Projectomschrijving

De VacCIN-studie wil aantonen dat inenting tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV) effectief is bij vrouwen met een voorloopstadium van baarmoederhalskanker, die daarvoor gelijktijdig een chirurgische behandeling ondergaan. Baarmoederhalskanker en haar voorstadia ontstaan door HPV en komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Er bestaat een effectief en veilig vaccin tegen HPV.
 
De huidige behandeling van voorloopstadia is chirurgische verwijdering van een deel van de baarmoedermond. Deze behandeling heeft een recidiefpercentage van 8-15%. Deze vrouwen moeten dan opnieuw een chirurgische behandeling ondergaan. Met name meerdere behandelingen kunnen de vruchtbaarheid verminderen en vroeggeboorte veroorzaken en daarnaast is het belastend. HPV kan ook andere kankersoorten (o.a. schaamlip-, vagina- en anuskanker) veroorzaken. Door een vaccin tegen HPV toe te dienen wordt deze kans naar verwachting verkleind.

Onderzoek en verwachte uitkomst

Aan de studie zullen 750 vrouwen deelnemen. De ene helft krijgt op drie momenten een HPV vaccinatie en de andere helft krijgt drie placebo injecties, waarna wordt bekeken wat in beide groepen het recidiefpercentage is van een voorloopstadium van baarmoederhalskanker.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website