Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Patiënten met een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, dienen vaak levenslang medicijnen te gebruiken om de ziekte in remissie te houden. 
Omdat de ziekte veelal op jonge leeftijd wordt gediagnostiseerd, hebben patiënten vaak nog een (toekomstige) zwangerschapswens. Het gebruik van de meeste medicijnen voor chronische darmziekten tijdens de zwangerschap lijken geen invloed te hebben op de korte termijn gezondheidsuitkomsten van kinderen, zoals geboortegewicht en het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Er was echter nog maar weinig bekend over de lange termijn uitkomsten van de kinderen.

Resultaten

In dit onderzoek is de lange termijn gezondheid (tot 5 jaar) van kinderen van moeders met een chronische darmziekte in kaart gebracht. Hierbij is gekeken naar de groei, aantal infecties, chronische ziekten, allergieën en ernstige reacties op vaccinaties. Dit onderzoek toont aan dat het gebruik tijdens de zwangerschap van de medicijnen anti-TNF, thiopurines en/of corticosteroïden voor chronische darmziekten geen invloed hebben op de lange termijn gezondheid van de kinderen.

Samenvatting bij start

Aanleiding: een inflammatoire darmziekte (IBD, Crohn en colitis ulcerosa) komt regelmatig voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Als behandeling worden immuuunonderdrukkende medicijnen voorgeschreven en soms is het nodig te behandelen met anti-TNF. Rond 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt een behandeling met anti-TNF. Maar is dit veilig tijdens de zwangerschap? Omdat er nog veel onbekend is blijken veel vrouwen met IBD te kiezen voor kinderloosheid of wordt de medicatie gestopt. Dit laatste is geen goed alternatief omdat de ziekte weer kan verergeren en dan is vruchtbaarheid minder, maar een actieve ziekte tijdens de zwangerschap kan ook negatieve gevolgen hebben voor het kind.

Doel: met dit onderzoek willen we onderzoeken hoe de groei en ontwikkeling is van kinderen van moders met een IBD die tijdens de zwangerschap anti-TNF hebben gebruikt.

Resultaten: we willen aantonen dat anti-TNF tijdens de zwangerschap veilig is voor het kind.

Project in de media

Effect anti-TNF op zwangerschap, aug 2017

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website