study the outcome of offspring born to Dutch IBD mothers using anti-TNF during pregnancy.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website