Mobiele menu

The Dutch Injection versus Surgery TRIal in CTS patients (DISTRICTS): a multi-center randomized controlled trial comparing two treatment strategies (dossiernummer 837004025)

Projectomschrijving

De DISTRICTS is een groot Nederlands onderzoek bij 940 patiënten met het carpaletunnelsyndroom. Het carpaletunnelsyndroom kan worden behandeld met een operatie of door een injectie met ontstekingsremmers bij de pols. Het doel van de DISTRICTS is om uit te zoeken wat de beste behandelstrategie is: direct opereren of eerst starten met een injectie.
In verband met een tegenvallend aantal deelnemers aan het onderzoek subsidieerde ZonMw-ZE&GG een gecombineerde aanpak om de rekrutering van deelnemers te bevorderen. Dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.
Er werden structurele bijeenkomsten met lokale onderzoekers georganiseerd en een instructievideo voor rekrutering van deelnemers werd beschikbaar gesteld. Daarnaast werd een onkostenvergoeding geboden aan de deelnemende ziekenhuizen om de administratieve- en logistieke procedures te verbeteren.
In november 2021 is de laatste deelnemer geïncludeerd en de laatste meting wordt in mei 2023 verricht. De verwachting is dat de eerste resultaten eind 2023 bekend zijn.

Bekijk de bijbehorende zorgevaluatie van deze inclusieversneller.

Verslagen


Eindverslag

In november 2017 startte de ‘Dutch Injection vs. Surgery TRIal In Carpal Tunnel Syndrome patients’ (DISTRICTS) met maar liefst 33 deelnemende ziekenhuizen door heel Nederland. Dit is een grote landelijke studie bij patiënten met het carpaletunnelsyndroom. Het carpaletunnelsyndroom komt veel voor. Door beknelling van de handzenuw bij de pols ontstaan vaak klachten van pijn en tintelingen in de hand, en kan ook zwakte optreden. De behandeling kan bestaan uit een operatie, waarbij ruimte gemaakt wordt voor de zenuw, of uit een injectie met ontstekingsremmers bij de pols. Na initiële behandeling met een injectie is bij een deel van de patiënten later toch een operatie nodig. Het doel van de DISTRICTS is om uit te zoeken wat de beste behandelstrategie is: direct opereren of eerst een injectie met ontstekingsremmer. Na de behandeling worden de studiedeelnemers nog 1,5 jaar gevolgd.
Het carpaletunnelsyndroom komt veel voor. Door beknelling van de handzenuw bij de pols ontstaan klachten van pijn en tintelingen in de hand, en kan ook zwakte optreden. De behandeling kan bestaan uit een operatie, waarbij ruimte gemaakt wordt voor de zenuw, of uit een injectie met ontstekingsremmers bij de pols. Na initiële behandeling met een injectie is bij een deel van de patiënten later toch een operatie nodig. Het doel van het al lopende onderzoek is te onderzoeken wat de beste behandelstrategie is: direct opereren of eerst een injectie met ontstekingsremmer. Helaas is de inclusie van deelnemers vertraagd. De extra financiering wordt gebruikt om de inclusie met een gecombineerde aanpak te verbeteren, onder meer door structurele bijeenkomsten met de onderzoekers uit de deelnemende centra, het beschikbaar stellen van een instructievideo over de inclusie, en het bieden van een onkostenvergoeding, zodat administratieve- en logistieke procedures lokaal worden verbeterd.

Samenvatting van de aanvraag

Het carpaletunnelsyndroom (CTS) is een veel voorkomende neurologisch ziektebeeld en wordt gekenmerkt door tintelingen, doofheid en/of zwakte in één of beide handen. De klachten ontstaan door een zenuwbeknelling in de pols. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden zoals een operatie of een injectie met ontstekingsremmers. Het is onbekend met welke behandeling het best gestart kan worden. Een operatie is effectiever dan een injectie voor het verlichten van de CTS klachten. Maar vaak beginnen neurologen met een injectie met ontstekingsremmers omdat dit een heel eenvoudige en veilige behandeling is. Bij de helft van de patiënten verdwijnen de klachten, maar bij een aanzienlijk deel is dit slechts tijdelijk. De patiënten waarbij de injectie niet of onvoldoende werkt worden dan vaak alsnog geopereerd. Een nadeel van deze strategie is dus dat de effectieve behandeling wordt uitgesteld en patiënten langer klachten houden. Anderzijds is het mogelijk dat door deze strategie patiënten een onnodige operatie bespaard blijft. In het DISTRICTS onderzoek worden beide behandelstrategieën met elkaar vergeleken om zo te bepalen welke het best is. Bij de deelnemende patiënten wordt door loting bepaald welke behandeling ze eerst zullen krijgen (injectie of operatie). Daarna wordt de eventuele verdere behandeling overgelaten aan de behandelend arts. De patiënten zullen in anderhalf jaar tijd zeven keer een vragenlijst invullen waarin ze aangeven hoe het met hun klachten gaat. Hierna worden alle gegevens geanalyseerd en wordt nagegaan wat de beste behandelstrategie is. Er zullen ongeveer 940 patiënten met CTS aan deelnemen.

Kenmerken

Projectnummer:
10330112010005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. R.M.A. de Bie