Projectomschrijving

Wassen zonder water, kan dat?

In Nederlandse verpleeghuizen is ‘wassen zonder water’ in opmars.  Bewoners worden steeds vaker  met wegwerpwashandjes in plaats van water en zeep gewassen. De wegwerpwashandjes reinigen en verzorgen de huid tegelijkertijd en maken afdrogen overbodig. Dit betekent dat wassen minder lang duurt, maar ook zou deze manier van wassen beter voor de huid zijn. Of dit laatste ook echt zo is, werd echter nooit goed onderzocht.
In het project ‘Wassen zonder water’ worden dit onderzocht door twee groepen bewoners op de twee verschillende manieren te wassen. Iedere week wordt de huid van alle bewoners in het onderzoek nauwkeurig op huidproblemen zoals roodheid of huidontstekingen geïnspecteerd. Verder wordt nagegaan wat bewoners, familieleden en verzorgenden van beide manieren van wassen vinden en hoe demente bewoners in beide groepen reageren op de wasbeurt.
Wassen zonder water is niet onomstreden. Met dit onderzoek kan duidelijk worden of wassen zonder water beter is en wordt een goede discussie mogelijk.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website