Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Patiënten met jicht hebben vaak comorbiditeiten die contra-indicaties inhouden voor behandelmogelijkheden van acute aanvallen. Interleukine 1 (IL-1) antagonist canakinumab (Ilaris®) is een nieuw, maar prijzig (eenmalige injectie = €11652,79) middel dat beschikbaar is voor patiënten met frequente, moeilijk behandelbare jicht. De ATTACG studie heeft bij 88 jicht patiënten onderzocht of behandeling met een alternatieve, goedkopere IL-1 antagonist, anakinra (Kineret®, 5 dagelijkse injecties = €157,11) even goed is als standaardbehandelingen (vrije keuze voor colchicine, naproxen of prednison). De resultaten van de studie laten zien dat de werkzaamheid van anakinra niet onder doet voor die van gewoonlijke behandeling. Deze resultaten suggereren dat anakinra een effectief behandelingsalternatief is voor acute jichtaanvallen, met aanzienlijk lagere behandelkosten dan canakinumab.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De ATTACG studie heeft bij 88 jicht patiënten onderzocht of behandeling met een alternatieve, goedkopere IL-1 antagonist, anakinra (Kineret®, 5 dagelijkse injecties = €157,11) even goed is als standaardbehandelingen (vrije keuze voor colchicine, naproxen of prednison). De resultaten van de studie laten zien dat de werkzaamheid van anakinra niet onder doet voor die van gewoonlijke behandeling. Deze resultaten suggereren dat anakinra een effectief behandelingsalternatief is voor acute jichtaanvallen, met aanzienlijk lagere behandelkosten dan canakinumab.

 

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Jicht is een zeer pijnlijke recidiverende artritis, veroorzaakt door afzetting van natriumuraatkristallen in gewrichten en omliggende weefsels. Patiënten met jicht hebben vaak meerdere comorbiditeiten die contra-indicaties inhouden voor behandelmogelijkheden van acute aanvallen. Interleukine 1 (IL-1) antagonist canakinumab (Ilaris®) is een nieuw, maar prijzig (eenmalige injectie = €11652,79) alternatief dat beschikbaar is voor patiënten met frequente, moeilijk behandelbare jicht. In dit project zal de effectiviteit en doelmatigheid van een andere IL-1 antagonist, anakinra (Kineret®), geregistreerd voor reumatoïde artritis worden onderzocht als een goedkoper alternatief (5 dagelijkse injecties = €157,11) in een gerandomiseerde klinische studie

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het gerandomiseerde onderzoek is gestart op 24 februari 2016 in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Tot op heden zijn er 41 patiënten geïncludeerd. Naast het MST zijn andere deelnemende ziekenhuizen: Rijnstate te Arnhem (vanaf 19 mei, 2016), ZGT in Almelo en Hengelo (vanaf 6 juni 2016), Bernhoven in Uden(vanaf oktober 2016), VieCurieMC in Venlo (vanaf 11 april, 2016) en het Röpcke-Zweers ziekenhuis in Hardenberg (van september tot oktober 2016). In 2017 zullen er nog 3 andere ziekenhuizen starten; Het Maastricht Universitair Medisch Centrum, het Medisch Centrum Leeuwarden en het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Jicht is een progressieve, invaliderende ziekte met een hoge economische last en vereist levenslange klinische behandeling. De koers van jicht wordt gekarakteriseerd door intermitterende zeer pijnlijke en invaliderende aanvallen. Helaas wordt jicht vaak gezien bij patiënten met medische problemen die contra-indicaties inhouden voor de beschikbare behandelmogelijkheden van acute aanvallen. Recentelijk werd de Interleukine-1(IL-1) antagonist canakinumab (Ilaris®)door de Europese commissie goedgekeurd voor de behandeling van acute jicht. Canakinumab wordt nu ook vergoed door het centraal college voor zorgverzekeringen voor de behandeling van acute jicht bij patiënten met frequente aanvallen die gefaald hebben op andere behandelingsopties. Klinische studies laten zien dat canakinumab effectief is, maar de behandeling is ook erg duur ( eenmalige injectie = €11652,79). Sinds een aantal jaren is een andere IL-1 antagonist, anakinra (Kineret®), geregistreerd voor reumatoïde artritis. Hoewel de prijs voor een anakinra kuur ongeveer overeen gelijk zou zijn aan 1% van de kosten van behandeling met canakinumab (5 dagelijkse injecties anakinra = €157,11) is de evidence-base voor anakinra in acute jicht beperkt tot een handvol case studies en kleine open label studies. De voorgestelde studie beoogd de effectiviteit en veilighediv van anakinra te evalueren ten opzicht van standaardbehandeling. Een tweede doel van de studie is om de effecten op kosten te evalueren van het introduceren van anakinra als een extra behandelstap voordat canakinumab wordt gestart.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website